loading

Erre kell nagyon figyelned, ha kölcsönből maxolnád ki a 2021-től elérhető, utólagos állami támogatásokat!

Argyelán József
szerző: Argyelán József

2021. januárjától a legalább egy gyermeket nevelő szülők meglévő otthonuk felújítására is kaphatnak támogatást. (A teljes költség fele, de legfeljebb 3 millió forint lehet a támogatás összege.) A pénzt azonban utólag a számlák alapján téríti vissza az állam, vagyis meg kell finanszírozni mindenkinek a munkálatokat. Erre a célra pedig akár hitelt is lehet igényelni, a kölcsön kiválasztásakor azonban felértékelődhet a THM értéke mellett az előtörlesztési díj nagysága is.

Az otthonuk felújításába kezdő legalább egy gyermeket nevelő szülők számára 2021. januárjától elérhető lesz a felújítási támogatás. A munkálatok befejezése után, a benyújtott számlák felét, de legfeljebb 3 millió forintot visszatérít az állam.

Miből lehet megfinanszírozni a felújítási munkálatokat?

A támogatás maximális kihasználásához legalább 6 millió forintos költségvetés szükséges, ebből az összegből a lakáson már több dolog felújítható: a fűtés korszerűsíthető, a nyílászárók kicserélhetők, de akár a konyhát is teljesen meg lehet újítani.

A legjobb megoldás az, ha ezeket a munkálatokat sajt megtakarításából finanszírozza meg a család, azonban sokaknak nincs „felesleges” 6 millió forintja.

Jó megoldás lehetne, ha több szakaszban újítaná fel a család otthonát az aktuális anyagi forrásainak megfelelő munkálatokat elvégezve. Nincs azonban arról információnk, hogy hányszor is igényelhetné ugyanazon család egy adott lakás felújítására a támogatást. Jelen esetben abból indultunk ki, hogy csak egyszer lesz erre lehetőség, ezért érdemes törekedni a maximális összeg kihasználására.

Ebben az esetben még hitelt igényelhet a család a felújítási munkálatok megfinanszírozására. Az utólag visszakapott támogatásból pedig részben-, vagy teljes egészében visszafizethető a kölcsön.

Ideális megoldás lehet a személyi kölcsön, melyet akár 3-5 munkanap alatt is megkaphat az igénylő. Ráadásul a konstrukció induló költsége igen kedvező, legfeljebb a hitelösszeg 1 százaléka. A legolcsóbb személyi kölcsön kiválasztásában segíthet a Bankmonitor Kalkulátora.

Akár felújítási célú lakáshitelből is megfinanszírozhatók a munkálatok. Ezt a konstrukciót akkor érdemes választani, ha felújításnak csak később állna neki a család, ugyanis a bírálati ideje ennek a hiteltípusnak jellemzően 4-6 hét. A lakáshitelek kamata jóval kedvezőbb, mint a személyi kölcsönöké, azonban az igényléshez kapcsolód induló díjak itt elérhetik akár az 50 – 100 ezer forintot is.

Bármelyik konstrukciót is választja az igénylő, fontos szem előtt tartania, hogy jelen helyzetben a kamat, a törlesztőrészlet és a THM – teljes hiteldíj mutató – mellett az előtörlesztési díj nagysága is befolyásolhatja azt, hogy melyik a legkedvezőbb banki ajánlat.

Mennyiben befolyásolja az előtörlesztési díj a választást?

Az utólag kapott támogatásból a futamidő lejárata előtt előtörlesztené az igénylő kölcsönét, amelyért viszont a legtöbb pénzintézet díjat szed be. A díj nagysága jellemzően az előtörlesztett összeg egy előre meghatározott százaléka. Ráadásul ez a költség nem képezi részét a THM értékének, hiszen ez nem a kölcsön „normális” fizetéséhez kapcsolódik, így érdemes más szempontot is figyelembe venni a hitelkonstrukció kiválasztása során.

Egy példán ker millió forint lehetesztül mutatnánk be azt, hogy a banki ajánlatokat hogyan befolyásolja az előtörlesztési díj. Az igénylő 3 millió forint hitelt venne fel – személyi kölcsönből, vagy lakáshitelből – 5 éves futamidőre. Részben ebből finanszírozná a 6 millió forint összegű lakásfelújítását. Az adós a teljes összeget előtörlesztené a futamidő első évét követően. (Ennyi idő kellett a felújítási munkálatok befejezésére, ezt követően visszaigényelné a felújítási költségek felét.)

Mennyi 3 millió forint 5 éves futamidejű felújítási kölcsön teljes költsége, amennyiben egy év után előtörlesztésre kerül?

A különböző előtörlesztési díjak miatt bizony könnyen lehet, hogy másik ajánlat lesz kedvezőbb az igénylők számára – a teljes visszafizetendő összeg alapján -, mint amit a kamat, törlesztőrészlet alapján választana.

A személyi kölcsönnél például a negyedik legalacsonyabb kamattal rendelkező K&H Bank kölcsönének előtörlesztési díja relatív magas, emiatt összességében olcsóbb lehet ennél a CIB Bank ajánlata.

A lakáshiteleknél pedig az ERSTE Bank hitelére kellene összességében többet fizetni az alacsony kamatok ellenére. Emiatt két másik bank ajánlata is megelőzheti a rangsorban.

Az jól látható, hogy az előtörlesztési díj nagysága – legalábbis ekkora előtörlesztés esetén – nem írja át jelentősen a banki ajánlatok sorrendjét. Ettől függetlenül hasonló ajánlatok esetében valóban lényeges lehet az előtörlesztés költsége, éppen ezért érdemes ezt is megvizsgálni, amikor hitelt igénylés előtt áll az ember.

A cikk eredeti változata a penzcentrum.hu oldalán jelent meg 2020.11.02-án.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.


BM logo white

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Szakértői cikkek