Betöltés

Értem én, hogy nőtt az index! De mennyit ér a lakásom?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-09

A tavalyi átlaghoz képest nominálisan 8,2%-kal, reálértéken pedig több mint 9%-kal drágultak a lakások – állapította meg a tizenöt éves bázisról az idei első negyedév végére 175,44-es értékre visszakúszó lakásindex segítségével az FHB. A piaci információk és a saját megfigyeléseik frissítése mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által az adott időszakban feldolgozott valamennyi adatot felhasználta a bank a friss mutató megállapításához.

Lendületben a lakáspiac

A válság előtti időszakra duplázó lakásindex a korábbi emelkedő szakaszban 2005 elején, leszállóágban pedig 2010 végén és 2011 elején tartózkodott a jelenlegihez közeli értékén, vagyis ezekben az időszakokban lehetett a mostanihoz hasonló árakon lakóingatlant vásárolni.

A lakáspiaci felívelés kezdete óta eltelt egy évben – az idei első negyedévvel bezárólag – a lakásárak nominális értéken 14%-kal, reálértéken pedig 15%-kal emelkedtek. A legfrissebb indexált lakásárak értéke nominális értelemben 3,7%-kal haladják meg az elmúlt év utolsó negyedévében mért átlagtól (Egyik korábbi elemzésünkben számszerűsítettük is az eredményeket: Panel- és tégla négyzetméterárak: itt a lista kerületi bontásban).

Az elmúlt negyedévekben mért áremelkedésnek köszönhetően a válság előtti csúcsokhoz képest a 21%-ot meghaladó mélyponttal szemben jelenleg már csak 10%-kal lehet kevesebb pénzért otthonhoz jutni. A felmérés szerint reálértéken az árszint a kétezredik év végével, valamint a 2011 végét és 2012 elejét jellemző szinttel egyezik meg.

Sorban állnak a lakáshitelekért

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a júliusban kihelyezett új lakáshitelek összértéke meghaladta a 36,7 milliárd forintot, ami 40,3%-kal múlta felül az egy évvel korábbi 26,2 milliárd forintos és 9,7%-kal az előző hónap 33,5 milliárdos értéket.

A lakáshitelek piaca tovább erősödött, amit mi sem jellemez jobban, minthogy a két hónap alatt kihelyezett lakáshitelek összértéke meghaladta a 70 milliárd forintot. Az átlagos hiteldíj is folyamatos csökkenést mutat, júliusban a szerződéses összeggel súlyozott átlagos évesített kamatláb 5,3%-os volt, a lakáscélú forinthitelek folyósításkor mért átlagos hiteldíja pedig 5,75%.

A felmérést készítő FHB Banknál az elmúlt 3 hónapban folyósított lakáscélú hitelek átlagos összege meghaladta a 8,4 millió forintot. A második félév kezdetétől igényelhető CSOK iránti érdeklődés is töretlen, ami a forgalomra és a hitelezésre is kedvező hatással van.

Ha már Te is fontolgatod a lakásvásárlást, akkor keresd meg hozzá a legkedvezőbb hitelt a Bankmonitor kalkulátorával!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Drágábbak most a lakáshitelek, mint egy éve?

Jó ideje minden arról szól, hogy hamarosan emelkedni fognak a kamatok. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnéztük, mi is történt az elmúlt egy évben. Felemás eredménnyel jártunk, ami kifejezetten előnyös lehet...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.