Ezek a legígéretesebb befektetések, válassz okosan közülük!

Ezek a legígéretesebb befektetések, válassz okosan közülük!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-21 Frissítve: 2021-08-06
 

Manapság nagyon nehéz olyan befektetést találni, amellyel még vonzó hozamot érhetünk el. A bankbetétek egyértelműen ki vannak lőve, hiszen már a költségek kitermelésére sem elegendő a kapott kamat. Ugyan a lakossági állampapírok jelenthetnek még némi vigaszt, hiszen itt kockázatvállalás nélkül érhetünk el a betéteknél magasabb hozamot. Viszont azoknak, akik számára ez a hozam nem elég, az abszolút hozamú alapok jelenthetik a megfelelő befektetést. Az Alapblog írása éppen az abszolút hozamú alapokkal foglalkozik.

A most jellemző alacsony hozamokkal jellemezhető piaci körülmények között egyre inkább felértékelődnek az abszolút hozamú alapok, mivel elképesztő nehéz vonzó hozammal kecsegtető befektetéseket találni. Azonban az sem mindegy, hogy melyik abszolút hozamú alapot választjuk, hiszen attól, hogy ilyen alapunk van, az még nem jelent garanciát a kiemelkedő hozamra.

Azt lehet mondani, hogy ez az alapkategória az alapot kezelő portfólió menedzser számára is kihívást jelent, hiszen a befektetési lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre, így szinte bármibe fektethetnek, ahol fantáziát látnak. Ugyan a múltbeli hozam alapvetően nem határozza meg, hogy milyen hozamot érhetünk el a jövőben, de az abszolút hozamú alapoknál mégis nagyobb jelentősége lehet ennek, mert ez bizonyíthatja a portfólió menedzser jó döntéseinek eredményét. Viszont ők is belefuthatnak nagyobb kockázatba, amelynek nagy ára lehet és veszteséget okozhat az alap befektetőinek.

Érdemes az alapok Sharpe-mutatóját is alaposan megvizsgálni, hiszen ez jelzi nekünk, hogy egy adott kockázat vállalása mellett mennyi többlethozamra volt képest az alap. Ráadásul, amelyik alapkezelőnél jó teljesítményű abszolút hozamú alapokat találunk, ott nagy valószínűséggel a többi alapkategória is jól szerepel, bár minden alap választásánál ajánlott a fokozott óvatosság. Az Alapblog írása éppen a legjobb abszolút hozamú alapokkal foglalkozik a „Sharpe-mutató margójára” című írásában.

Hirdetés
Hirdetés