Betöltés

Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-01-21

A legjobb lakossági bankszámlák átlagosan 500-600 Ft-os kiadást jelentenek havonta. Ehhez képest, ha nem vagyunk kellőképpen körültekintőek az sem kizárt, hogy ez 1.500-1.600 Ft-ot tesz ki esetünkben. Igen komoly különbség, amit könnyen elkerülhetünk, ezért segítségként összeszedtük a bankok kínálatában elérhető legjobb ajánlatokat. Piaci körképünkben, legyen szó diák, nyugdíjas, vagy éppen egy aktívan bankoló ügyfélről, mindenki megtalálja a számra leginkább megfelelőt!

Ahány ház, annyi szokás – szól a közmondás. Szokásaink pedig különösen fontosak, ha bankszámlákról van szó. Könnyű belátni, hogy teljesen más szempontokat tartunk szem előtt, amikor gyermekünknek keresünk bankszámlát a főiskolás évekre, mint amikor magunknak a családi kassza menedzseléséhez. A különböző szokásokhoz ennek megfelelően a bankok is különböző számlacsomagokat kínálnak. Éppen ezért különösképpen fontos, hogy körültekintően járjunk el bankszámlaválasztáskor ahhoz, hogy a bankolás ne okozzon kellemetlen élményeket.

Ahogy látjuk nem is kell messzire mennünk ahhoz, hogy érezhető különbségeket találjunk a banki ajánlatok között. A fenti táblázat kategóriánként a 10 legjobb bankszámlára koncentrálódik, de már így is közel havi 400 Ft és 1.450 Ft közötti különbséget találunk, ha a legolcsóbb (első) és a legdrágább (tízedik) számlacsomag költségeit nézzük. Már ezekben az esetekben is közel 5.000 és 17.500 Ft-ról van szó éves szinten, nem beszélve arról, ha nem a tízedikhez, hanem tegyük fel a harmincadik szóba jöhető számlacsomaghoz képest nézzük a különbségeket. Ez utóbbi ugyanis például az „átlagos használatra” ajánlott számlacsomagoknál havonta több mint 1.500 Ft-ot, évente pedig közel 18.500 Ft-ot jelent.

Koncentráljunk az éllovasokra!

Diákoknak

A diákévek alatt nem jellemző, hogy bárki is komoly bankkapcsolattal rendelkezne. Leginkább ösztöndíj és/vagy a szülőktől kapott zsebpénz érkezik a számlára, amit általában a bankkártyával a tulajdonosa el is költ, vagy éppen készpénzben felveszi. Néha történik egy-két utalás, de ezzel nagyjából ki is merül a számlahasználat. Ilyen szokások mellett a legjobb választás a Gránit Bank Sztár számlacsomagja a maga 74 Ft-os havi díjával, megelőzve jó pár, kifejezetten diákok számára kínált bankszámlát. Kétségkívül a legjobb ajánlat, ugyanis már a második helyezett számlája is 168 Ft-os költséget jelent havonta.

Átlagos használatra

Képzeletbeli ügyfelünk átlagos jövedelemmel (havi 150 ezer forinttal) rendelkezik, ami bankszámlájára érkezik. Van néhány állandó átutalási és csoportos beszedési megbízása, továbbá néhány eseti átutalása, kártyáját vásárlásra és készpénzfelvételre is rendszeresen használja. Számára a legjobb ajánlatot az Erste Bank Privilégium „L” bankszámlája jelenti a maga 112 Ft-os havidíjával. A képzeletbeli dobogó második és harmadik fokán is kisebb bankok számlacsomagjai találhatóak. Név szerint a Gránit Bank Ász számlája (341 Ft/hó), illetve a MagNet Bank Diamond számlája (412 Ft/hó).

Magasabb jövedelemnél

Valamelyest nagyobb jövedelemmel (havi 250 ezer forinttal), valamint aktívabb bankszámlahasználattal számolunk, mint az előző esetben, de az Erste Bank Privilégium „L” bankszámlája továbbra is az első helyen szerepel 160 Ft-os havidíjával. A sorban az OTP Bank Simple számlája követi (498 Ft/hó) azonban némileg magasabb fenntartási költséggel. Hasonló díj mellett (510 Ft/hó) harmadik a Gránit Bank Bajnok számlacsomagja.

Nyugdíjasoknak

Az elmúlt néhány év alatt olyannyira megcsappantak a korábban nagy népszerűségnek örvendő nyugdíjas számlacsomagok, hogy a kategória 10 legjobb bankszámlája között kizárólag egyet találunk, amelyet kifejezetten ennek a korosztálynak kínálnak. Képzeletbeli ügyfelünkről annyit kell tudni, hogy viszonylag csekély bankszámlaforgalmat bonyolít. Nyugdíja bankszámlájára érkezik, amelyből eseti átutalásokat bonyolít, bankkártyáját pedig mind fizetésre, mind pedig készpénzfelvételre is használja. Szokásai fényében a legjobb, ha a Gránit Bank Ász számlacsomagja (226 Ft/hó) mellett dönt, de ha a kisbank nem lenne számára szimpatikus, akkor egészen a rangsor negyedik helyezettjéig kell ugrania. Az persze más kérdés, hogy megér-e több mint havi 350 Ft felárat az, hogy egy „nagybanknál” vezesse bankszámláját.

Gyakori utaláshoz

Sokan egyszerűen még részlegesen sem hajlandóak kiengedni kezükből az irányítást. Ők azok, akik utalásaikat rendre esetileg intézik. Számukra a legjobb megoldást toronymagasan az Erste Bank Privilégium „L” bankszámlája jelenti (112 Ft/hó), hiszen már a második helyezett OTP Simple számla is havi 481 Ft.

Sok készpénzfelvételhez

A „szélsőségek” mentén haladva nem feledkezhetünk meg arról sem, ha valaki a készpénzhasználathoz ragaszkodik. Nyilván ennek számos oka lehet, de nem árt azért a költségeket is szem előtt tartani. Ugyanis, ha elharapóznak a készpénzfelvételek, még a legjobb esetben is 1 152 Ft-unk bánja ezt havonta. Persze eltérő élethelyzetek eltérő magatartást szülnek, így, ha elkerülhetetlen a gyakori készpénzfelvétel, akkor a legjobb megoldás az Országos Fizetési Szolgáltató Fizetési számlája.

Ahogy látjuk nincs egységes recept, nincs olyan bankszámla, amelyik mindenkinek tökéletes lenne. Bizonyára sokaknak szemet szúrt az Erste Bank Privilégium „L” bankszámlájának erőfölénye, hiszen hat kategóriából háromban végzett az első helyen, de ez nagyon ritka eset. Az előre elkészített profilok, mint amilyeneket körképünkben is használtunk ideálisak, ha gyorsan szeretnénk tájékozódni, de a megfelelő bankszámla megtalálásához elkerülhetetlen, hogy a ránk jellemző bankolási szokásokkal keressünk.

Ha pontos képpel rendelkezünk bankhasználati szokásainkról, használjuk az oldalunkon található összetett keresőt, míg ha csak egy gyors átfogó képet szeretnénk az aktuális piaci helyzetről, akkor induljunk a lenti kalkulátorral.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

7 Hozzászólás

 1. András

  A K&H banknál 0 Ft a havi díj! Akkor most melyik az olcsóbb? Csak a korrektség kedvéért.,A K&H banknál 0 Ft a havi díj! Akkor most melyik az olcsóbb

 2. bankmonitor.hu

  @András Köszönjük észrevételed, de mint tudjuk a számlavezetési díjban nem merülnek ki a bankköltségek. Cikkünkben is képzeletbeli ügyfelek bankhasználati szokásaival számolunk, ahol az ügyfél utal a számláról, készpénzt vesz fel, stb. A teljesség kedvéért hozzátennénk azt is, hogy a K&H 0 Ft-os havi díja még a legoptimálisabb esetben is akkor érvényesül, ha havonta összesen legalább 150.000 Ft érkezik a számlára, továbbá a banknál elhelyezett megtakarítások összeg eléri a 750.000 Ft-ot.

 3. Sándor

  Tiszteletem!

  Az én nagy bajom a cik alap felépítésével van. Az átlagos lakos átlagos jövedelme és átlagos szokásai szerint. Ugyebár a ksh szerint 150eFt az átlag jövedelem és ebből indultatok ki. Na már most a KSH kimutatja, hogy a munkaviszonnyal rendlekezők közel 70%a minimálbéres azaz mintegy 65 eFt keress, amit családi adó kedvezménnyel max 80eFt ra tud feltornázni. NA már most ha a lakosság nagy többsége, több mint 2/3 da csak 65-80at keress, akkor hogyan számolhattok 150eFt vel?? Ezzel kvázi a lakosság 70% át kizártátok. Akkor kinek is készült ez a cikk??? A másik dolog én is átlagos felhasználó vagyok pár csoportos beszedés és állandó utalás és pár eseti utalás egy két készpénzfelvétel. Viszont minimálbéres cagyok. Családi adó kedvezménnyel tudok 75-t hazahozzni. A kalkulátorokat megnéztem és az általatok éllovasnak kikiálltott számlacsomag a közép mezőnyben kullog. Ez is atzt mutatja, hogy az általatok dobogósoknak kinevezett számlacsomagok csak a lakosság azon 30%ának jó akik nem minimálbéresek. A minmálbérsek itt csak jóval drágábban tudnak bankszámlát hazsnálni. Kedves András, ha már szóba hozta a K&H-t az a bank lekezeli és lenézi a minimálbéreseket. Sokkal drágább számlacsomagot nyújt nekik, mint amagas fizetésüeknek. Hitelkeretet se hajlandó biztosítani nekik és ha hitelfelvételnél is sokkal több mindent kérnek. Sok ilyen bank van, akik semmibe veszik a minimálbéreseket. Kedves szerkesztők talán erről kéne cikkezni, hogy egy minimál bérest és ezzel a lakosság 70%át hgogyan különböztetik meg az egyes bankok, hogyan kezelik le. Saját fülemmel hallottam, amikor egy minimálbéres szeretet volna hitelkérelmet beadni és az ügyintéző csak annyit mondott minimálbéres senkinek nem adnak.
  Üdvözletem,Tiszteletem!

  Nagyon hasznosak az interneten az ilyen összehasonlító elemzések. Nekem csak egy nagy bajom van ezekkel. Mindenhol a ksh statisztika által kimutatott 150eFt os átlag jövedelemmel számolnak. NA már most a ksh is elismeri, hogy a munkaviszonnyal rendelkezők több mint 2/3 ada minimálbéres, a. Akik családi adókedvezmény igénybe vétele esetén se tudnak 80EFt nél többet felmutatni. NA már most, ha a nagy többség 65-80 eFt keres, akkor hogyan lehet

 4. bankmonitor.hu

  Minden összeállításunk és egyben alapvető működésünk elsődleges célja, hogy a banki termékek objektív, független, naprakész adatbázison alapuló összehasonlítását tegyük lehetővé látogatóinknak. Az egyes összeállításokban szereplő előre elkészített profilok ideálisak, hogy egy gyors képet adjunk az aktuális piaci helyzetről, de a megfelelő bankszámla megtalálásához elkerülhetetlen, hogy mindenki a saját bankolási szokásainak megfelelően végezze el a keresést. Ezért is hangsúlyozzuk különösképpen minden alkalommal, hogy nincs egységes recept, nincs olyan bankszámla, amelyik mindenkinek tökéletes lenne.

 5. sandor.munkacsy

  Ez a kimutatás egy fos! Lényeges elemek hiányoznak belőle. Pl. az ERSTE bank a Privilégium L bankszámlacsomagot közvetített termékként forgalmazza. pontosabban csak akkor lehet kötni, ha az ING biztosítónál biztosítást is kötünk egy időben. Ráadásul a leírásnál jóváírást említ, mint a számlára érkező befizetést, holott kizárólag munkabér lehet a “jóváírás”. Azért némileg pontosabb tájékoztatást várnék el, mivel így tök fölöslegesen mentem el az ERSTE bankban. Ráadásul ez a termék bankban nem is köthető, kizárólag ügynökön keresztül!

 6. sandor.munkacsy

  Ez a kimutatás egy fos! Lényeges elemek hiányoznak belőle. Pl. az ERSTE bank a Privilégium L bankszámlacsomagot közvetített termékként forgalmazza. pontosabban csak akkor lehet kötni, ha az ING biztosítónál biztosítást is kötünk egy időben. Ráadásul a leírásnál jóváírást említ, mint a számlára érkező befizetést, holott kizárólag munkabér lehet a “jóváírás”. Azért némileg pontosabb tájékoztatást várnék el, mivel így tök fölöslegesen mentem el az ERSTE bankban. Ráadásul ez a termék bankban nem is köthető, kizárólag ügynökön keresztül!

 7. bankmonitor.hu

  Az Erste Privilégium “S”, “M”, “L” bankszámlák az Erste Bank Hungary Zrt. pénzügyi közvetítőjeként eljáró cégek közvetítésével értékesített lakossági forint bankszámlák. A bankszámlák értékesítésére a bankkal szerződött közvetítők jogosultak, köztük a Bankmonitor Kft. is. Abban nem tudunk állást foglalni, hogy az ING biztosító és egyéb közvetítők milyen feltételeket írnak elő a számla megkötéséhez, de arról mindenkit biztosíthatunk, hogy a Bankmonitoron keresztül történő számlanyitásnak semmilyen egyéb feltétele nincsen. Ezúton nyomatékosítanánk, és külön köszönjük Sándor, hogy felhívta rá a figyelmünket, ugyanis az összeállításból kimaradt, hogy a bank elfogad bármilyen jóváírást, azaz nem feltétel, hogy munkabér címén érkezzen az összeg.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

A svédek megmutatják, hogyan kell bankot csinálni!

2016. 06. 07.

Nincs elegáns és drága székház a belvárosban. Nincs széleskörű fiókhálózat: az átlagos ügyfél ugyanis mindent elintéz online, mindössze 5 évente egyszer jelenik meg a bankfiókban. Így a korábbi alkalmazottak 65%-a...

Blogajánló

 • alapblog

  Egészséges paranoia

  A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.