Betöltés

Ez lehet a megoldás, ha váláskor szabadulnál a közös hiteltől

szerző: Bankmonitor
2017-01-23

Gyakori esetnek mondható, hogy a házasság válással fejeződik be, viszont a közös lakáshitel megléte megköti a feleket. Ez az eshetőség kétségtelenül megnehezíti a folyamatot, hiszen tisztázni kell kié a lakás és ki is viseli a hitel terhét. Erre a kényes helyzetre is lehet azonban megoldást találni, azt viszont szem előtt kell tartani, hogy a hiteltől való fájdalommentes szabadulás együttműködést követel meg a felektől.

Ha válásra kerülne sor, a vagyonmegosztás kérdésköre különösen kritikus szokott lenni, hiszen ilyenkor a felek már hajlamosak a saját érdekeiket előtérbe helyezni. Alapszabályként azt mondhatjuk, hogy a házasság alatt szerzett közös tulajdont fele-fele arányban szükséges megosztani. Kivételt jelenthet, ha például házassági szerződéssel rendelkeznek, és az mást köt ki, vagy az egyik fél tulajdonát képezi az adott vagyontárgy (különvagyon).

Ami külön feszültséget okozhat a válási egyezség során, az a közös lakás és az azt terhelő hitel kérdése, ezért erre különös hangsúlyt szükséges fektetni. Ugyan a vagyon megosztását a közös megegyezés vagy annak hiányában a bírósági döntés határozza meg, viszont a közös hitel sorsa már a volt házastársak és a bank megállapodásán múlik. Ezért amíg konkrétan nem intézkednek a bankban, addig a hitel sorsa sem változik meg, így a házaspár mindkét felének kötelessége teljesítenie a törlesztést. Ezen az sem változtat, ha jogerős határozattal rendelkezünk a válásról, mivel ez a bankkal szemben fennálló kötelezettségünkre nincs kihatással.

Tehát mindenképp fontos, hogy a bank felé is jelezzük az új helyzetet, hiszen ha adóstársként szerepelünk a hitelben, és volt párunk nem fizetne, akkor rajtunk a bank ugyanúgy behajthatja a szóban forgó elmaradást. Márpedig több lehetőségünk is van arra, hogy rendezzük a közös hitel kérdését, ehhez viszont némi együttműködésre még szükség van a felek között.

Egyedül maradunk, vagy új adóstársat vonunk a hitelbe

Ha a felek hajlandóságot mutatnak rá, maradhat minden az eredeti állapotban, és megállapodhatnak a válótársak, hogy fele-fele arányban fizetik a hitelt továbbra is. A lehetőségekhez mérten akár úgy is megegyezhetnek, hogy a lakásban maradó vállalhatja a törlesztést, természetesen ebben az esetben is biztosítani kell, hogy a lakás tulajdonosi köre megfelelően változzon.

Az egyezség hiánya miatt az imént felvázolt eset a legritkábban szokott működni és arra van szükség, hogy az adóstársat kiengedjék a hitelből. Ilyenkor a bankkal szükséges egyeztetni a változásról, az adóstárs kiengedése viszont azzal jár, hogy az ügyletben csak az egyik fél marad továbbra is, mint adós. A bank ilyenkor felméri a lehetőségeket, hiszen a terhet, amit eddig két ember fizetett, egynek kell bevállalnia, így újból elvégzi a hitelképesség vizsgálatát. Ekkor, ha az ügyletben maradó jövedelme elbírja a hiteltörlesztést, szerződésmódosításra lesz szükség, amit újból közjegyzői okiratba kell foglalni. Ebben az esetben a szerződésmódosítást még mindkét félnek alá kell írnia, így még ekkor is szükséges az együttműködésük.

Persze ilyenkor nagyon könnyen előfordulhat, hogy az adóstárs kiengedése nem tud megvalósulni, mert a bent maradó fél jövedelme nem nyújt elég biztosítékot a törlesztésre. Ekkor a megoldást esetleg egy új adóstárs bevonása jelentheti a hitelbe, akivel már elérhető a megfelelő szintű hitelképesség.

Viszont, ha olyan hitelünk van, amihez állami támogatás jár, nem feltétlenül működik az adóstárs kiengedése, vagy új adóstárs bevonása, mivel ezek a hitelek a támogatás miatt adott személyekre szólnak. Ilyenkor mindenképpen a hitelben kell maradnia az eredeti feleknek, különben csak az állami támogatás visszafizetésével és a hitel piaci feltételűvé alakításával orvosolható a helyzet.

A legkedvezőbb kamattal rendelkező lakáshitelt keresed? Használd a következő kalkulátort és megtalálod a megfelelő választ!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Hitelkiváltás, végtörlesztés történik

A vegytiszta eset az lehet, ha a felek megegyeznek arról, hogy eladják a közös ingatlant. Ebben az esetben egyszerűbben lezárható a hitel, hiszen a vételárat előtörlesztésre lehet fordítani és az esetek döntő többségében a teljes fennálló tartozás kiváltható ilyen módon.

Mivel valamelyik fél még sok esetben lakni szeretne az ingatlanban, ezért ez a megoldás nem feltétlenül járható út. Ilyenkor arról szükséges megállapodni a válótársaknak, hogy az ingatlanban maradó fél miként vállalja át a fennálló hitelt. Ekkor az is megtörténhet, hogy a lakást megszerző fél csak a fennálló hitelt vállalja át, vagy esetleg még ezen felül is fizet egy bizonyos összeget.

Az utóbbi esetben az adásvételi szerződésben meg kell határozni azt, hogy mennyi a vételár, és hogy mennyit kap ezen felül a másik fél készpénzben, netán hitelben. Ha hitelt is igénybe vesznek, akkor az eredeti közös hitel kiváltása is megoldható, vagyis teljes hitelkiváltás történhet. Ekkor nincs szükség az eredeti szerződés módosítására sem, hiszen csak egy végtörlesztés ment végbe, így a közjegyző már kimaradhat a folyamatból.

Viszont a hitelkiváltásnál még figyelni kell, hogyha elérhető kedvezőbb feltételű hitel, igyekezzünk azt választani. Illetve tartsuk szem előtt, hogy ha a szabadfelhasználású hitelt vettünk fel volt házastársunkkal, a kiváltás szintén csak szabadfelhasználású hitellel történhet.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.