loading
Hírdetés

Év végén ezt a hitelt keresik a legtöbben – hogyan, mennyiért, kinek

Szklenár Bea
szerző: Szklenár Bea

Decemberben tradicionálisan a személyi kölcsönök iránt tapasztalható a legnagyobb kereslet. A pár százezer forintos kölcsön ingatlan fedezet felajánlása nélkül igazán gyors megoldás az átmeneti készpénzigény fedezésére. Az alacsony kamatszint hatalmas vonzerőt jelent… Az óvatosság azonban indokolt: az egy héten belül elérhető kölcsön csábításának csak akkor szabad engedni, ha tudatosan használjuk fel a hitelt és tudjuk, miből fizetjük vissza.

A személyi kölcsön azt a hitellehetőséget jelenti ahol, nem adunk semmilyen konkrét fedezet a bank számára. A kölcsönt a bank a havi jövedelmünk megvizsgálása alapján nyújtja. Pontosan ezért tud a személyi kölcsön a leggyorsabban elérhető hitelforma lenni.

Hagyományosan az év végén a legmagasabb a lakosság igénye az ilyen típusú finanszírozásra. Napjainkban a keresletet különös mértékben erősítheti, hogy alig több mint egy év alatt 20%-ról 10% közelébe esett az átlagember számára is elérhető kamatszint. Kicsit nagyobb jövedelem (240-280 ezer Ft havi nettó felett) pedig akár 6,99%-ért is személyi kölcsönhöz juthatunk. A személyi kölcsön biztosan jobb megoldást pár százezer forintos finanszírozási igényekre, mint a hitelkártya, vagy a „házhoz vitt”, készpénzben nyújtott méregdrága megoldások.

Az alábbi kalkulátorral megtekinthető, hogy milyen feltételek mellett érhető el a személyi kölcsön:

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Megfontoltság elengedhetetlen! 

Kölcsönt felvenni még az ünnepek előtt sem érdemes hirtelen felindulásból. Érdemes mindenkinek alaposan végiggondolnia, hogy miből és mennyi idő alatt fogja visszafizetni a hitelt. A havi visszafizetési kötelezettség milyen mértékben terheli meg a család pénztárcáját. Megéri-e most hitelből vásárolni, vagy ráérünk még megvásárolni a kiszemelt műszaki cikket… A kamatok emelkedésének és ezzel párhuzamosan a havi törlesztőrészletek emelkedésének kockázata ma már szerencsére minimális, mivel a legtöbb bank a futamidő végéig fix kamatozású kölcsönt nyújt.

Hírdetés

Hírdetés

Akár 3-4 nap alatt

Van, aki pár óra alatt a pénzhez jut, mások pedig 2 hetet is várnak. Mitől függ, hogy ki mennyi idő alatt kapja meg a hitelt?

A személyi kölcsönök átfutási ideje a hitelkérelem benyújtásától a folyósításig átlagosan 3-4 napot, legfeljebb egy hetet vesz igénybe. Amennyiben saját számlavezető bankunkhoz fordulunk, akár néhány órán belül is a számlánkon lehet a pénz. Hitelbírálat azonban ebben az esetben is megtörténik, melyből a legfontosabbak a munkabér ellenőrzése és a KHR lekérdezése.

Maximum 2-3 millió forintig

Személyi kölcsönt felvenni akkor jó megoldás, ha a hiteligény nem haladja meg az 2-3 millió forintot, illetve nincs lehetőség, vagy szándék ingatlanfedezetet felajánlani a kölcsön mögé. Persze azt tudni kell, hogy a bank számára egy kockázatosabb termékről van szó. Magasabb a kamata, rövidebb a futamideje, ezáltal a havi törlesztőrészlete is, mint az ingatlanfedezetű hitelek esetében.

Kezdeti költség: jellemzően nincs

Minden kölcsön igényléshez kapcsolódik induló költség. Ez lehet hitelbírálati díj, vagy folyósítási jutalék, egyszeri kezelési költség, esetleg szerződéskötési díj. Szabadfelhasználású személyi kölcsön esetén ezeket a díjakat jellemzően levonják a jóváhagyott összegből. Ma már szerencsére a személyi kölcsönök esetében egyre több banknál találkozunk olyan konstrukcióval, ahol nem kell induló díjakkal számolnunk.

Törlesztési számla

Személyi kölcsönök esetében nem ritka, hogy nem feltétlenül szükséges a választott banknál folyószámlát nyitni. Sokan nem tudnak, vagy nem akarnak bankot váltani. Több számlát pedig nem szeretnének fenntartani. Azt azonban fontos tudni, hogy a jelentős kamatkedvezményt jövedelemérkeztetés esetén lehet elérni.

Néhány tanács a jó döntéshez!

1) Csábító akciók

Természetes, hogy az akciós ajánlatok tűnnek fel legelőször. Van is ezekből szép számmal. Mindig meg kell nézni az akció feltételeit is. Biztosan teljesíteni tudjuk-e a kedvező kamatért cserébe a bank elvárásait.

2) Kezdeti költségek

Szükséges-e fizetni a szerződéskötésért, vagy a hitelbírálatért? Nagyobb hitelösszeg esetén a bank kérheti a szerződés közokiratba foglalását is, ami természetesen az ügyfelet terheli.

3) Futamidő

Minél rövidebb a futamidő, annál hamarabb megszabadulhatunk a hiteltől. Ez egy fontos szempont. Azonban csak a hitel havi törlesztése után is kell maradnia tartalékunknak (a fix havi kiadások felett legalább 5%). Ha jobban alakul a hitelfelvétel után az anyagi helyzetünk, akkor előtörlesztésre mindig van lehetőség és még akkor is megéri, ha díja van.

4) Nem mindig a hitel a megoldás

Ha nem létszükségletről, vagy munkaeszközről beszélünk, ne akarjunk hitelből vásárolni csak azért, mert Karácsony van! A javíthatatlan hűtőt lecserélni létszükséglet, de egy nagyobb tv nem.

5) Félre tudunk tenni havonta?

Érdemes megpróbálkozni azzal, hogy hitelfelvétel előtt nem költjük el a teljes havi fizetésünket. Ha ez sikerül, akkor képesek leszünk ennek mértékéig a hitelt is törleszteni. Ha nem, akkor nem vagyunk alkalmasak a hitel felvételére.

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés