Ezek után kár lenne panaszkodni, masszív negatív reálkamat a törököknél

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 05. 17.

A magyar reálkamat, vagyis az inflációval csökkentett kamatszint kifejezetten magas. Erre újabb bizonyítékként, ott van a török reálkamat szint: 2013-ra a jegybanki alapkamat alapján -2,28% 2014-re szintén az irányadó ráta alapján -1,49% „kamatra” számíthatnak Törökországban. Ezzel szemben Magyarországon akár közel 3%-os kamatokat is elérhetünk egy-egy kiemelkedő betéttel!

A sorozatos jegybanki alapkamat csökkentések miatt jelentősen lecsökkentek hazánkban a bankbetéti kamatok. A magyar jegybank 9 alkalommal összesen 2,25%pontos csökkentést hajtott végre, ami a bankbetétekben is hasonló vágást eredményezett. Mégis el kell mondjuk, nem ez a fontos!

A kamatszintnek természetesen van jelentősége, a legfontosabb azonban a reálkamat. Ehhez érdemes tudni az inflációs előrejelzést, hiszen ez határozza meg a valódi értéknövekedést. A várható infláció, vagyis a pénzromlás mértéke itthon 2% körüli érték, míg Törökországban több mint 6%! Ezért lehet az, hogy míg Magyarországon az alacsonynak hitt kamatok masszívan pozitív reálkamatot, vagyis valódi értéknövekedést hoznak, addig Törökországban a hasonló kamatszintek jelentős értékcsökkenést jelentenek.

reálkamatok_2013.05.17

A téma különösen aktuális, hiszen a török jegybank május 16-án 0,5%ponttal csökkentette a helyi irányadó kamatot 4,5%-ra. Láthatjuk, hogy akár ha növelni is kezdi a török jegybank az irányadó kamatot, akkor is negatív, vagy legfeljebb 0%-os reálkamatokat várhatunk jó ideig Törökországban.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ezek után érdemes megfontolni egy-egy lekötést, a lehetőség nyitva áll. A jelenleg elérhető legmagasabb
bankbetéti kamatok jelenleg közel 5%-ot hoznak.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 1. attesz86

  Befektetői szempontból viszont az adott ország pénznemének inflációs értéke nem érdekes, hiszen ha pl. nekem Euróm van, átváltom Forintra, kamatozik 6%-ot egy évben, majd visszaváltom Euróra ugyanazon az árfolyamon, akkor tulajdonképpen nem a magyar, hanem mondjuk a német inflációval kell számolnom (itt élek). Vagyis annak a pénznek az inflációjával kell számolnom, amiben a fizetésemet kapom, és a költéseim nagy részét (lakhatás, kaja stb.) végzem. Persze ez csak akkor pontos, ha az átváltási árfolyam mindig ugyanaz. Jól gondolom?

  2013.05.17.11:48

 2. bankmonitor.hu

  Valóban, ez igaz lehet. Viszont éppen az inflációs különbségek miatt, elég nagy az esély arra, hogy a két ország pénzneme közti váltás is változni fog. Plusz a váltásnak is van költsége, ami helytől függ de az 0,5-1% átlagos értéknek elfogadható lehet – ez tovább csökkenti a nyerhető hozamot.

  2013.05.17.12:00

 3. viktorbalogh

  > Persze ez csak akkor pontos, ha az átváltási árfolyam mindig ugyanaz. Jól gondolom?

  A kulcs az atvaltasi arfolyam. Mivel a kiadasaidat euroban kell szamolnod, igy a te dontesed hogy vallalsz-e arfolyamkockazatot. En EUR-ban kapom a fizetest, viszont egy tetemes jovobeni kiadast jelent a meglevo magyar CHF alapu lakashitelem, ami Forintban reallizalodik. Mivel azonban jelenleg a CHF az EUR-hoz van rogzitve, igy szerencsere az arfolyamkockazat nem atteteles. Azert lehetne ezt meg fokozni 🙂

  2013.05.17.16:59

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Céges megbeszélés laptoppal

Nagyot robbantanak a fintech cégek, de mire elég ez?

2018. 06. 23.

Egyre többet lehet ma hallani a fintech cégekről, vagyis az olyan pénzügyi szolgáltatókról, amelyek valamilyen szempontból forradalmasítják a hagyományos pénzügyeket. Az biztos, hogy számos újdonság már rendelkezésre áll, azonban távol...

Szaúd-Arábia nyert, amivel nagyon sok pénz jár együtt

2018. 06. 22.

Fontos döntésre jutott az MSCI, az indexszolgáltató jövő nyártól a feltörekvő piaci indexébe teszi Szaúd-Arábiát. Óriási pénz érkezhet intézményi befektetőktől jövőre az országba, ami jótékony hatással lehet a tervezett olajcég...

Eltörlik a tranzakciós illetéket! Részben.

2018. 06. 21.

2019. január 1-jétől mentesülnek a pénzügyi tranzakciós illeték alól a lakosság által bonyolított átutalások, utalásonként 20 ezer Ft-ig. Megvizsgáltuk, mennyit jelent ez egy aktív számlahasználó ügyfél esetében.  Nézd meg aktuális...

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.