Ezek után kár lenne panaszkodni, masszív negatív reálkamat a törököknél

Ezek után kár lenne panaszkodni, masszív negatív reálkamat a törököknél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-05-17
 

A magyar reálkamat, vagyis az inflációval csökkentett kamatszint kifejezetten magas. Erre újabb bizonyítékként, ott van a török reálkamat szint: 2013-ra a jegybanki alapkamat alapján -2,28% 2014-re szintén az irányadó ráta alapján -1,49% „kamatra” számíthatnak Törökországban. Ezzel szemben Magyarországon akár közel 3%-os kamatokat is elérhetünk egy-egy kiemelkedő betéttel!

A sorozatos jegybanki alapkamat csökkentések miatt jelentősen lecsökkentek hazánkban a bankbetéti kamatok. A magyar jegybank 9 alkalommal összesen 2,25%pontos csökkentést hajtott végre, ami a bankbetétekben is hasonló vágást eredményezett. Mégis el kell mondjuk, nem ez a fontos!

A kamatszintnek természetesen van jelentősége, a legfontosabb azonban a reálkamat. Ehhez érdemes tudni az inflációs előrejelzést, hiszen ez határozza meg a valódi értéknövekedést. A várható infláció, vagyis a pénzromlás mértéke itthon 2% körüli érték, míg Törökországban több mint 6%! Ezért lehet az, hogy míg Magyarországon az alacsonynak hitt kamatok masszívan pozitív reálkamatot, vagyis valódi értéknövekedést hoznak, addig Törökországban a hasonló kamatszintek jelentős értékcsökkenést jelentenek.

reálkamatok_2013.05.17

A téma különösen aktuális, hiszen a török jegybank május 16-án 0,5%ponttal csökkentette a helyi irányadó kamatot 4,5%-ra. Láthatjuk, hogy akár ha növelni is kezdi a török jegybank az irányadó kamatot, akkor is negatív, vagy legfeljebb 0%-os reálkamatokat várhatunk jó ideig Törökországban.

1

Ezek után érdemes megfontolni egy-egy lekötést, a lehetőség nyitva áll. A jelenleg elérhető legmagasabb
bankbetéti kamatok jelenleg közel 5%-ot hoznak.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés