Ezekkel az otthonteremtési támogatásokkal számolhatsz július 1-től

Ezekkel az otthonteremtési támogatásokkal számolhatsz július 1-től
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-04-08 Frissítve: 2021-07-01
 

Számos új családtámogatási elem válik elérhetővé július 1. után, ezek célja a gyermeket vállaló családok otthonhoz jutásának támogatása. Bemutatjuk a lehetőségeket, valamint az ezek igénybevételéhez szükséges legfontosabb feltételeket.

Babaváró hitel

A nemrég bejelentett családvédelmi akcióterv talán legnagyobb visszhangot kiváltó eleme az úgynevezett babaváró hitel, ami egy maximum 10 millió forint összegű, az ügyfél szempontjából kamatmentes, szabad felhasználású hitel. A programba 2019. július 1. és 2022. december 31. között lehet belépni, vagyis a hitel ezen időszak alatt bármikor igényelhető.

A szabad felhasználhatóság azt jelenti, hogy a felvett összeg például autóra, világ körüli útra vagy éppen ingatlanvásárlásra egyaránt fordítható, ez utóbbi esetben pedig akár önerőként is szolgálhat lakáshitel mellé. A bankok nem számolhatnak fel folyósítási, előtörlesztési és hitelbírálati díjat, az egyetlen költség az állam által vállalt kezességvállalás díja, ami minden évben a fennálló tőketartozás 0,5%-a, ami az első évben kicsivel több mint havi 4000 Ft-ot jelent.

A hitel legfontosabb feltételei:

  • A házaspár nőtagja elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét.
  • A házaspárnak meg kell felelnie majd az egyes bankok által meghatározott hitelezhetőségi feltételeknek. Erről pontos részleteket később lehet majd csak tudni.
  • A pár egyikének összességében legalább három év folyamatos tb-jogosultságot kell igazolnia. Ez lehet felsőoktatási tanulmány, magyar tb-jogosultság vagy külföldi tb-jogviszony (az elmúlt 180 napban azonban mindenképpen magyar jogviszony szükséges).
  • Az igénylő nem lehet büntetett előéletű.
  • A pár egyik tagja sem szerepelhet rossz adósként a KHR adatbázisban.
  • Amennyiben a házaspár valamely tagjának már van gyermeke, akkor az egyik félnek legalább az első házasságában kell élnie.
  • Egyik házas félnek sem lehet a NAV felé köztartozása.

A babaváró hitel futamideje 20 év, a havi hiteltörlesztő összege pedig nem haladhatja meg – kezességvállalási díjjal együtt – a havi 50 ezer Ft-ot.

Amennyiben 2019. július 1-et követően a házaspárnak gyermeke születik – pontosabban a magzat 12 hetes korától – három évre felfüggesztik a hitel törlesztését.   A második gyermek után újabb három éves fizetési moratórium következik, miközben elengedik a fennálló hiteltartozás 30%-át is, a harmadik gyermeknél pedig elengedik a teljes fennálló tőketartozást. (A felfüggesztés nem automatikus az első két gyermek születésekor, azt külön kérni kell a banktól.)

Fontos megemlíteni, hogy amennyiben nem születik gyermek az első öt évben, akkor az igénybe vett kamatkedvezményt egy összegben vissza kell fizetni, a kamatmentes hitel pedig piaci kamatozásúvá válik.

Hirdetés

Hirdetés

CSOK hitel

Nagy segítséget jelenthet a családoknak a CSOK hitel lehetőségének kiterjesztése a használt ingatlan vásárlására, hiszen ezekhez lényegesen kedvezőbb áron lehet hozzájutni, mint az újépítésűekhez. A CSOK hitel különlegessége a fix, maximum 3%-os kamatszint, ami lényegesen kedvezőbb a jelenleg elérhető hasonló piaci termékekhez képest. A CSOK hitel maximális összege július 1-től használt és újépítésű ingatlanok esetében 2 gyermek vállalása vagy megléte esetén 10 millió Ft, 3 gyermeknél 15 millió Ft.

CSOK támogatás

A lakás és családi ház vásárlására, bővítésére felhasználható vissza nem térítendő CSOK támogatás összegei nem változtak.

Használt ingatlan vásárlására vagy bővítésére az alábbi összegek járnak a CSOK feltételeinek való megfelelés esetén:

1 gyermek: 600.000 Ft
2 gyermek: 1.430.000 Ft
3 gyermek: 2.200.000 Ft
4 vagy több gyermek: 2.750.000 Ft

Újépítésű ingatlan vásárlására és bővítésére járó támogatás:

1 gyermek: 600.000 Ft
2 gyermek: 2.600.000 Ft
3 gyermek: 10.000.000 Ft

Falusi CSOK

A „falusi CSOK” célja, hogy a fogyó népességű, 5000 főnél kisebb lélekszámú településeket vonzóbbá tegye az otthont kereső családok számára. A falusi CSOK ugyanakkora összegű vissza nem térítendő támogatást jelent ezeken a településeken használt ingatlan vásárlására és felújítására, mint amennyit egyébként az újépítésű ingatlanok vevői kaphatnak.

Érthető, hiszen a fogyó népességű kistelepüléseken nem nagyon vannak újépítésű projektek, az ingatlanárak miatt pedig építkezni sem igazán éri meg, mert egy újépítésű ingatlant végül annyiért sem lehet esetleg eladni, mint amennyibe maga az építkezés került.

A falusi CSOK-kal azonban megújulhatnak a régi, korszerűtlen épületek, illetve az üresen álló ingatlanok megvásárlása is sokak számára megérheti, hiszen a maximális 10 millió Ft támogatás a legtöbb helyen hitel nélkül is elég a vásárláshoz.

A kormány ígérete szerint a falusi CSOK legkésőbb július 1-től lesz igényelhető.

Jelzáloghitel csökkentése

2018. január 1. óta a harmadik és minden további gyermek megszületése után 1-1 millió Ft támogatást kapnak a nagycsaládok meglévő jelzáloghitelük csökkentésére.

2019. július 1-től bővül a támogatás: már a 2. gyermektől jár az 1 millió Ft, majd 3. gyermek megszületését követően 4 millió Ft, a további gyermekek után pedig 1-1 millió Ft támogatást ad az állam.

Ha ellenőriznéd, hogy jogosult vagy-e a Babaváró támogatásra, és ha igen, mekkora összegre számíthatsz, akkor az alábbi Babaváró Hitel Kalkulátorral megkaphatod a számszerűsített válaszokat. 

Cikkünk 2019.06.14-én frissítettük.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés