Betöltés

Ez történt idén a bankbetétek területén

szerző: Bankmonitor.hu
2012-12-20

Év vége felé szokás visszatekinteni az elmúlt év történéseire, mi is ezt tesszük a banki kamatokkal kapcsolatban. Ez az év bár kicsit álmosan indult, végül mozgalmas év lett a banki megtakarítások tekintetében. Az év első felében nem volt sem az alapkamatban, sem az inflációs várakozásokban komoly változás, így a bankbetétek kamatai sem változtak számottevően.

A jegybanki alapkamat 2011. december végétől egészen 2012. augusztus 29.-ig 7% volt, majd egy villámgyors kamatcsökkentés-sorozat következett, négy lépésben november végére 6%-ra csökkent a magyar jegybanki alapkamat, majd egy újabb huszáros vágással december második felében 5,75%-on állapodott meg az alapkamat. 

Ez az érték még mindig a legmagasabb az Európai Unióban, az eurózóna alapkamata 0,75%, a cseh alapkamat 0,05%, a román 5,25%, a bolgár 0,05%, de az unión kívül is csak Horvátországban és Izlandon van 6%-os, illetve Szerbiában 11,25%-os  alapkamat.

Ez a hirtelen jött, nagymértékű csökkenés nem hagyta érintetlenül a bankbetétek kamatait sem, az év végére nagyot zuhantak a banki betétajánlatok. Ehhez hozzájárult az uniós és egyesült államokbeli nagymértékű monetáris lazítás miatt jött nagyarányú likviditási bőség a nemzetközi piacokon, ami a magyar és európai állampapírok hozamát is nagymértékben lenyomta. Az év eleji 9,5%-os egyéves állampapír-piaci hozamok év végére 5,75%-ra csökkentek.

Ezzel párhuzamosan azonban a  lakosság számára kibocsátott speciális, magas kamatú állampapírok nagymértékben elszívták a lakossági betétállományból a megtakarításokat, év végére megközelítette a lakosság kezében lévő állampapír-állomány az ezermilliárd forintot, ez a teljes magyar államadósság 5%-a.

(A bankok egyrészt a bankközi piacon keresztül biztosítják a tőkeigényüket, illetve betétgyűjtés során a lakosságtól vonják be a szükséges összeget. Mindkettő piacon kialakuló hozamokat nagyban befolyásolja az állampapírok általános hozamszintje.)

Az alábbi ábrán jól látható az egyéves lekötésű banki akciós kamatok változása a 2012-es évben (minden hónap első hetében érvényes kamatok alapján):

kamatok

 Megfigyelhető, hogy a bankbetétek kamatai követik az állampapírok hozamait. Az év utolsó hónapjában már 1-1,5%-kal alacsonyabbak lettek az általános kamatok, mint az év elején voltak és ez a trend tovább folytatódott a hónap végéig is. Az év közbeni 8, sőt 9% feletti kamatok a múltéi lettek, már 7,5%-os kamatok is ritkaságnak számítanak, a jelenlegi legmagasabb kamat egy éves lekötésre, új forrásra mindössze 7%, amelyet az Axa Bank kínál az ügyfeleinek.

A következő év is sok változást tartogat a bankbetétek piacán. Ennek egyik oka a tranzakciós adó bevezetése, amely ráfizetésessé tehetik a rövid távú bankbetétek utáni vadászatot és előtérbe helyezheti a banki aktivitáshoz kötött kamatprémiumokat.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A Mol erősíti piacvezető helyzetét

2018. 10. 20.

Nemrég szólt arról a hír, hogy a Mol két üzemanyagtöltő állomást vett át a Lukoiltól. Hogy mégis miért fontos ez a hír? Természetesen szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a világ egyik...

Blogajánló

  • alapblog

    95

    Ez a szám euróban értendő és a budapesti szállodák nyárvégi átlagárát mutatja. A legfrissebb statisztikák szerint – amelyet a kölni HRS globális szállodai megoldásokat kínáló...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.