Betöltés

Ezeket a változásokat hozta az új év a vállalkozói számlavezetésben

szerző: Bankmonitor.hu
2015-01-19

A pénzügyi tranzakciós illetékről, közismert nevén tranzakciós adóról szóló törvény év eleji változása nyomán csak úgy izzik a levegő a vállalkozói bankszámlavezetés terén. Alig találunk ugyanis olyan piaci szereplőt, amelyik valamilyen formában ne módosítaná díjszabását. Mégis kik lesznek a jogszabályváltozás nyertesei és kiket érint ez kedvezőtlenül? Mutatjuk, hogy mire számíthatsz a bankoktól vállalkozói számlavezetés terén az idei év elején!

A tranzakciós adó bevezetése óta már nem először módosul az illeték mértéke. A hatályos jogszabály értelmében

  • 0,3 %, de fizetési műveletenként legfeljebb 6.000 Ft terheli azokat a tranzakciókat (pl.: eseti átutalás), amelyek nem járnak készpénzforgalommal, kivéve a bankkártyás vásárlásokat,
  • 0,6% készpénzes műveleteknél, mint például a bankkártyával történő készpénzfelvételeknél,
  • 800 Ft/év az előző évi bankkártyás vásárlások után, ha érintés nélküli fizetési funkcióval nem rendelkezik a bankkártya, vagy ha a lehetőség ugyan adott erre, de nem történik vele ilyen típusú fizetés, míg
  • 500 Ft az előbbi díj helyett, ha a bankkártya alkalmas az érintés nélküli fizetésre és történt is ilyen típusú vásárlás a díj esedékességét megelőző évben.

Az idei év újdonsága az utóbbi két kiegészítés, amelyek nyomán a legtöbb bank sem tétovázott és módosította, esetenként rövid időn belül módosítja a vállalkozói számlavezetésnél alkalmazott díjszabását. Persze akad azért más érdekesség is, amit az idei év hozott. Nézzük sorról-sorra a lényegesebbeket!

Érdekes és egyedi módon ültette át a jogszabályváltozást a Budapest Bank. A banknál ugyanis a kártyás vásárlások után továbbra is 0,3%-os díj kerül felszámításra, viszont a korábbi tételenkénti 6.000 Ft-os maximum helyett legfeljebb 800 Ft terheli a tranzakciót, és amint elértük ezt az összeget az adott évben, a további vásárlások már díjmentesek lesznek. Ergo, akik nagyságrendileg 267.000 Ft-nál többet költenek éves szinten a céges bankkártyával, azok már biztos, hogy nyertek a jogszabályváltozással.

A többi banknál, ahol a díjszabásban tetten érhető a törvény változása, olyan frappáns megoldással nem találkozunk, mint a Budapest Banknál. A Citibank számlacsomagjainál a kártyás vásárlás díja a korábbi 0,3%, max. 6.000 Ft helyett érintés nélküli fizetésre alkalmas bankkártyáknál 500 Ft-ra, míg azoknál, amelyeknél erre nincs lehetőség 800 Ft-ra módosult (a díjak a jogszabállyal összhangban természetesen évente és bankkártyánként értendőek). Ilyen típusú megkülönböztetéssel, mint a Citibanknál, a többieknél nem is találkozunk, amiből arra következtethetünk, hogy ezeknél a bankoknál nem érhető el érintés nélküli fizetésre alkalmas bankkártya a vállalkozói ügyfeleknek. Ennek megfelelően egységesen 800 Ft a díj mértéke a K&H Bank, az OTP Bank, valamint az UniCredit Bank esetében (korábban ezeknél a bankoknál is 0,3%, max. 6.000 Ft-os díjjal kellett vásárlásonként számolni).

Örülhetnek az FHB Bank céges ügyfelei, ahol a korábban díjköteles (0,3%, max. 6.000 Ft) kártyás vásárlások az év elejétől díjmentesek. Némileg árnyalja a képet azonban, hogy a március közepén hatályba lépő hirdetmény már tartalmazza a 800 Ft-os, ún. kiegészítő bankkártya éves díjat. Szintén egy újdonság az év elejétől, hogy a GIRO Zrt. díjcsökkentése nyomán a bank valamennyi érintett fizetési megbízásnál (pl.: a bankon kívüli eseti forint átutalásoknál) érvényesíti a díjcsökkentést. Mégpedig oly módon, hogy a mindenkor hatályos hirdetményben az adott fizetési megbízás fajtánál rögzített, vagy az alapján számított díj 3 Ft-tal csökkentve kerül terhelésre az ügyfelek bankszámláján.

A Sberbank KKV és vállalati ügyfeleinek egészen március elejéig kell várniuk a változásokra. Addig azonban továbbra is a 0,3%, max. 6.000 Ft-os díjjal kell számolniuk. Csupán az új díjszabás hatályba lépését követően lesz majd a kártyás vásárlás díjmentes, illetve ezzel egyidejűleg emelkednek 800 Ft-tal a bankkártyák után fizetendő éves díjak.

A jogszabályváltozás legnagyobb nyertesei kétségkívül az MKB Bank, valamint a Raiffeisen Bank ügyfelei. A két banknál az év elejétől ugyanis a korábban díjköteles kártyás vásárlások díjmentesek lettek és egyelőre még semmi jele annak, hogy a törvény új passzusait érvényesítenék a díjszabásukban. Voltaképpen a CIB Bank is ebbe a körbe tartozik, de ez csak azokat a vállalkozói ügyfeleket érinti, amelyek a banknál ún. CIB Bankszámla Plusz számlával rendelkeznek.

Persze az év elején napvilágot látott hirdetményekben nem csupán a jogszabály módosításából eredő változásokat találunk. Számos akció meghosszabbításra került, köztük az OTP Bank számlanyitást ösztönző akciója, de jó pár az év végével meg is szűnt, mint például az UniCredit Bank netbank havi díjára vonatkozó akciója.

Összességében elmondható, hogy a jogszabályváltozás nyomán nagy átrendeződések nem tapasztalhatóak a vállalkozói számlacsomagok rangsorában, ha a vállalkozás nem bonyolít komolyabb forgalmat a céges bankkártyával. Ellenkező esetben már érdemes némi időt szánni arra, hogy megnézzük, mennyit spórolhatunk meg egy a jelenleginél megfelelőbb számlacsomaggal!


Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakásvásárlók figyelem: van kiskapu az illetékfizetésnél!

2018. 02. 23.

A lakásvásárlás során akadnak olyan járulékos költségek, amelyeket kénytelen-kelletlen ki kell fizetned. Ezek közül az egyik legnagyobb tétel az ingatlan értékének 4%-ára rúgó illetékfizetési kötelezettség, amelynek a szabályaival nem árt...

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.