Betöltés

Ez a jövő vár a magyarokra

szerző: Bankmonitor.hu
2018-10-06

A 2008-ban megtapasztalt nagy egyensúlytalanságok megszűntek Magyarországon és egy hirtelen összeomlás réme elég elképzelhetetlennek látszik. Azonban a gazdasági növekedés mértékének fennmaradását sokan egyre kevésbé tudják elképzelni. Köztük van a Citadella alap portfólió-menedzsere, Zsiday Viktor is, aki az Alapblogon írt erről, ott találhatod meg a részleteket.

Zsiday Viktor szerint a fő kockázatot Magyarországon az jelenti, hogy a jövőben, az EU-pénzek elapadásával a GDP növekedés üteme csökkenhet. A magyar gazdaság növekedési potenciálja ugyanis az elmúlt évtizedekben végig nagyon alacsony volt, és ebben az utóbbi években sem történt változás. A 2000-es években csak óriási devizahitelek felvételével és hatalmas költségvetési hiánnyal sikerült az éves 4%-os növekedési ütemet elérnünk, ami nyilvánvalóan nem volt pozitív indikátornak tekinthető.

Az utóbbi időszakban úgy értünk el ehhez hasonló növekedési ütemet, hogy az EU óriási pénzekkel finanszíroz minket. Ennek köszönhető a 4%-os növekedés, ami – módosítások hiányában – nyilván nem fenntartható. De mégis mi lesz, ha nem kapunk annyi pénzt Brüsszeltől?

A magyar gazdaság növekedését 2 tényezőnek köszönhetjük: az egyik a már említett EU-pénzek, a másik pedig a fogyasztási boom. Az elvándorolt munkaerő következtében már munkaerőhiány tapasztalható idehaza, és ez bérnövekedést eredményezett. Zsiday szerint 2020 után mindkettő kifulladóban lehet. Ha kíváncsi vagy a további részletekre is, olvasd el az Alapblogon Zsiday Viktor „A következő magyar válság” című bejegyzését!

Címkék:

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború hatásai

2019. 02. 23.

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború miatt körülbelül 2,9 milliárd dollárt veszíthet a két ország gazdasága. A kialakult helyzetről Wally Tyner, a Purdue Egyetem mezőgazdasági közgazdásza mondta el...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló

  • alapblog

    Az MNB figyeli az extraprofit-vadászatot

    A Világgazdaság üzleti napilap mai nyomtatott lapszámában olvashat arról, hogy „Az MNB figyeli a lombardhitel-állományt”. A cikk bemutatja, hogy a (júliusi) statisztikák szerint a MÁP...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.