Betöltés

Ez a frank lesz a végső! A forintosítás szabályai

szerző: Bankmonitor.hu
2014-11-25

Többen is dönthetnek úgy, hogy kimaradnak a forintosításból. Az árfolyamgáttal érintett hitelekre külön szabály vonatkozik. A forintra átváltott, új hitel kamatát kedvezőbb feltételekkel határozzák meg, mint ahogyan az eddig ismertté vált. Ezek a legfontosabb változások a forintosítás végleges szabályaiban a korábbi tervezethez viszonyítva. Az Országgyűlés által megszavazott verziót ismertetjük.

Mely hitelekre vonatkozik a forintra történő átváltás?

A deviza, és a deviza alapú jelzáloghiteleket érinti. Ezeken belül lényegtelen, hogy mi volt a hitel célja (tehát például a szabadfelhasználású hitelekre is vonatkozik), és átváltják majd a már felmondott hitelek egy részét is.

Kik kérhetik, hogy ne forintosítsák a hitelüket?

Azok,

 • akiknek a törlesztőrészletet meghaladó összegű rendszeres deviza jövedelmük van, vagy
 • akiknek a kölcsön törlesztőrészlete nem haladja meg a jövedelmük 10-15 %-át (CHF alapú hiteleknél jövedelemtől függően 10 vagy 15%, míg EUR alapú hiteleknél 25 vagy 30% a korlát ), vagy
 • akiknek legkésőbb 2020. december 31-én lejár a futamidő, vagy
 • akiknél az új forint hitel kamata meghaladja a deviza, deviza alapú hitel eredeti vagy a 2014. július 19-én érvényes közül a kisebbik kamatot.

További kiegészítés a fentiekhez, hogy amennyiben nem él az adós a forintosítással és árfolyamgátban van, akkor a továbbiakban piaci árfolyamon törleszt.

Mennyi lesz a forintosított hitel kamata?

Minden átváltott hitel referencia kamathoz kötött lesz. Azaz az ügyfél által fizetendő kamat = referencia kamat + kamatfelár.

A referencia kamat a három hónapos BUBOR lesz (amely jelenleg 2,10%), ehhez adódik hozzá a fentebb említett kamatfelár, amely nem lehet kevesebb, mint 1%, és

 • lakáscélú hiteleknél nem haladhatja meg a 4,5%-ot,
 • nem lakáscélú hiteleknél pedig a 6,5%-ot.

A forintra váltott hitelnek is lesz kockázata?

Igen, a kamatkockázat. A hitel kamata továbbra is változhat, egyrészt a referencia kamat módosulhat három havonta, másrészt a kamatfelár mértéke is módosulhat legfeljebb három évente.

Mi történik az árfolyamgátba lépett ügyfelek hitelével a forintosítás után?

Egyrészt megtörténik a visszatérítés. Amit az árfolyamrés, és egyoldalú szerződésmódosítás okán visszatérítenek, azt elsősorban a gyűjtőszámlán lévő tartozás csökkentésére fordítják, azt követően a fennmaradó részt pedig a deviza alapú hitel fennálló tartozásába. Tehát a visszatérítés önmagában csökkentené a hitel törlesztőrészletét, viszont a forintra történő átváltás a rögzített árfolyamhoz képest jóval magasabb árfolyamon fog megtörténni.

Ez a forintban fizetendő törlesztőrészlet emelkedéséhez vezethet, azonban az árfolyamgát eredetileg megállapított időszakára könnyítést kapnak az ügyfelek. Mégpedig:

 • A 2015. januárjában rögzített árfolyamon számolt törlesztőrészletnél nem lehet magasabb az átváltás utáni törlesztőrészlet (kivéve az esetleges kamatváltozásból adódó emelkedést)
 • Ez maximum arra az időszakra igaz, amely időszakra az árfolyamgát eredetileg tartott volna (maximum 5 év)
 • Az árfolyamgát időszakát követően sem lehet több a törlesztőrészlet, mint az árfolyamgát időszakában fizetett utolsó törlesztés 115%-a (kivéve, ha ez nem kivitelezhető, véleményünk szerint pl. életkor miatt),
 • Ennek érdekében a futamidőt kitolhatják. A futamidő hosszabbítás részleteit külön rendeletben fogják szabályozni.

Az adós egyébként bármikor dönthet úgy, hogy a fentiek helyett magasabb törlesztőrészletet fizet. Ilyenkor a szerződés az adós kérésére módosítható.

Ha a forintosítás mellett az is érdekel, jár-e visszatérítés a hiteledre, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. Shun

  A forintosított hitel kamatánál nem kell figyelembe venni az eredeti deviza alapú hitel induló kamatát?

 2. DevizaAdós

  Az életbiztosítással kombinált árfolyamgátba belépett eddig szinte “nyertes” ügyfelekkel mi lesz?

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megindultak a kamatok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 07. 12.

A lakáshitelek törlesztői az utóbbi két hónapban emelkedésnek indultak, ami azért érdekes jelenség egy laikus számára, mert a jegybanki alapkamat eközben egy tapodtat sem mozdult. Joggal tehetné fel egy hitelesben...

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

A lakáshitelek is a forint sorsára jutnak?

2018. 07. 11.

Nagyot fordult a világ a lakáshitelt igénylőkkel, a hozamok emelkedése magával húzta a hitelkamatokat is felfelé május és július között. Gyűjtésünkben azt néztük meg, mekkora érvágásról van szó. Mint kiderül,...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.