Betöltés

Ezek a banki díjak kiverik a biztosítékot

szerző: Nagy Ildikó
2017-01-25

Napjainkban már szinte elképzelhetetlen, hogy valamilyen banki szolgáltatást igénybe ne vegyünk. A semmiből előbukkanó költségekkel senki sem szeret szembesülni, pláne, ha ez akár több tízezer forintra is rúghat. A pénzügyi termékek nem ördögtől valóak, azonban még annak is meglepetést okozhatnak, akik tájékozottabbak az átlagnál. Összeállításunkban olyan banki díjakat gyűjtöttünk ki, amelyek könnyen okoznak bosszúságot bárkinek.

A hitelfelvételt feleslegesen megdrágító költség

Sikerrel záruló lakáshitel felvétele esetén az igényelt összeget el kell juttatni az eladó bankszámlájára, vagy ügyvédi letéti számlára egy lakásvásárlás esetében. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a jóváhagyott hitel összegét először az adós banknál megnyitott bankszámlájára könyvelik, majd onnan utalják tovább a megfelelő számlaszámra. Ebből egyenesen következik, hogy ennek a költségét is az adós viseli, amely több tízezer forint plusz terhet jelent. Ezt a hitelösszeg átutalási díjának nevezik, amely nem azonos a folyósítási díjjal, így legrosszabb esetben mindkettő költséggel szembesülhetünk.

A bankkártya kibocsátási díj és az éves bankkártya díj

A bankszámlák akciós feltételeit átböngészve jellemzően találkozunk valamilyen bankkártya kedvezménnyel. Ha a bankkártya kibocsátási díját akció keretében elengedik, abból még nem következik, hogy a kártya fenntartása ingyenes. Ezen felül ugyanis a kártyának rendszeres éves díja is van, így ha nincs akció, akkor rögtön két típusú költséget vonnak le a számlánkról a kártyánkhoz kapcsolódóan.

Ezen felül fontos rákérdezni a számlanyitáskor arra is, hogy az egyes díjak mikor esedékesek, azaz mikor kerülnek ténylegesen terhelésre a bankszámlán. Eltérő a banki gyakorlat abban a tekintetben, hogy az első éves kártyadíjat előre vagy csak utólag, azaz a bankkártya évfordulójakor terhelik. Előbbi esetben, ha nincs pénz az újonnan megnyitott számlánkon, máris negatív egyenleggel, rosszabb esetben emiatt banki felszólítással indítjuk a kapcsolatot az új pénzintézetnél.

0 forintos számlavezetés végül havi 1 000 forintba is kerülhet

Több banknál találkozhatunk olyan típusú bankszámla ajánlattal, amely egy előre meghatározott csomagdíjért cserébe bizonyos szolgáltatásokat díjmentesen, vagy kedvezményesen kínál. Ezért nem elegendő kizárólag a 0 Ft-os számlavezetésre koncentrálni, hanem mindig meg kell vizsgálni a többi kapcsolódó szolgáltatás árát is, és hogy pontosan mit foglal magában a kínált csomag.

Jellemző, hogy a csomagok tartalmaznak díjmentes számlavezetést, illetve további ingyenes, vagy kedvezményes kapcsolódó szolgáltatásokat. Ilyen tipikus szolgáltatás az SMS szolgáltatás is, amelyért havi díjat és SMS-enkénti darab díjat is felszámíthatnak a bankok. Emiatt utólag ugyancsak bosszúsak lehetünk, hiszen a 0 forintos havidíj mellett több száz forint havi költséget eredményezhet az, ha minden egyes tranzakcióról kértünk SMS-t.

Az sem mindegy, hol intézzük banki ügyeinket

A legolcsóbb megoldás az internet segítségével történő ügyintézés. Ennek megfelelően drágábbak a bankfiókban, illetve telefonon megadott megbízások, mintha azt a netbankunkban intéznénk. Ez nem csak egy bankszámlára igaz: találkozhatunk olyan kamatkedvezménnyel, amelyet online igénylés esetén érvényesíthetünk személyi kölcsön, vagy lakáshitel igénybevétele esetén.

Ugyanezen elv mentén plusz költséggel szembesülünk, ha bankkártyánkat nem postán kérjük kézbesíteni, hanem valamely bankfiókban vesszük át. Ez igaz a bankszámla kivonatra is, amelyért őrzési díjat számíthat fel a bank, amennyiben azt a bankfiókban kérjük megőrizni.

Legyen szó bankszámláról, lakáshitelről, biztosításról, vagy bármilyen más pénzügyi termékről, mielőtt szerződést kötünk a bankkal tetemes mennyiségű olvasnivalón kell átrágni magunkat, ha minden költségről tudni szeretnénk. Az érdeklődők jelentős része egyáltalán nem olvassa el a szerződési feltételeket, vagy ha mégis, akkor is segítségre van szüksége az értelmezéshez.

És valóban nincs egyszerű dolga annak, aki elkezdi tanulmányozni a kondíciós listákat (hirdetményeket), üzletszabályzatot, általános szerződési feltételeket. A legtöbb esetben egyetlen banki termék feltételeit több, akár 4-5 külön dokumentum tartalmazza, amelyek között az eligazodás, és azok értelmezése sokszor nehézkes.

 

21 Hozzászólás

 1. Bogumil

  A bankok,globálbankárok a nemzetek kormányaival cinkosságban, aljas törvények megalkotásával rákényszerítik a delikvenst,hogy pénzét bízza a bank-maffiára.Innen már egyenes út vezet annak
  lehetőségéhez,hogy a bankárok úgy garázdálkodjanak a rabolt pénzzel,ahogyan kényük-kedvük tartja. Bármikor,bárkinek számláját nullázhatják,kupeckedhetnek vele,vagy ha a szélhámos politika(kormány) úgy kívánja,zárolhatják a számlát. S mindezen aljasságok természetesen törvényesen történnek.

 2. Gergely Ferenc

  A lényeg,ha teheted, nagy ívben kerüld el a bankokat !

 3. december

  Szépek a Bankmonitor tanácsai elméletben. Mi a valóság, mi a napi gyakorlat?. Már az is egy tortúra hogy egyáltalán pénzhez juss a banktól. Azt hogy nézzünk több bankot , hogy melyik kedvezőbb?Csak a szokásos reklámozott szöveg, hogy ő miért jobb a másikhoz képest, kondíciók felsorolása és ennyi !. T. Bankmonitor, látott már olyat hogy egy egyszerű halandó betekintést nyerjen mint érdeklődő, majd ügyfélként a bank üzletszabályzatába??? S ha még ezt több helyről kell összeszedni és több oldalt átolvasni?. Ha egy csoda folytán mégis, mennyire lenne érthető a szabályzat? Sokszor a banki alkalmazott sem érti ill. a kedvezőtlen szabályokról nem fog, vagy nem szabad a hülye ügyfeket tájékoztatni. Ezt a tapasztalatból tudom. A bankok packázhatnak ügyfelükkel, egyoldalúan módosíthatják a szerződéseket. T. Bankmonitor, gyakorlatból vett helyzetekhez kellene igazítani a anácsokat, mert az segítene a kiszolgáltatott ügyfélnek. Többek között a kedvező banki díjakl és sok más kedvező banki szolgáltatás csak egy szű,k kiválasztott kör kiváltsága. S ezt Önök is ttudják.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves december,

   A cikkben felsorolt dokumentumok, azaz az üzletszabályzat, általános szerződési feltételek, hirdetmény, stb. mind megtalálható a bankok honlapján, bárki hozzáfér, és a bankfiókban is ki vannak függesztve. Abban Önnek igaza van, hogy nehezen értelmezhetőek, de ezt a cikkben is megírtuk. Azt viszont sajnos be kell látni, hogy arra senki sem hivatkozhat egy-egy díj vagy költség kapcsán, hogy azért nem fizeti ki, mert nem tudott róla. Mindenki saját belátása szerint dönti el, hogy milyen termékre szerződik. Ha egyáltalán nem érti a terméket, ne vegye igénybe! Ha kérdése van, kérdezzen! De azzal nem lehet mit kezdeni, hogy meg sem próbál az ember tájékozódni.

 4. Lné

  Nem csak eligazodási nehézség van itt, hanem olyan APRÓ betűkkel írják le a lényeget, amit ugyan ember el nem olvas, az öregje még szemüveggel sem!!!
  Hozhatnának már rendeletet,. milyen nagyságú betűk kötelezőek a szerződéseknél!

 5. LIPÓTVÁR

  Önök szerint az etikus, ha egy nyugdíj-előtakarékossági számla vezetési díját a rajta lévő összeg bizonyos (NÖVEKVŐ) hányadában állapítják meg? (Erste)

 6. akárki

  A termék elnevezés miért létezik a bankoknál?
  A termék az amit én kézzelfoghatóan előállítok valamilyen ipari vagy egyéb tevékenység során!
  Miért suggalják azt,hogy ez valamilyen munka,amit elhatároznak és leírnak?
  Más!Miért írják és mondják ált.a nőkre hogy CSAJOK?Kikérem a nők nevében ezt a cigány eredetű szó használatát! Bunkókáim,most ne rasszistázzatok,mert a szó valóban így van lovári nyelvben!

 7. Jz

  A “termék” név valóban azt jelzi, hogy itt fizikai munkát végeznek!!! Javasolnám helyette az ötlet,-javaslat,-sugallat fogalmakat-talán közelebb állnak az igazsághoz!!!!ZZZZzzzz

 8. Szomorú

  Sajnos a rendszerváltással együtt minden odaveszett: a becsület, a szeretet, a törvénytisztelet, az igazság. Annak idején, hol volt: utcai lövöldözés, kábítószerezés, migrációs válság, büntetlen szabad rablás( bankok, kormányok, milliárdosok), munkanélküliség, iskolai tanár verések és még sorolhatnám! Igaz, hogy akkor nem voltak milliárdosok, de rájuk nincs is szükség. Egy emberi élet túl rövid ahhoz, hogy valaki feltudjon élni 10, 100, 1000 milliárdos vagyont. Ekkora összeg csak arra jó, hogy tömegeket nyomorítsanak meg a csaló tolvajok a pénzük hatalmával ! Felszólítom a nagy vagyonnal rendelkezőket, hogy, nézzenek magukba és tegyék fel a kérdést önmaguknak: én ezt miért is tettem és teszem?

 9. Atis

  Lakásvásárlásnál nem az eladónak utalja a bank az igényelt hitel összegét?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Atis,

   De, az eladónak, vagy ügyvédi letéti számlára utalják (ahogy az adásvételi szerződésben megegyeztek), azonban közbeiktatják az adós bankszámláját. Először az adós számlájára könyvelik a jóváhagyott hitelösszeget, és onnan utalják el az előbb említett számlákra.

 10. Csaló 51

  Minden szabályt, rendeletet, szerződéses szöveget félretéve azt magyarázza meg nekem Tisztelt Bank,-természetesen egyszerü közérthető nyelven-, miért tartozok még 1 900 000 Ft-al amikor
  2008-ban felvett 2 100 000 Ft-ot havi 28 090 Ft – al törlesztek. Ez a záró egyenleg 2016 decemberi.
  Mi ez ha nem uzsorakamat, melyhez az állam keményen aszinsztál?

  Tisztelettel: csaló51

 11. Okos

  Ügyfelem bement a banka és befizetett a számlámra 4450Ft-ot. Erre a bank levonta a “neki járó” 642Ft-ot. Eddig ez a költség nem tűnt fel, mert utalni szoktak.
  Javaslom, ha összehasonlítást végeznek “termékek” között, ezt is tegyék bele a táblázatba.

 12. Gábor7575

  Hogy jól lehúzzák az adóst

 13. lacuska61

  Rablóbanda mind!

 14. Donald K.

  ha valamit változtatni szeretne egy párt a jövőben, akkor ezen a területen kezdjék!

 15. Nieselberger József

  Kedves December!

  nem akarnám reklámozni a bankot, de megteszem. Én a Gránit banknál vagyok. Náluk a Gránit sztár számlacsomag mellett döntöttem. 1.ingyenes számlavezetés, 2 . kártyás vásárlások után a kártya használat 0Ft, Utalásoknál a max. költség 6000 ft, 1 évben ingyenes a kártya. Én általában utalni szoktam a számlámról. Eddig amit fizettem utalások után a legmagasabb összeg, amit eddig levontak utalásra az 75 ft volt. Mellesleg átvállalják a tranzakciós dijat is. csak a megfelelő csomagot kell választani. Előtte az OTP-nél volt számlám, ott minden hónap 25-re nem volt pénzem a számlán. Amióta a gránitnál vagyok, mindig marad pénz a számlámon.

 16. katalin

  A csunya nyavalya se akart bankszámlát nyitni,csak sajnos rá kényszeritett annak idején a munkáltato.mondván ha nem nyitunk számlát nem lessz fizetés.mert kp-ban nem fogják kifizetni hát ennyit a jogainkrol !!

 17. Hanna Abraham

  En novemberben kenyszerueltem bankszamlat nyitni Magyarorszagon. Naivan azt hittem, hogy megyek kueloenboezoe bankokba es tanacsokat, tajekoztatast kerek. De nem igy muekoedoett, sehol nem volt semmifele informacio, szamot kellett huzni es vagy feloras varakozas utan egyszeruen, mindenfele tajekoztatas helyett csak szinte kenyszeritettek szamlat nyitni, lehetetlen volt oesszehasonlitani a kueloenboezoe bankok szolgaltatasait, mert egyszeruen nem voltak hajlandoak infot adni minden koetelezettseg nelkuel.

 18. Pungor Csaba

  Ez sajnos így igaz, ahogy a többi hozzászólásban olvasom. Nem lehet mit csinálni, nem lehet elkerülni a pénzintézeteket. Ezt ők is tudják, ezért aztán úgy zsigerelnek bennünket ahogyan akarnak.

 19. Zsolesz67

  -A lakáshitel törlesztése során éves szinten közel 80,000Ft-ot vonnak le kezelési költség jogcímen. 12 átutalás, pontosabban bankon belüli átvezetés lekönyvelése miért kerül ennyibe? Erre még nem tudtam rájönni. A bankfiókban meg valami zavaros halandzsával indokolják. Gyakorlatilag az állami támogatás, amit kapok, nem is elég erre. Mikor felvettük a hitelt, akkor is különböző címeken horribilis összegeket legomboltak a semmiért; rendelkezésre tartási jutalék, folyósítási jutalék, stb

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Bankkártya vagy készpénz, melyik éri meg jobban?

2019. 11. 22.

A lakossági készpénzállomány egyre magasabb Magyarországon. Ez nagyrészt köszönhető a jelenlegi alacsony hozamoknak, hiszen kevés olyan megtakarítás van jelenleg, ami miatt érdemes lehet pénzünk egy bankban tartani. Ráadásul egy bankszámla...

Blogajánló

 • alapblog

  A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése

  A Nemzetközi Energia Ügynökség jövőbeli szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó előrejelzése, a megújulók gyors előretörésével csak 10 év alatt jelentősen bezuhant és majdnem kilaposodott. Ha ezt a trendet... The post A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.