Betöltés

Értem én, hogy nőtt az index! De mennyit ér a lakásom?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-09

A tavalyi átlaghoz képest nominálisan 8,2%-kal, reálértéken pedig több mint 9%-kal drágultak a lakások – állapította meg a tizenöt éves bázisról az idei első negyedév végére 175,44-es értékre visszakúszó lakásindex segítségével az FHB. A piaci információk és a saját megfigyeléseik frissítése mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által az adott időszakban feldolgozott valamennyi adatot felhasználta a bank a friss mutató megállapításához.

Lendületben a lakáspiac

A válság előtti időszakra duplázó lakásindex a korábbi emelkedő szakaszban 2005 elején, leszállóágban pedig 2010 végén és 2011 elején tartózkodott a jelenlegihez közeli értékén, vagyis ezekben az időszakokban lehetett a mostanihoz hasonló árakon lakóingatlant vásárolni.

A lakáspiaci felívelés kezdete óta eltelt egy évben – az idei első negyedévvel bezárólag – a lakásárak nominális értéken 14%-kal, reálértéken pedig 15%-kal emelkedtek. A legfrissebb indexált lakásárak értéke nominális értelemben 3,7%-kal haladják meg az elmúlt év utolsó negyedévében mért átlagtól (Egyik korábbi elemzésünkben számszerűsítettük is az eredményeket: Panel- és tégla négyzetméterárak: itt a lista kerületi bontásban).

Az elmúlt negyedévekben mért áremelkedésnek köszönhetően a válság előtti csúcsokhoz képest a 21%-ot meghaladó mélyponttal szemben jelenleg már csak 10%-kal lehet kevesebb pénzért otthonhoz jutni. A felmérés szerint reálértéken az árszint a kétezredik év végével, valamint a 2011 végét és 2012 elejét jellemző szinttel egyezik meg.

Sorban állnak a lakáshitelekért

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a júliusban kihelyezett új lakáshitelek összértéke meghaladta a 36,7 milliárd forintot, ami 40,3%-kal múlta felül az egy évvel korábbi 26,2 milliárd forintos és 9,7%-kal az előző hónap 33,5 milliárdos értéket.

A lakáshitelek piaca tovább erősödött, amit mi sem jellemez jobban, minthogy a két hónap alatt kihelyezett lakáshitelek összértéke meghaladta a 70 milliárd forintot. Az átlagos hiteldíj is folyamatos csökkenést mutat, júliusban a szerződéses összeggel súlyozott átlagos évesített kamatláb 5,3%-os volt, a lakáscélú forinthitelek folyósításkor mért átlagos hiteldíja pedig 5,75%.

A felmérést készítő FHB Banknál az elmúlt 3 hónapban folyósított lakáscélú hitelek átlagos összege meghaladta a 8,4 millió forintot. A második félév kezdetétől igényelhető CSOK iránti érdeklődés is töretlen, ami a forgalomra és a hitelezésre is kedvező hatással van.

Ha már Te is fontolgatod a lakásvásárlást, akkor keresd meg hozzá a legkedvezőbb hitelt a Bankmonitor kalkulátorával!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakására, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Most indulhat csak be igazán a magyar hitelpiac

2018. 11. 14.

A 2008-as válságot követő 5 esztendőben átlagosan 5 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány évente, ami ennek következtében 2013-ra a válság előtti szint 72 százalékára zsugorodott. A lakossági hitelezést is zuhanórepülés...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

  Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.