…és végül a bank beadta a derekát, Ákos és Kata megkapták a lakáshitelt

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 12. 10.

Ákos és Kata egy fiatal, budapesti pár, akik már hónapok óta eltervezték, hogy lakást vásárolnak. Pénzük nincs, de a szülők segítségként felajánlották a saját lakásukat pótfedezetként. Csakhogy a szülők lakásán már van hitel. A bankok rendre elutasították őket. Nem tudták mitévők legyenek, mikor Ákos a Bankmonitorhoz fordult….

Ákos tanár, Kata pedig egy élelmiszerláncnál pénztáros Budapesten. Álmaik lakását szerették volna megvenni, lett is volna szülői segítség, de a bank nem akart hitelt adni. A szülői segítség egy 12 milliós lakás, melyet be tudtak volna vonni, mint fedezet a hitelügyletbe. Az ingatlanon azonban volt egy 4 milliós hitel…

Nem a Szent Grált adjuk most át neked tálcán, egyszerűen csak elmagyarázzuk, mit kell tenni hasonló helyzetben. Persze nem egyszerű, de nem is lehetetlen.

Két legyet kell ütni egy csapásra!

Ketté bontottuk a kérdést. A szülők hitelét ki kell váltani elsőként és csak ez után gondolkozhatunk lakáshitelen a fiataloknak. Mivel azonban a lakáshitel magasabb összeg, ezért logikusan olyan bank felé kellet nyitni, ahol a lakáshitelt a lehető legkedvezőbb feltételek mellett megkapják.

Ehhez a legfontosabb szempontok:

 1. Létezik-e olyan bank, ahol dupla fedezettel, önerő nélkül, 100%-ban megfinanszírozzák a lakásvásárlást? A válasz határozott igen.
 2. Elfogadja-e az eladó, hogy az adásvételi megkötésekor egy árva vasat sem kap?

A pár egy 8 milliós lakást nézett ki, sikerült megegyezniük az eladóval, aki elfogadta az egyösszegű, bankhitelből történő kifizetést. A szülői ingatlan értéke 12 millió forint. Ha a két lakást nézzük, akkor a maximális hitelösszeg 16 millió lehet. Ez egy törvényi felső korlát. Az ingatlanok összértékének 80%-át ugyanis nem haladhatja meg a bejegyzésre kerülő jelzálog. Ebbe természetesen bele kell számolni a szülők hitelét is (3millió forint). Vagyis a 8 milliós lakáshitel nem lehetetlen.

Ha el akarod kerülni a buktatókat, bízd a Bankmonitor szakértőjére. Először kalkulálj itt:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nyilván csak ahhoz a bankhoz fordulhattunk a lakáshitelért, ahol a szülők hitelét is ki fogjuk váltani. Hiszen ha egy ingatlan már terhelt, azt egy másik bank biztosan nem fogja behitelezni. Illetve igen szigorú megkötésekkel, amit nincs értelme felvállalni.

Nézzük, mire számíthatnak?

Most kanyarodjunk vissza a szülőkhöz

A szülők 3 éve vettek fel 4 millió forint szabad felhasználású hitelt 10 évre. Ehhez a saját, 12 millió forint értékű lakásukat ajánlották fel fedezetként. A felvett hitel évi 10 százalékon ketyegett 2012. májusa óta, amire jelenleg 55 ezer forintot fizetnek havonta (havi 66 ezerrel indultak). A jelenlegi fennálló tartozás 3 millió forint. Nem elégedetlenek a hitelükkel, de a gyerekekért hajlandóak váltani.

Amikor pedig meglátták mennyit spórolnak meg, ők voltak a leglelkesebbek.

A szülők lakásán lévő hitelt, aminek a fennálló tartozása 3 millió forint, kiváltottuk. Ezzel a szülők terhein is könnyítettünk. 

A szülők elégedettek az 50 ezres törlesztővel, ezért rövidítettük a futamidőt 6 évre.

Hát így sikerült Ákosnak és Katának végül egy okos húzással saját lakáshoz jutniuk. Te se add fel, ha a bankok megpróbálnak akadályokat gördíteni eléd. Kitartásuk meghozta gyümölcsét, azóta boldogan élnek budapesti lakásukban.

Tudsz hasonló történetet, vagy kérdésed van? Oszd meg velünk!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

2018. 06. 18.

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

2018. 06. 17.

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.