Betöltés
loading

Ezeken a meglepő dolgokon csúszhat el a Babaváró hiteled

A Babaváró hitelt igénylők közül sokan szembesülnek azzal, hogy nem felelnek meg egy olyan feltételnek, amire nem gondoltak korábban. Összegyűjtöttünk ezek közül néhányat.

1. Mindkét fél második házassága, nem közös gyermekkel

Sok házassággal és meglévő gyermekekkel kapcsolatos kérdés érkezett Bankmonitorhoz. Fontos feltétel például a Babaváró esetében, hogy hiába neveli egy házaspár valamelyikük mástól származó gyermekét, ha egyiküknek sem ez az első házassága, akkor bizony nem jogosultak igényelni a Babaváró hitelt. Akkor sem, ha egyébként július 1. után születne közös gyermekük. Nem arról van szó, hogy elveszik a kamatmentesség vagy vissza kell fizetni az állami támogatást, hanem ebben az esetben maga az igénylés sem fog sikerülni.

2. Határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezők

A határozott idejű munkaszerződés mindenképp kiszolgáltatott helyzet egy munkavállaló számára, de a hitelekkel kapcsolatban is van egy fontos mellékhatása. Ugyanis a bankok ilyen esetben mindig óvatosabbak, így bizonyos megkötéseket tesznek. Van olyan, ahol csak akkor fogadják el, ha már legalább 3 hónapja fennáll, a próbaidő letelt és a kérelem benyújtásakor még legalább 12 hónap van hátra a lejáratig. Máshol az a kitétel, hogy a szerződést korábban már legalább egyszer meghosszabbították és legalább 6 hónap van még a lejáratig, de az is elfogadható, ha a munkaviszony később jár le, mint a hitel futamideje. Jól látszik, hogy pénzintézetenként eltérő a gyakorlat, így érdemes olyan szakértő segítségét kérni, aki ismeri az egyes bankok gyakorlatát.

3. Tanulói jogviszony

Legalább a házaspár egyik tagjának 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie maximum 30 napos megszakítással. Elfogadható lehet, ha az elmúlt 3 évben munkahelyet váltottál, de akkor a két munkahely közötti időszak nem haladhatja meg a 30 napot. Igen ám, de mi a helyzet akkor, ha valakinek nincs még 3 év munkaviszonya, ám előtte iskolába járt? Jó hír, hogy a nappali felsőoktatási intézményben eltöltött tanulmányok beleszámítanak a 3 évbe feltéve, hogy legalább az utolsó 180 napban volt munkaviszonyból vagy vállalkozásból származó jövedelem. Ebben az esetben a felsőfokú tanulmányok befejezése és a munkába állás között legfeljebb 6 hónap lehet a szünet. Tudni kell azonban, hogy a szakképző intézményben folytatott tanulmányok lezárását követően a munkába állásig már csak 30 nap telhet el! 

Fontos, és kevesek számára ismert kitétel, hogy a „normál” gimnáziumi éveket nem veszik figyelembe, vagyis akinek csak ezzel együtt van meg a 3 év TB jogviszony, az nem igényelhet egyelőre Babavárót.

4. Külföldi munkaviszony

Nagyon sok megkeresés érkezik a Bankmonitorhoz azzal kapcsolatban, hogy külföldi munkaviszony esetén igényelhető-e a Babaváró? Sok külföldön dolgozó család igényelne Babavárót, például azért, hogy ingatlant vegyenek belőle idehaza, ami bázist jelenthet egy későbbi hazaköltözés esetén. A bankok mindegyike beszámítja a 3 éves TB jogviszonyba a külföldi jövedelmet, ám az utolsó 180 napra magyar munkaviszony vagy vállalkozói jövedelem megléte szükséges. (Korábban egy bank erre az időszakra is elfogadta a külföldi jogviszonyt, ám mára ez a pénzintézet is visszakozott.)

Van azonban egy megoldás, ami bizonyos esetekben segíthet. Ugyanis elég, ha a pár egyik tagja tud TB jogviszonyt igazolni. Ha például a feleség Magyarországon dolgozik, a férj pedig külföldön vállal munkát, akkor az igazolt jövedelem és a TB jogviszony egyaránt teljesülhet.

5. Babaváró JTM számítás

Hiába viszonylag egységes termék a Babaváró hitel, a bankok mégis eltérően kezelik azt JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szempontból. Hogy megértsük, miről van szó, előbb tisztázni kell a JTM mutató fogalmát. Ez azt határozza meg, hogy az igazolt nettó jövedelem legfeljebb mekkora százaléka lehet a havi törlesztő, azaz közvetve ettől függ, hogy egyáltalán mekkora hitelösszeg felvételére vagyunk jogosultak. (A pontos arányokat a lenti táblázatban találod.)

A Babaváró esetében azonban a bankok különböző módon számolnak: egy részük a kamatmentes havi törlesztőt (maximum 50 000 Ft) veszi figyelembe, míg mások a kamatos havi törlesztővel számolnak (kb. 80 000 Ft).  Ez pedig azt jelenti, hogy ugyanaz a jövedelem az egyik banknál több, míg a másiknál kevesebb hitelösszegre lehet elég. Ez alacsony jövedelemnél okozhat problémát, illetve akkor, ha valakinek más hitelei vannak, esetleg hitelkeret tart fenn, ami már eleve megterheli a jövedelmét. Ilyenkor különösen fontos az optimális bankválasztás.

Ha megnéznéd, hogy megfelelsz-e a Babaváró hitel feltételeinek, akkor az alábbi kalkulátorral ellenőrizheted a jogosultságodat. Ha pedig valamin elcsúszik az igénylésed, akkor a Személyi Kölcsön Kalkulátorral megkeresheted a számodra elérhető legkedvezőbb hitelajánlatot. 

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel...

Társasházak, lakásszövetkezetek is igényelhetik a szuperolcsó NHP Hajrá hitelt

Az NHP Hajrá konstrukció friss módosításainak köszönhetően nagyobb mértékben fogja elősegíteni a hazai vállalkozások külföldi beruházásait, rugalmasabb forgóeszközhitelezést tesz lehetővé, továbbá társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetik korszerűsítési beruházások finanszírozáshoz....

Blogajánló