Betöltés

Ez az apróság 2,2 milliós nyugdíj-kiegészítést jelent!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-11-30

Már régen tudjuk, hogy egyszerűségük és olcsóságuk miatt az önkéntes nyugdíjpénztárak az egyik legnépszerűbb nyugdíjcélú megtakarításnak számítanak. Igen ám, de a pénztárak által felszámított költségek között nagy különbségek is lehetnek: a jó választással akár 2,2 millió forintot is nyerhetünk. Több tucat pénztár van, de semmi gond, megmutatjuk, hogy mi alapján érdemes közülük választani.

Már meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún, vagyis rohamléptekkel közelít az év vége. Sokak számára az ajándékok megvásárlásán túl más is okozhat fejtörést, például az, hogy a fölös pénzeiket milyen megtakarításban helyezzék el. Egy korábbi cikkünkben már körbejártuk a különböző lehetőségeket, ebből kiderült, hogy akár 300 ezer forintnyi állami támogatást is össze tudunk hozni, ha szemfülesek vagyunk.

Az akciókat és a leárazásokat nagyon szeretjük, és ez a nézet a megtakarításoknál is hasonlóan megvan, vagyis ha egy mód van rá, akkor azokra a megoldásokra csapunk le, melyek olcsók. A nyugdíjcélú megtakarításokról is egyre több szó esik az év végéhez közeledve, ennek egyik legkézenfekvőbb eszközét nézzük most meg, az önkéntes nyugdíjpénztárakat.

Gyakorlatilag minden olyan kedvező tulajdonsággal rendelkeznek, ami egy átlagbefektető szempontjából fontos lehet, így alacsony havi összeggel elkezdhető, nem kíván szakértelmet, alacsony költségű és komoly állami kedvezmény jár hozzá. Nem mindegy, hogy melyik mellett teszi le az ember a voksát, mint az a későbbiekből kiderül, 2,2 milliót is bukhatunk, ha nem vagyunk figyelmesek.

Mégis mekkora költséget számítanak fel a pénztárak?

Már az induláskor nyilvánvaló volt, hogy ahogy haladunk előre az időben, az átlagos költségterhelés fokozatosan visszaesik majd a szektorban és ez be is következett. Míg 2000-ben a jegybank adatai szerint közel 2%-ot emésztettek fel a költségek az egyenlegünkből, addig 2014 végén már csak 0,78%-ról beszélhettünk. Másként megfogalmazva az éppen aktuális számlánk egyenlegéből egy év során ennyit vittek el a költségek.

Kíváncsi vagy, mennyit kell félretenned, hogy anyagi biztonságot teremts magadnak idős korodra? Alábbi kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatod!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A jegybank által is bemutatott díjterhelés már mindent tartalmaz, a 0,78%-os értékből kevesebb mint felét viszi el a működés, míg a maradék nagyobb részt a befektetések kezelése.

nyugdij1161129Már sejthetjük, hogy az ördög itt is a részletekben rejlik, és valóban, jókora eltérések vannak a pénztárak között, ha a díjterhelést megnézzük. A jegybank kimutatásai szerint óriási a differencia, a legolcsóbb és a legdrágább pénztár között majdnem tízszeres a különbség.

A 2014-re elérhető adatok alapján a Lilly Nyugdíjpénztár 0,14%-os díjterheléssel működött, ami messze a legolcsóbb volt a 40-es listán. A legdrágábban a Praxis Nyugdíjpénztár működött 1,13%-kal, viszont ehhez a pénztárhoz azt a kommentárt fűzték a jegybank szakértői, hogy végelszámolás van folyamatban.

Nagy általánosságban megállapítható, hogy az átlaghoz képest azok a pénztárak dolgoznak alacsonyabb díjterheléssel, melyek nem tartoznak pénzügyi csoporthoz, esetleg munkáltatók tartják fent a pénztárat. Ez azonban ne vakítson el bennünket a választásnál, igenis számít a méret ebben az esetben. Ha tőkeerős háttér van a pénztár mögött, akkor az nagyobb biztonságot jelenthet, így megérheti mélyebben a zsebünkbe nyúlni.

Évek óta fokozatosan szűkül az önkéntes pénztárak száma, és ez a jövőben is folytatódni fog. Ennek értelmében jó stratégia lehet, ha a nagyobb taglétszámmal és vagyonnal bíró pénztárakat vesszük górcső alá. Persze ez sem jelenthet garanciát, 2014-ben például a legnagyobbak közé tartozó ING szüntette meg az önkéntes ágát, az ügyfelek a tendereztetés után az Aranykorhoz kerültek át. Ennek ellenére, aki a válságban és azt követően kitartott a működése mellett, az vélhetően maradni is fog.

Megnyugtathatunk mindenkit, az önkéntes nyugdíjpénztárak nem juthatnak a kötelező magánnyugdíjpénztárak sorsára. Kizárni nem lehet persze a visszaélés vagy hibázás ehetőségét, például voltak olyan szereplők, akik a brókerbotrányt is megszenvedték, viszont joggal bízhatunk abban, hogy ha a nagy pénzügyi csoportok háza táján történik ehhez hasonló eset, akkor ellentételezést adnak a károsultaknak (a jó hírnevük megtartása miatt is).

Rengeteget számít már egy kisebb eltérés is

A legutóbbi hivatalos adatok alapján azt szűrhetjük le, hogy a legolcsóbb és legdrágább pénztár teljes díjterhelése között 1%-pont a különbség. Ez első ránézésre nem tűnik soknak, viszont ha azt vesszük, hogy az átlagos megtakarítási idő évtizedekben mérhető, akkor a különbségek idővel jó nagyra duzzadhatnak.

A példa kedvéért megnéztük, hogy ha 30 éves korunkban elkezdünk takarékoskodni, havi 10 ezer forintot fizetünk be, akkor mi történik a pénzünkkel, ha a legolcsóbb (0,14%), az átlagos (0,78%) és a legdrágább (1,13%) pénztárban vagyunk tagok. Ahogy a kalkulátorunkban is, itt is éves alapon 4,5%-os átlagos hozammal számoltunk. Mindent egybevéve a következő számlaegyenlegekre számíthatunk.

nyugdij2161129
Attól függően, hogy milyen hosszú távon vagyunk pénztártagok, úgy változik az eltérés is a pénztárak között. Az időszak első felében nincsenek érdemi különbségek, viszont később egyre nagyobbá válik a számlák összege közötti eltérés. A 65 éves nyugdíjkorhatárral számolva (35 év tagság után), a legolcsóbb megoldást választók 2,2 millió forinttal (23%-kal) lehetnek gazdagabbak, mint a legdrágább pénztárban lévők.

Mindezt továbbgondolva ajánlatos a nagyobb, tőkeerősebb pénztárak közül amellett letenni a voksot, amelyik olcsóbban ki tudja hozni a működését, mert évtizedek múlva milliókkal több pénzünk gyűlhet össze. Ezen felül azért más szempontok is szóba jönnek, gondolunk itt például az elérhető teljesítményekre, ugyanis a végső elszámolásnál az elért hozamok döntik el igazán, hogy mennyire jártunk jól az üzlettel.

nyugdij3161129Milyen költségek merülhetnek fel az önkéntes nyugdíjpénztáraknál?

Viszonylag egyszerű a helyzet, mert az adott éves befizetéshez képest vonnak le tőlünk meghatározott arányban költséget a pénztárak. A befizetésünket három részre osztják, attól függően, hogy éppen már mennyi befizetésnél tartunk. A három rész a következő:

 • fedezeti tartalék
 • működési tartalék
 • likviditási tartalék

A fedezeti tartalékba kerül a befizetésünk döntő hányada, ez alatt a címszó alatt tartják nyilván a befizetéseinket, már a költségektől megtisztítva. A másik két részt azért különítik el, hogy a pénztár zavartalan működését biztosítani tudják. A költségek fokozatosan csökkennek, annak megfelelően, minél nagyobb összeget fizetünk be a pénztárunkba.

A fedezeti tartalékban mutatják ki a pénztárak a befizetések mellett a hozamokat is, tehát a megtakarítások befektetéséhez kötődő költségek (vagyonkezelés, letétkezelés) is az itt gyarapodó összeget csökkentik. Ne feledjük, hogy a fentieken kívül belépésnél vagy átlépésnél egyszeri költséget számíthat fel a pénztár, ennek mértéke a legnagyobbaknál 2-4 000 forint között mozog.

2 Hozzászólás

 1. tamasbacsi

  Az ERSTE NYpztár havi 7000 Ft költséget számol fel !

  1. bankmonitor.hu

   Kedves tamasbacsi!

   Ennyi információból csak annyit tudunk mondani, hogy ez teljesen valószerűtlen. Az önkéntes nyugdíjpénztár honlapján szereplő információk szerint megpróbáltuk kikalkulálni, hogy hogyan is számolhatna fel ekkora költséget havonta a pénztár. A működésre levonható költség akkor lenne havi 7000 forint, ha havonta félmillió (!) forintot fizetne be. A valóságban sokkal inkább azt mondanánk, hogy éves szinten lehet 7000 forint a költség, ami havi 10 ezer forint befizetés mellett következhet be.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ne felejtsd el a gyermeked 6000 Ft-os állami támogatását!

2018. 12. 21.

A Babakötvény talán a legjobb pénzügyi termék arra, hogy gyermekünk jövőjéről pénzügyileg gondoskodjunk: a 6 000 Ft éves állami támogatás és az inflációt 3%-kal meghaladó kamatnál nehéz jobb alternatívát találni....

Jön a román Babakötvény! De mit tud a magyarhoz képest?

2018. 11. 29.

A román kormány minden romániai gyermek számára a magyarországi babakötvényhez hasonló megtakarítási számlát nyit, amely a szülők és az állam befizetéseit gyűjti össze a felnövő gyermek számára A romániai megtakarítási...

4 tipp a megtakarítások elkezdéséhez

2018. 09. 02.

A magyarok többségének gondot okoz, hogy havonta pénzt tegyen félre. Érdekes módon, a jövedelem nagysága sem számít a megtakarítási hajlandóság kérdésében. Mutatunk 4 tippet arra, hogyan legyen félretett pénzed, és...

Tedd, amiket tanácsolunk, és lesz pénzed

2018. 08. 28.

A lakosság szeret költekezni. Élj a mának – szól a mondás. Ezt követik sokan a pénzügyekben is, miközben mindig érdemes lenne a jövőre is gondolnunk. Megvizsgáljuk, mire és hogyan érdemes...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.