Ezek a legjobb önkéntes nyugdíjpénztárak

 • 2015.12.17.
 • szerző: bankmonitor

Akár 400 ezer forint múlhat a megfelelő önkéntes nyugdíjpénztár kiválasztásán, ha csak a pénztárak hozamait nézed. Ennél azonban sokkal több pénzt veszíthetsz, ha csak az óriási hozamokat vadászod. Az alábbiakban áttekintjük, melyek voltak az elmúlt 10 év legsikeresebb pénztárai, illetve azt is, mi mást kell még szem előtt tartanod ahhoz, hogy az időskori anyagi biztonságod semmi ne veszélyeztesse.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak (ÖNYP) költségeivel a napokban foglalkoztunk, itt van hát az ideje, hogy egy másik fontos tényezőt, a pénztárak hozamait is górcső alá vegyük.

Ennek kapcsán fontos megemlíteni, hogy az ÖNYP-k többsége portfólió választásos rendszerrel működik. Ez azt jelenti, hogy minden megtakarító kockázati étvágyának megfelelően fektetheti be időskori megtakarításait. A különböző kockázatok pedig eltérő hozamokhoz vezetnek.

De vajon mennyit számít, hogy a pénztárak közül jól választasz-e? Mint az később kiderül, akár 400 ezer forintod múlhat rajta. Hogy milyen időtávon, és hogy soknak számít-e ez egyáltalán, az alábbiakból megtudhatod!

Kíváncsi vagy mennyit kellene félretenned nyugdíjas éveidre? Alábbi kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatod!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Melyik évben születtél?


Havi fizetéshez képest mekkora vésztartalékkal rendelkezel?


Van SZJA befizetési kötelezettséged?

Mennyit tudsz félretenni havonta?

Ft

Képes leszel évig megtakarítani?


Elfogadod, hogy évig nem nyúlsz a nyugdíj-megtakarításodhoz?

Mekkora hozamot vársz el éves szinten a nyugdíj-megtakarításodtól minimum?

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkoznod! Beszéld át szakértő kollégánkkal a megvalósítási lehetőségeket: költségek és várható hozamok valós összehasonlítása személyesen Neked!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Határozd meg a vállalható kockázatot!

A legtöbb pénztárnál megtalálható egy klasszikus, egy kiegyensúlyozott, illetve egy növekedési portfólió. Ezekben a portfóliókban a részvények arányának emelkedésével a kockázati szint is egyre magasabb. Nézzük, hogyan fest mindez például az AEGON Önkéntes Nyugdíjpénztár esetén.

önkéntes nyugdjípénztár portfóliók

A portfóliók kiválasztása esetén minél rövidebb idő van hátra a nyugdíjig, annál kisebb kockázatot érdemes vállalni. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy éppen a nyugdíjba vonulás előtt üt be valami probléma a részvénypiacokon, és a megtakarításnak már nincs ideje ledolgozni a veszteséget.

Ez történt például a 2008-2009-es válságban is: a tőzsdék alig fél év alatt 50%-ot zuhantak. Ha valaki 2009 márciusában ment nyugdíjba és vagyonát például a fenti portfóliók közül a „Növekedési”- ben tartotta, akkor az ÖNYP-be félrerakott pénzének 20-30%-át pár hónap alatt elveszítette. Hogy miért? A fenti ábrán látszik, hogy a megtakarításnak mintegy fele részvényekben van ezen portfólió esetén. Ha a megtakarításom felének zuhan az értéke 50%-ot, akkor a teljes megtakarításom kb. 20-30%-kal csökken.

Megpróbáljuk még közérthetőbbé tenni: ha például valaki 30 éves kora óta havi 20 ezer forintot tesz félre ÖNYP-be, (átlagosan évi 5%-os hozam mellett), akkor 65 évesen több mint 25 millió forintja gyűlik össze. Ez a pénz nyugdíjas korában 20 éven keresztül havi 167 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést jelent. Ha viszont a megtakarítás utolsó éve során valami balul sül el, és a portfólió 10%-ot veszít értékéből, akkor a havi juttatásai közel 17 ezer forinttal lesznek alacsonyabbak.

Éppen ezért kritikus fontosságú, hogy a nyugdíjhoz közeledve csökkentsük kockázatunkat, ne fektessünk már olyan eszközökbe, aminek erőteljesen ingadozni tud az értéke.

Mennyit hoztak a megtakarítások?

Tekintsük át, mennyit hoztak ténylegesen az önkéntes nyugdíjpénztárak! Mivel a nyugdíjcélú megtakarítások igen hosszú időtávra szólnak, nincs értelme a rövid időtávra szóló hozamokat nézni. A 10 éves átlagos hozamok viszont már igazán sokatmondóak.

önkéntes nyugdíjpénztár hozamok

Látható, hogy az ÖNYP-k igazán szép teljesítményt nyújtottak az elmúlt 10 év során. Kimondottan jónak számít ez annak fényében, hogy az elmúlt 10 év során a pénztárak teljesítményét számos viszontagság nehezítette: meg kellett küzdeniük a 2008-as világválsággal, a 2011-es államadósság-válsággal, illetve az évek óta egyre nagyobb mélységekbe zuhanó kamatszintekkel is.

A növekedési portfóliók kockázatosságát jól mutatja, hogy átlagos hozamuk alacsonyabb, mint a kiegyensúlyozott portfólióké, és alig magasabb a legkevésbé kockázatos klasszikus portfóliókénál.

Hogy teljesítettek a legnagyobbak?

Érdemes megnézni, a hozamok tekintetében megérte-e a legnagyobb nyugdíjpénztárakat választani. Az alábbi ábrán a 100 milliárd forintnál nagyobb vagyont kezelő ÖNYP-k hozamai láthatóak.

önkéntes nyugdíjpénztár hozamok

Jól látható, hogy a portfóliók többsége átlag fölött teljesített, és a legkimagaslóbban a növekedési portfóliók szárnyalták túl az átlagot. A legegyenletesebb teljesítmény pedig a kiegyensúlyozott portfólióknál állt elő.

Mit jelentett ez a megtakarítóknak?

Hogy mindezt kézzelfoghatóbbá tegyük, vegyünk egy olyan megtakarítót, aki nyugdíjba vonulása előtt 10 évvel kezdte meg önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítását, és idén ment nyugdíjba. Tegyük fel azt is, hogy ez idő alatt minden évben az átlagos 10 éves hozamokat ért el.

Nézzük, mekkora megtakarítások álltak volna elő a nyugdíjba vonuláskor az egyes pénztáraknál, ha végig klasszikus portfólióban tartotta volna a pénzét!

önkéntes nyugdíjpénztár megtakarítás

Jól látszik, hogy közel 400 ezer forint különbség adódik a legjobban (OTP) és leggyengébben (Allianz) teljesítő pénztárak eredményei között. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az OTP a következő 10 év során is a legjobban teljesítő pénztár lesz. Az viszont jól látszik, hogy klasszikus portfóliók esetén jelentős különbség állhat elő a legnagyobb pénztárak közötti választás eredményeképpen.

Ezeken kívül pedig a költségekre is nagyon figyelj oda, mert azok is súlyosan lerontják a nyugdíjba vonulásig elért megtakarítás nagyságát.

A legfontosabb azonban, hogy egy több évtizedre szóló megtakarítás esetén mindenképpen erős háttérrel rendelkező pénztárat válassz. A kisebb pénztárak lehet, hogy magasabb hozamot értek el a múltban, de nem biztos, hogy ezért a többlethozamért érdemes vállalni a kockázatot. Ha mégis erős lenne a kísértés, gondolj csak a Buda-Cash-botrányban érintett pénztárakra, akik semmiféle kártérítésre nem számíthatnak, és tőkeerős háttérintézményük sincs, ami segíthetne rajtuk.

4 Hozzászólás

 • Petersmith 2015-12-17 20:14:22 - Válasz

  Matolcsy úr gondoskodik majd a megtakarítások gyors elpazarlásának megakadályozása érdekében. Már több mint egy héttel ezelőtti hír; járadék formájában kisebb összegekben jutnak majd a pénzhez az ÖNYP -tagok. Természetes hogy az állampapírokban levő összegeket tartja majd így okosan vissza az MNB.A kormány a polgárai irányába gyakorolt újabb ˇmegmentésiˇ programja. Köszönjük, ismerjük már.

 • bankmonitor.hu 2015-12-30 11:49:45 - Válasz

  @Petersmith A járadék egy jó lehetőség azoknak, akik vallóban nyugdíj-kiegészítésre használnák az összeget. Ám egyelőre az egy összegű felvétel lehetősége is megvan, így ezzel is élhet a pénztártag.

 • Kiss Edit 2016-12-14 22:14:18 - Válasz

  1.Az elmúlt 10 év grafikonját nem lehetne idősorral is megtekinteni? (a tendenciát szeretném látni)
  2. A bemutatott grafikont jó lenne látni a másik két-féle portfólió esetében is.
  3. A most 36-37 éveseknek melyiket tudja a leginkább ajánlani – kb. 150 ezer Ft/év vállalása esetén.
  4. A költségek érzékenyek-e arra, hogy valaki évente, vagy havonta tud befizetni? (azaz megéri-e évi egyszeri befizetést vállalni, vagy havi összegeket jobb fizetni – nem csupán az első részletre gondolok,
  mert azt láttam, hogy van olyan ny.pénztár, aki az első befizetett összeg nagyságrendjétől teszi függővé
  az induló költséget)
  Válaszát előre is köszönöm.

 • Zoltán 2017-06-02 16:10:02 - Válasz

  Önkéntes pénztár tag voltam 10 éve, amihez hozzájárult a munkáltatóm. Amióta máshol dolgozom, és már csak a saját nettó fizetésemből fizetem, azóta jelentősen kisebb összeggel tudtam gyarapítani a megtakarítást.
  Nemrég itt is elindult a vesszőfutás, ahogy a kötelező magánnyugdíjpénztáraknál is évekkel ezelőtt.
  Az MNB ugyanis felügyeleti biztost rendelt ki a pénztárhoz és “természetesen” arra jutott, hogy bár semmilyen kár nem érte a tagokat, mégis elveszi a pénztár működési engedélyét, majd néhány hónap múlva egy másik pénztárhoz irányította volna a tagokat.
  Újabb hónapok után kiderült, hogy a pénztáram megfellebbezte a határozatot, és ismét elkezdődött a vizsgálat, aminek még nem ismerjük a végét.
  Kb. így lehet tönkre tenni az egyszeri állampolgár bizalmát bármilyen mértékű és időtartamú megtakarításban.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Miért sikeres az agymosás?

  A lakosság zöme információs karanténban van. Felmérés a globális médiafogyasztási szokásokról. Magyarország több helyen egészen riasztóan kilóg a sorból, a fejlett országok közül itt fogyasztanak szinte...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.