Betöltés

Erre számíthatsz, ha most kötnéd le a pénzed

szerző: Bankmonitor
2017-01-06

Jelenleg rendkívül alacsonyan állnak a betéti kamatok, az átlagos banki ajánlat már csak 0,5 százalékról szól éves alapon. Azonban kellő körültekintéssel találhatunk még kedvező lehetőséget: 1 éves lekötésünkre akár 2,25 százalékot is kaphatunk, ha vállaljuk a bank által elvárt plusz feltételeket. Ha ezzel sem vagyunk megelégedve, akkor sem kell kétségbeesnünk, hiszen egy lakossági állampapírral vonzó hozam ütheti a markunk.

Ezt kínálják jelenleg a bankok

Manapság már senki számára sem okoz nagy meglepetést, hogy a bankbetétekkel már szinte semekkora kamatot sem érhetünk el. Teljesen más idők járnak már, mint 6-8 éve , amikor 8 százalékos betéti kamatok mellett fialtathattuk a pénzünket. Az alapkamat csökkenésének hatására a bankok is folyamatosan kevesebbet kínáltak a betétekre, de az is közrejátszott, hogy igazából nagy szükségük sem volt forintforrásokra.

A jegybank adatai és a Bankmonitor gyűjtése alapján az átlagosan elérhető betéti kamat jelenleg 0,5 százalék körül van, azonban ennél még jobb ajánlatokat is találhatunk. Cikkünkben összegyűjtöttük a legmagasabb kamatról szóló betéti ajánlatokat, ami alapján az látható, hogy nem lehetetlen kedvező feltételek mellett gyarapítani a pénzünk.

A hazai lakosság körében átlagosnak mondható 1 millió forintos összeg esetében néztük meg mit is kínálnak a bankok, az emberek körében leginkább kedvelt lekötési idő tekintetében. Sokszor a bankok hajlandók magasabb kamatot is fizetni, ha cserébe valamilyen plusz feltételt is teljesítünk, mint például friss pénzt helyezünk el a banknál (bankon kívüli új forrás), vagy valamilyen kapcsolt terméket is igénybe veszünk. Először is azokat az ajánlatokat nézzük át, melyekhez nem társul semmilyen feltétel.

A nem akciós betétek esetében a lakosság által különösen kedvelt 3 hónapos lekötésre az FHB Banknál elérhető legjobb ajánlat 1,10 százalékos éves kamatot ad. Az 1 éves futamidejű betéteknél ezzel szemben a BNP Paribas ajánlata magaslik ki a mezőnyből, itt 1,6 százalékos kamat ütheti a markunk. Ha 2 évre is nélkülözni tudjuk a pénzünk, akkor még vonzóbb kamatot érhetünk el. Ekkor megint a BNP ajánlata bizonyul a nyerőnek, hiszen 2 évre 1,8 százalékos kamat mellett helyezhetjük el a pénzünk.

2% feletti ajánlatok is akadnak

Megnéztük az akciós ajánlatokat is, ahol azt is feltüntettük, hogy milyen feltétel teljesítését várja el tőlünk a bank. Jól látható, hogy az akciós ajánlatok esetében valamivel magasabb kamatot hajlandók fizetni a bankok, azon viszont már érdemes elgondolkodni, hogy a feltételek teljesítése milyen költséget jelent számunkra. Az is szembetűnő, hogy az akciós betéteknél a hosszabb futamidejű lekötések sem kínálnak magasabb kamatot, sőt gyűjtésünk alapján a 3 hónapos lekötésekkel járhatunk a legjobban.

3 hónapos futamidővel a MagNet Bank 2,45 százalékos kamatot kínál, amivel a legjobbnak bizonyul ebben a csoportban. Ha 1 évre szeretnénk lekötni az akciós ajánlat keretében a Gránit Banknál 2,25 százalékos kamattal tudjuk ezt megtenni, míg a 2 éves futamidő esetében szintén a Gránit Bank ajánlata a legjobb a kínált 2,4 százalékos betéti kamattal.

Korábban nagyon sokáig a BNP Paribas ajánlatai kecsegtettek a legjobb kamattal, még 2016-ban 2,4 százalékos kamatot érhettünk el az 1 éves lekötésre. Sajnos a BNP megszüntette ezt a kedvezményt így most náluk az 1 éves betétet 1,7, míg a 2 éves lekötést 1,9 százalékos kamat mellett érjük el.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az állampapírok a legjobb betéteket is lekörözik

Azoknak, akik az alacsony betéti kamatokkal nincsenek megelégedve, még mindig van megoldás. Az elmúlt években az volt jellemző, hogy az emberek a megtakarításaikat a betétből kivették és az összegek egy részét a lakossági állampapírok felé csoportosították. Ez a lépés teljesen logikus, hiszen az állampapírok vonzóbb kamatozással kecsegtetnek, de a felvállalt kockázat terén egyáltalán nem különböznek a bankbetétektől. Viszont a lakossági állampapírok esetében a legkedvezőbb betéti ajánlatoknál jellemző többlet feltételektől eltekinthetünk, tehát kevesebb megkötés mellett juthatunk a vonzó hozamhoz.

A lakosság körében leginkább népszerű Féléves– és egy éves lejáratú Kamatozó Kincstárjegy rendre 2 és 2,25 százalékot kínálnak számunkra. Ugyanakkor, ha hosszabb időtávon is nélkülözni tudjuk a pénzünket érdemes a hosszabb lejáratú állampapírok között is nézelődni, hiszen ezek révén nagyobb hozam is ütheti a markunk. Például a 2019-ben lejáró Prémium Magyar Államkötvény 2,75 százalékos hozammal kecsegtet, de ha a 10 éves Bónusz Magyar Államkötvényt választjuk akár 3,36 százalék is a miénk lehet.

3 Hozzászólás

 1. Ásvány Attila

  Teljesen igazat ir a bankmonitor ! A bankbetétekkel már szinte semekkora kamatot sem érhetünk el ! Mi már semekkorát ! Ugyanis az idióta Matolcsy eladta az MNB 110 milliárd értékű aranykészletét, devizáért !! Aranykészlet elfogyott, viszont deviza van , amit az elnők tartalékként szerepeltett a tervekben ! Nagyszerü húzás volt , már megint ! Aranyért cserébe kaptunk –papirt ! Jelentem elfogyott az MNB pénze, nincs tartalék !! Beláthatattlan gazdasági következményei lesznek ennek a –JÓ–tervnek !! Egyszer már a szakképzetlen Surányi eladta a 60 tonna aranykészletet a zsidóknak,dollárért ,amit mai napig nyügünk, azzal a kifogással ???–hogy a dollár emelkedni fog , az arany ára meg csökken !! Minden hülye elhitte, vagy nem vonták —CSAK –felllelőségre! Akkor az arany ára 275 forint volt , ma 3200 !! Tényleg igaza lett ??? Mivel üres az államkassza , ezért mindenkit biztattnak hogy megsporolt pénzét –a papirt — rakják be bankba , pénztárakba, mert nagy bukás lesz mindenkinek, ha nem !! Föként azok buknak majd nagyot akinek kevés pénze van !! A FIDESZ nem fog , az biztos !!Ök majd 2018.ban buknak , de nagyot !! Gondolkozzatok !! Ébredjetek !!
  egy 72 éves repszerelő

 2. Ásvány Attila

  Bocs, tévedtem az arany árával kapcsolatban !! Tényleg igaza volt a hülye surányinak!! Nem 3200 forint grammja, kicsit feljebb emelkedett !! 1 1. 1 7 0 forint grammja !!!!! Jobb a dollár, mert az papir és 215 forintot ér ! Megint szivtunk egy nagyot !! Rohanjatok megsegiteni a Matolcsyékat, mert nagyon -nagyon kellenek a forint milliárdok ! Ráadásul a 2020 ig tartó EU-us finanszirozásokat is kiirták , mintegy —–9000–!!!! MILLIÁRD forintot, amit az év végéig a FIDESZ közeli hű embereknek adnak, és mivel az EU még nem fizetett semmit a magyaroknak a finanszirozást az adófizetők pénzéből adják . elölegként !! Lesz itt szivás 2020 után és most is ! Azért is szajkozzák , hogy nem lesz nyugdij, csökkeni fog a fizetés, mert ebből a hazaárulás szintű lopásokból , még ha akar sem tud egyik újkormány sem kimászni ! Jó éjszakát Magyarország !!
  egy 72 éves repszerelő

 3. Nem Ásvány Attila

  Olvastam pár írásodat, de vannak kétségeim…
  Ez is, hogyan jött most ehhez a témához? A cikk tájékoztató jellegű, hogy a biztos megtakarítást keresők figyelmét felhívja, hogy a bankbetétnél jobb lehetőség az állampapír. Ha egy magánbefektető, infláció feletti hozamot érhet el, akkor az miért probléma? Ez nem Matolcsy megsegítése, ha eladhatatlan lenne a magyar állampapír, akkor lehetne elméleteket gyártani, de így……
  A dollár 215Ft-os árfolyamát és az évek óta tartó reálbér-növekedés ellenére jósolt bércsökkentési jóslatodat sem igazán tudom hova tenni.
  Egy dolog érdekelne csak. Azt látom, hogy totálisan kormányellenes vagy, de arra még nem sikerült rájönnöm, hogy melyik politikai erőben látod a Kánaánt?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

megtakarítás

Az aranykornak (lassan) vége: mi vár rád 2019-ben pénzügyileg?

2019. 01. 01.

Infláció, ingatlanárak, hitelkamatok, befektetési kilátások, nyugdíj megtakarítások, tranzakciós illeték 2019-ben. A Bankmonitor.hu összefoglalója az idei évben várható folyamatokról és néhány konkrét javaslat. 2018-ban már egészen kézzelfogható jelei voltak annak, hogy...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.