Betöltés

Pénztárcabarát bankszámlák

szerző: Bankmonitor.hu
2014-12-10

A mai világban különösen fontos kérdés, hogy mennyit kell arra költeniük, hogy hozzájuthassanak a pénzükhöz. Összeállításunkkal szeretnénk segíteni abban, hogy rátaláljanak a legolcsóbb bankszámlákra! A számtalan egymástól meglehetősen eltérő banki ajánlat összehasonlításához egy képzeletbeli ügyfél bankhasználati szokásait hívtuk segítségül. Ehhez egy olyan ügyfelet hívtunk életre, aki a lehető legjobban hasonlít azon fogyasztók többségéhez, akik mondjuk 100.000 Ft-ból, esetenként még kevesebből gazdálkodnak havonta.

A példánkban szereplő banki ügyél 90.000 Ft-ot kap bankszámlájára, de jövedelme nem munkabérből származik. A folyószámlát azon kívül, hogy legyen hova küldeni a jövedelmét, másra nemigen használja. Azaz nincsen csoportos beszedési megbízása, sem állandó átutalási megbízása, de még eseti jelleggel sem utal pénzt a számlájáról. A bankszámlához kapott kártyát ritkán használja vásárlásra (csupán 5 alkalommal), havonta mindössze 30.000 Ft-ot költ. Rendkívül fontos számára a biztonság, ezért ezt szem előtt tartva a kártyás műveletekről SMS tájékoztatókat kap, valamint a maradék 60.000 Ft-ot is csak apránként, 6.000 forintonként veszi fel.

13 bank ajánlatait górcső alá véve

A bankok ajánlatait végigböngészve kiderül, hogy a fenti szokások fényében az első évben átlagosan 3.163 forintot kell havonta kipengetni a számlavezetésért. Mivel a bankok az első évben gyakorta alkalmaznak akciós díjakat az új ügyfeleknél, ezért megnéztük, hogyan alakulnak a költségek a második évtől. Nem is csalatkoztunk, hiszen kis mértékben ugyan, de havi 3.246 forintra nőttek.

Nagyon fontos, hogy számlacsomag választás előtt nézzünk alaposan körül a piacon. Szélsőséges esetben ugyanis azonos bankhasználati szokások mellett akár havi 7.186 forintot is fizethetünk a számlavezetésért. Kétségkívül ez igen komoly érvágás a mindössze 90.000 Ft-os jövedelemmel rendelkező ügyfél számára (csak az átlaghoz képest közel 50.000 Ft plusz kiadás évente!). Ha viszont körültekintőek vagyunk, akkor jó pár ajánlatot találunk az átlagdíj alatt. Esetünkben hét bank is kedvezőbb feltételekkel vezeti a bankszámlánkat. A legjobb számlacsomag választásával pedig havi 1.255 forintból megússzuk a bankszámla fenntartási költségeket, ami képzeletbeli ügyfelünk szokásai fényében igen kedvező.

Valóban ez lenne a legkedvezőbb megoldás?

Persze ahol minden forint számít, ott még ez is túl magas költség. Jogosan merül fel a kérdés: nem lehet még ennél is olcsóbb megoldást találni? Örömmel jelentjük, hogy még ezeket a költségeket is lejjebb lehet szorítani egy újfajta lakossági pénzügyi szolgáltatás, a Fizetési Pont segítségével.

Ennek a rendszernek a lelke egy a boltokban elterjedt bankkártya leolvasóhoz hasonló szerkezet, ami azonban sokkal többre képes azoknál. Segítségével tényleg valamennyi pénzügyünket el tudjuk intézni a csekkbefizetéstől kezdve a készpénzfelvételen át a telefonegyenleg feltöltésig. Maga a Fizetési Pont Szolgáltatás három cég együttműködéséből jön létre. Cikkünk szempontjából azonban elegendő jelenleg az Országos Fizetési Szolgáltatóra (O.F.SZ. Zrt.) koncentrálnunk, amelyen keresztül a banki szolgáltatások, így számlavezetés igénybe vehető.

Dióhéjban az O.F.SZ. Zrt. elsősorban a lakosság és az országban működő mikrovállalkozások számára nyújt innovatív pénzügyi megoldásokat. Az O.F.SZ. Zrt. a világon bárhol használható MasterCard PayPass kártyát bocsát ki. Termékcsomagjai fizetési számlát, internetbankot (Fizetési Kapu), valamint a már említett, extra funkciókkal felvértezett MasterCard PayPass Fizetési Kártyát tartalmaznak.

Mit tud az O.F.SZ. Zrt. számlacsomagja?

Alaposan meglepődtünk, mikor kiderült, hogy az O.F.SZ. Zrt. Fizetési Számlája a legjobb banki ajánlatot is veri. Itt ugyanis a havi bankköltségek esetünkben mindössze 1.137 Ft-ot tesznek ki.

Ebből 590 Ft a csomag havi díja (18 év alatti kártyabirtokos esetén 180 Ft), 82 Ft a bankkártya időarányos díja (egyszeri 980 Ft az első évben), 225 Ft a biztonság ára (15*15 Ft az SMS tájékoztatók után). A csomag igazi előnye viszont a kedvező készpénzfelvételi díjnak köszönhető, ami Fizetési Pontokon mindössze 30 Ft. Így lehetséges az, hogy a 60.000 Ft-hoz mindössze 240 Ft-ért hozzájutunk. Csupán az összehasonlíthatóság kedvvért a vizsgált számlacsomagoknál ennyi készpénzfelvétel átlagosan 2.047 Ft-ba kerül (saját ATM-ből!). Ráadásul a banki gyakorlattal szemben a számla fenntartási költsége a második évtől kezdve csökken. Mégpedig 1.055 Ft-ra tekintettel arra, hogy kiesik a képletből a bankkártya kapcsán felmerülő díj (a kártyának az egyszeri 980 Ft-os kibocsátási díja egyébként csak 5 évente jelentkezik).

Lássuk, mennyit lehet így spórolni az átlagos banki számlavezetési díjhoz képest? Az első évben havonta 2.026, 12 hónap alatt pedig 24.312 forintot. A második évtől kezdve még több marad a zsebünkben: havonta 2.191, évente pedig 26.292 forint a megtakarítás akkor, ha a Fizetési Számlát választjuk. (Ezek a díjak akkor ilyen kedvezőek, ha készpénzfelvételre is a Fizetési Pontokat vesszük igénybe és nem a bankok ATM-jeit.) Mi a helyzet az átlagnál kedvezőtlenebb számlacsomagokkal? Csupán elrettentésként, ha valaki a Fizetési Számla helyett a legdrágább banki számlacsomaggal rendelkezik, akkor az első évben havonta 6.049 Ft-tal, azaz 12 hónap alatt több mint 72.500 Ft-tal fizet többet a banki szolgáltatásokért.

Számoljunk akkor egy kicsit

A Fizetési Pont Szolgáltatás Kiskunhalason már élesben üzemel. Ha azzal a feltételezéssel élünk, hogy a település felnőtt lakossága (nagyságrendileg 19.600 fő) a banki számlacsomagok helyett Fizetési Számlára vált, akkor a fenti bankhasználati szokások fényében évente átlagosan több mint 476,5 millió Ft-ot takaríthat meg a település.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

4 Hozzászólás

 1. szelpe

  Hát igen, ha úgy állítják össze a kalkulátort, hogy ez az eredmény jöjjön ki, akkor persze ez fog. De ha nem a teljesen irreális havi 10 db készpénz felvétellel számolunk, hanem csak kettővel, akkor egészen más a kép 🙂

 2. endresz

  Azért szerintem a 30 Ft-os készpénzfelvételi díj magasan veri a többi bank által felállított ATM felvételi dijat…….

 3. RáRó

  Az lehet, hogy 30Ft-os a készpénzfelvételi díj, de ki tudja, mi lesz pár hónap múlva…Minden pénzintézet trükközik valahogy és a végén mi szívjuk meg….

 4. ama

  Szerintem manapság muszáj elolvasni a kisbetűs részt, ha ott minden rendben van, akkor megéri kipróbálni, ha pedig pár hónap múlva mégis változás lenne, akkor még mindig fel lehet bontani a szerződést

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tények, amiket talán nem tudtál a bankkártyákról!

2018. 11. 14.

Kényelmes fizetési mód a bankkártya. Azonban vannak veszélyei is! Konkrét eshetőségeket mutatunk be, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a kártyás vásárlás. A bankkártyás vásárlást arra találták ki, hogy készpénz...

Nem érted, miért kerül annyiba a bankszámlád? Megmutatjuk!

2018. 09. 05.

Magyarországon az utóbbi 5-10 évben a bankszámlák nagy átalakuláson mentek keresztül. Többször változott a kamatadó mértéke, bevezették, majd eltörölték az újabb terhet jelentő egészségügyi hozzájárulást, a pénzmozgásokat tranzakciós illetékkel sarcolták...

A bankodtól erre számíts, ha nem megy a kártyás fizetés

2018. 07. 19.

Magyarországon az elmúlt bő egy hónapban kétszer is probléma volt a kártyás fizetéssel. A helyzet relatíve gyorsan megoldódott, azonban belefutottunk olyan esetekbe, amikor valamilyen kárunk származott a hibából. Annak jártunk...

A forint miatt drágább lesz a nyaralás

2018. 07. 11.

A forint gyengülése némi bosszúságot okozhat a nyaralás előtt állóknak, különösen azoknak, akik például eddig csak lefoglalták a szállást, de euróban/dollárban csak az érkezéskor fizetnek. Egy év leforgása alatt 6%-ot...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.