Betöltés

Ez a jövő vár a magyarokra

szerző: Bankmonitor.hu
2018-10-06

A 2008-ban megtapasztalt nagy egyensúlytalanságok megszűntek Magyarországon és egy hirtelen összeomlás réme elég elképzelhetetlennek látszik. Azonban a gazdasági növekedés mértékének fennmaradását sokan egyre kevésbé tudják elképzelni. Köztük van a Citadella alap portfólió-menedzsere, Zsiday Viktor is, aki az Alapblogon írt erről, ott találhatod meg a részleteket.

Zsiday Viktor szerint a fő kockázatot Magyarországon az jelenti, hogy a jövőben, az EU-pénzek elapadásával a GDP növekedés üteme csökkenhet. A magyar gazdaság növekedési potenciálja ugyanis az elmúlt évtizedekben végig nagyon alacsony volt, és ebben az utóbbi években sem történt változás. A 2000-es években csak óriási devizahitelek felvételével és hatalmas költségvetési hiánnyal sikerült az éves 4%-os növekedési ütemet elérnünk, ami nyilvánvalóan nem volt pozitív indikátornak tekinthető.

Az utóbbi időszakban úgy értünk el ehhez hasonló növekedési ütemet, hogy az EU óriási pénzekkel finanszíroz minket. Ennek köszönhető a 4%-os növekedés, ami – módosítások hiányában – nyilván nem fenntartható. De mégis mi lesz, ha nem kapunk annyi pénzt Brüsszeltől?

A magyar gazdaság növekedését 2 tényezőnek köszönhetjük: az egyik a már említett EU-pénzek, a másik pedig a fogyasztási boom. Az elvándorolt munkaerő következtében már munkaerőhiány tapasztalható idehaza, és ez bérnövekedést eredményezett. Zsiday szerint 2020 után mindkettő kifulladóban lehet. Ha kíváncsi vagy a további részletekre is, olvasd el az Alapblogon Zsiday Viktor „A következő magyar válság” című bejegyzését!

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Feje tetejére állhat a világ 2019-ben

2018. 12. 15.

Korszakváltás előtt áll a fejlett tőkés világ, ugyanis olyan dolgok történhetnek 2019-ben, amelyekre a 2008-as válság óta nem volt példa. John Hardy, a Saxo Bank elemzője szerint az Európai Unió...

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Mi a baj az óriásberuházásokkal?

2018. 11. 17.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a legnagyobb, leglátványosabb és persze legdrágább megaprojekteknél szinte mindig elszállnak a költségek, csúsznak a határidők, ráadásul végül még az előre kalkulált hozamok sem teljesülnek. De akkor...

Blogajánló

  • alapblog

    Büfésből lett játéknagymester

    Kilencgyerekes családból indult, és hot dog árus – büfésből lett az ország legnagyobb játékkereskedője. Gyaraki Józsefnek a karácsonyi játékroham már nem jelent újdonságot. Évtizedek óta...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.