Betöltés

Erre számíthatsz, ha személyi hitelt szeretnél

szerző: Bankmonitor.hu
2013-11-27

Hitelt felvenni gyorsan és egyszerűen! Van olyan élethelyzet, amikor ez is egy szempont, és amikor az ideális megoldást egy személyi kölcsön nyújthatja. Mert valóban gyorsan, akár pár nap alatt elbírálják a kérelmünket, nem feltétlen kell igazolni, hogy mire használjuk fel, illetve egyszerűen hozzájuthatunk, mivel ingatlanfedezet sem szükséges hozzá. De hogy minden flottul menjen és a végén elégedetten dőljünk hátra, nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen feltételeket kell teljesítenünk a hitelhez.

A
személyi kölcsönök esetében a bankok által megfogalmazott követelmények jelentősen behatárolják a lehetőségeinket és első ránézésre szigorúnak tűnhetnek. Azonban, ha jobban belegondolunk, a bank fedezet nélkül, ennek következtében magasabb kockázat mellett nyújtja a kölcsönt, így érthető, hogy számos megkötésbe botlunk a hitelfelvétel kapcsán. De mire számíthatunk, miket fognak górcső alá venni?  
Munkaviszony   A munkaviszonyunkat két szempont alapján vizsgálják meg:

 • összesen mióta, és
 • a jelenlegi munkahelyünkön hány hónapja van folyamatos munkaviszonyunk.

Az aktuális munkahelyünkön minimum három hónapnak el kell telnie, mielőtt hitelt igényelhetnénk, ami a gyakorlatban rendszerint alkalmazandó próbaidőből fakad. Az esetek többségében azonban ennél hosszabb, 6, vagy akár 9 hónapos múltat is megkövetelhetnek az aktuális munkáltatónknál, az összes munkaviszonyt illetően pedig 9-12 hónapot. Ez utóbbit tekintve jellemzően két munkahelyből tevődhet össze, amelyben maximum 30 nap megszakítás lehet. Vállalkozók, vállalkozások esetében általában 12 hónapos múltat kell igazolni.   Mindezt jövedelemigazolással kell alátámasztani, amelytől eltekinthetnek abban az esetben, ha már jövedelmünk több hónapja ahhoz a bankhoz érkezik, ahol a személyi hitelt igényelni szeretnénk.   A munkáltatói igazoláson túl bekérhetnek NAV (APEH) jövedelemigazolást is, ha:

 • vállalkozók vagyunk, vagy 
 • saját cégünkben bejelentett alkalmazottak, 
 • esetleg közeli hozzátartozó vállalkozásában bejelentett alkalmazottak, vagy
 • munkabérünk nem bankszámlára érkezik.

Mert ugyebár a saját jövedelemigazolásunkat úgy tölthetnénk ki, ahogy akarnánk, de a családtag is írhatna rá a jó szándéktól vezérelve a valóságtól elrugaszkodott számokat…   Emellett még tarkíthatják a benyújtandó papírok körét a személyi jövedelemadó bevallásunkkal, illetve vállalkozások esetében a köztartozás-mentességet igazoló NAV igazolással (ami igazolja, hogy nincs az APEH felé tartozásunk).   Mielőtt azt gondolnánk, hogy túl sok dokumentációval és igazolással jár, gondoljuk végig, hogy a bank csak ebből a papírhalmazból tud ránk vonatkozó következtetést levonni. Ha mi adnánk kölcsön a saját pénzünket pár évre, minden bizonnyal mi is szeretnénk előtte megismerni, kivel állunk szemben…  
Mi a helyzet a határozott idejű munkaviszonnyal?   A bankok túlnyomó többségénél egyértelműen a határozatlan idejű munkaviszony az alapvető feltétel. Ha el is fogadják a határozott idejű szerződést, a munkaviszonynak jellemzően legalább a hitel futamidejére fenn kell állnia.  
Bankszámla   Nem csak a jövedelemigazolásban leigazoltak alátámasztásaképpen kérik be a számlakivonatainkat. Ebből minimum az utolsó 2-3 havit kell bemutatni akkor is, ha nem arra érkezik a munkabér. Erre azért van szükség, mert a számlán történő tranzakciókból (például közüzemi számlák beszedése) tudnak becsülni egyrészt a háztartásra vonatkozó pénzügyi adatokat, másrészt információt nyernek arról, hogy hogyan teljesítjük esetleges egyéb fizetési kötelezettségeinket.  
Adóstárs, kezes   Hogy kell-e további személyt bevonni a hitel felvételéhez, azt a jövedelmünk, az életkorunk, valamint a kölcsönösszeg határozza meg. Ezeket a szempontokat vizsgálva előre lefektetett szabályok léteznek, de adódhat olyan is, hogy csak az adósminősítés során derül ki, hogy a kért kölcsönhöz adóstárs, kezes szükséges. Rájuk ugyanazon szabályok érvényesek, mint az adósra, személyüket illetően pedig lehet megkötés. Van, hogy csak családtag jöhet szóba, és olyan is létezik, hogy kizárólag velünk egy háztartásban élő személy vonható be.  
Mik rontják az esélyeinket?   Ha az alábbiak valamelyike fennáll, szinte bizonyos, hogy nem fogunk kölcsönt kapni a banktól:

 • a munkáltatónk csőd, felszámolás, végelszámolás, végrehajtás alatt áll,
 • APEH tartozásunk van, 
 • negatív minősítéssel szerepelünk a KHR-ben (régen „BAR” lista),
 • nincs telefonos elérhetőségünk,
 • fennálló folyószámlahitelünk, hitelkártyánk hitelkeretét rendszerint átlépjük (a teljes összegét kihasználjuk és a kamatok miatt még annál is többet…),
 • a sokadik kölcsönt próbáljuk felvenni, miközben egyéb fizetési kötelezettségeinket nem teljesítjük határidőre.

Ha úgy érzed, átmentél a rostán és éppen hitelfelvétel előtt állsz, személyi hitel kalkulátorunkkal megnézheted a legjobb ajánlatokat! De még mielőtt ezt tennéd, gondold át, hogy valóban olyan pénzigényed van-e, amihez feltétlen egy személyi kölcsön szükséges! A karácsonyi ajándékok forgatagában semmiképp se bóduljunk el! Ha eddig megvoltunk 3D LED TV nélkül, ezután is megleszünk!   Ha viszont egy-két rosszul megválasztott hitelt szeretnénk egybegyúrni, kedvezőbb feltételekkel, akár hosszabb futamidővel fizetni, megérheti az ajánlatok közt szemezgetni!  

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.

Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
 
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A hitelkártya előnyei és hátrányai

2018. 09. 06.

Szeretnéd a bank pénzét ingyen használni? Örülnél, ha a kártyás vásárlásaid után pénzt kapnál vissza az elköltött pénzedből? Elégedett lennél, ha végre Te is kapnál pénzt a bankodtól? Be tudod...

Mit kell tudni a teljes hiteldíj mutatóról, a THM-ről?

2018. 09. 03.

A mindennapi életben minden hitelnél találkozunk egy sokak számára rejtélyes fogalommal. A teljes hiteldíj mutatóra (THM) gondolunk. Miért van szükség erre a mutatóra? Mit jelent ez az általánosan használt fogalom?...

Hiteltörlesztési kisokos: rendezd le a hiteleidet!

2018. 08. 31.

Sok embernek gondot okoz, hogy a hiteleinek törlesztését a lehető legkönnyebben meg tudja oldani. Ha Te is köztük vagy, írásunkból megtudhatod, melyik hitelnél milyen törlesztési móddal és ütemezéssel járhatsz a...

Mit kell tudni a hitelkiváltásról?

2018. 08. 22.

A hitelkiváltás nem egyszerű téma. Sokan nem tudnak arról, mennyivel jobban járnának, ha egy hitelkiváltással megszabadulnának eddigi hiteleiktől, és a fáradságukért cserébe olcsóbban megúsznák a hiteltörlesztést. A CashMester új részében...

Blogajánló

 • alapblog

  Az emberek vagy a számok fontosabbak?

  Mi hajtja a növekedést? A világ gazdaságainak teljesítménymérésére közkedvelt mutatószám az egy főre jutó GDP. A számításoknál az összehasonlíthatóság és pontosság miatt több változatot is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.