Ezek 2016 legjobb befektetési alapjai. Eddig.

Ezek 2016 legjobb befektetési alapjai. Eddig.
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-06 Frissítve: 2016-09-09
 

Eltelt már 2 hónap a 2016-os évből, így a Bankmonitor megvizsgálta, hogy melyek eddig az év legjobb befektetési alapjai. Az egyes szereplőket az egy éves visszatekintő hozamuk alapján állítottuk sorba és kategóriánként kiválogattuk a legjobb ötöt. A részvényalapok és az abszolút hozamú alapok hoztak a legjobban, utóbbi kategóriában mutatunk két igen érdekes fejleményt is.

Bár némiképp megtorpant a meredek emelkedés a magyar befektetési alapok piacán, 2016 elején is közel 5 700 milliárd forintot tett ki az általuk kezelt vagyon.

Hazai_befektetesi_alapokban_kezelt_vagyon

A fenti grafikonon látszik, hogy még mindig nagyon népszerűek ezek a fajta befektetések. Ez nem véletlen, az alábbi videóban nagyon röviden elmagyarázzuk, hogy miért is jó ötlet, ha befektetési alapokba teszed a pénzedet.

Azért az is kivehető a fenti ábrán, hogy a növekedés lendülete megtört. Ez minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy az idei év elején igen nagy zuhanás bontakozott ki a világ tőzsdéin, jókora pánikot okozva a befektetők körében.

A helyzet mára normalizálódott, de érdemes megfigyelni, hogy a sebhely ott van azért a befektetési alapokon. Az alábbiakban az egy éves visszatekintő hozamok alapján rendeztük őket sorba, s minden kategóriában az 5 legjobbat mutatjuk. Viszont kevés olyan van a legjobbak között, aminek nem negatív az idei évben mutatott teljesítménye (ezt láthatod a táblázat YTD oszlopában).

A legjobb befektetési alapokat bármely napon lekérheted az alábbi kalkulátorral. Az is jó, ha a Bankmonitor nyitólapján a „Megtakarítások és befektetések” menüpontban a „Befektetési alapok” almenüt használod.

1

Hirdetés

Hirdetés

Magyarok a csúcson a részvényalapok között

A tavalyi évben óriási, 40% körüli szárnyalást bemutató BUX index teljesítménye a magyar papírokra épülő részvényalapok teljesítményében továbbra is jól látható. Tekintve, hogy a világ legnagyobb tőzsdéi továbbra sincsenek jó formában, a BUX-ra épülő részvényalapokat semmi nem tudta letaszítani a trónról.

Legjobban_teljesito_reszvenyalapok

Az elmúlt év öt legjobban teljesítő alapja mind a magyar tőzsdeindexre épülő ún. indexkövető alap. Ezek közül az OTP Tőzsdén Kereskedett BUX Indexkövető Befektetési Alapja volt a legsikeresebb, több mint 34%-os hozamával. Senkinek nem kellett azonban nagyon bánkódnia azok közül, akik egy évvel ezelőtt ráéreztek a magyar tőzsdére, hiszen még az ötös listánk ötödik helyén szereplő K&H Navigátor is 26,3%-ot hozott az elmúlt év során.

Szépen teljesítettek a kötvényalapok

A kötvényalapok nem is olyan régen még az egyik legnépszerűbb befektetési alapok voltak. Ez nem csoda, hiszen visszatekintő hozamaik igen impozánsak voltak. Az elmúlt időszakban ez a népszerűség meredeken zuhanni kezdett, ennek köszönhető, hogy januárban több mint 17 milliárd forintot vontak ki ezekből a magyar megtakarítók.

Az elmúlt egy évben a hosszú kötvényalapok muzsikáltak igazán szépen, a legjobban teljesítő alapok között a dobogó mindhárom fokán egy-egy hosszú kötvényalap szerepel. (A hosszú kötvényalapok elsősorban a jövőbeli inflációs változásokra érzékenyek, míg a rövid kötvényalapok árfolyamát leginkább a jegybanki alapkamat változásai mozgatja.)

Legjobban_teljesito_kotvenyalapok

A kötvényalapok befektetői között azok jártak igazán jól, akik az ERSTE Bond International HUF alapot választottak, amivel közel 7%-os hozamra tettek szert az elmúlt egy év során. Az alap kiemelkedő teljesítményét jól mutatja, hogy közel kétszer akkora hozamot tudott elérni, mint a negyedik és ötödik helyen végző, tehát ugyancsak a legjobbak közé tartozó alapok.

Szenvedtek a vegyes alapok

A fentiekben azt láthattad, hogy mind a kötvények, mind a részvények között lehetett találni olyanokat, amelyek szépen teljesítettek. Ebből pedig akár logikusan következhetne, hogy a két értékpapírosztályt keverő vegyes alapoknál is hasonlóan szép hozamokat lehetett elérni.

Legjobban_teljesito_kiegyensulyozott_vegyes_alapok

Sajnos azonban a valóság nem egészen így fest.  Még a legjobban teljesítő Erste Megtakarítási Alapok Alapja kiegyensúlyozott vegyes alap is mindössze 1,93%-ot tudott hozni. Ezt a teljesítményt akár egy jobb bankbetéttel is elérhetted volna.

Az abszolút hozamú alapok továbbra is szárnyalnak

Amilyen nehéz helyzetben vannak a vegyes alapok, annyira kedvez a jelenlegi helyzet az abszolút hozamú alapoknak. Ezek ugyebár többségében az árfolyamesésre is játszhatnak, azaz szinte minden piaci helyzetben van lehetőségük a profittermelésre.

Szép hozamot természetesen még így is igen nehéz elérni, de az elmúlt évben az abszolút hozamú alapok közül ez többnek is sikerül. Közülük is kiemelkedik azonban a Concorde Citadella, ami a jelenlegi nehéz időkben is 11% fölötti hozamot tudott felmutatni.

Legjobban_teljesito_abszolut_hozamu_alapok

Két érdekességet érdemes még kiemelni a legjobban teljesítő abszolút hozamú alapok listájáról. Az egyik, hogy nem lehet nem észrevenni a Concorde Alapkezelő dominanciáját ezen a területen. Az öt alapból négy ehhez az alapkezelőhöz köthető.

A másik érdekesség azonban pont ahhoz az alaphoz kapcsolódik, amit nem a Concorde szakemberei kezelnek. Ez pedig nem más, mint a 2015 januárjában hatalmasat zuhanó OTP Supra. Az abszolút hozamú alapok között a második helyet sikerült megszereznie ennek az alapnak az elmúlt egy éves teljesítménye alapján. Jól látszik tehát, hogy a zuhanás után ez az alap is magasan átlag fölötti teljesítményre volt képes 6,8%-os hozamával.

Hirdetés
Hirdetés