Euró-lázban ég a régió – Vajon tényleg a közös fizetőeszközt akarja mindenki?

Euró-lázban ég a régió – Vajon tényleg a közös fizetőeszközt akarja mindenki?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-02 Frissítve: 2021-08-06
 

Az elmúlt időszakban felkaphattuk a fejünket arra, hogy több régiós ország is az euróbevezetésen töri a fejét. Először a csehek, majd a románok jelezték, hogy megfontolnák a közös fizetőeszközre való áttérést. Még ha a gazdasági feltételeknek meg is felel az adott ország, nagyon fontos, hogy az eurózóna támogatottsága a közvélemény és a politika részéről is adott legyen. Márpedig ahogy az Alapblog írásában felhívta a figyelmet, az emberek egyelőre ódzkodnak az euró bevezetésétől.

Nagyon röviden az euró bevezetéséhez először is a gazdasági feltételeket (árstabilitás, árfolyam stabilitás, költségvetési hiányra, államadósságra, kamatlábakra vonatkozó előírások) kell teljesíteni, de ezen kívül fontos, hogy a közvélemény is támogassa, és a politikai akarat is meglegyen. Néhány esetben az utóbbi sincs meg, de az is nagy gondot okoz, hogyha maguk az emberek nem támogatják az új fizetőeszközt, márpedig a régiónkban több ország is ezzel a helyzettel találja szembe magát.

Csehország esetében a gazdasági helyzet megfelelő lenne a bevezetésre, de egyelőre inkább „megfigyelő pozícióba” helyezkedtek. A románoknál is minden adott lehet, azonban egyelőre még ők is inkább kivárnak, hátha kiderül, hogy Bulgária bevezetési kísérleti mit hoz számukra. A jó tapasztalatok mindenesetre nagyon sokat számítnak, ott van Szlovákia esete is, ahol a régióban elsőként vezették be az eurót és a pozitiív kilátások mellett az emberek is támogatják a közös fizetőeszközt. A részletek miatt érdemes elolvasni az Alapblog „Hol lehet euró” című írását.

Hirdetés
Hirdetés