Betöltés

Ezekkel az otthonteremtési támogatásokkal számolhatsz július 1-től

szerző: Bankmonitor.hu
2019-04-08

Számos új családtámogatási elem válik elérhetővé július 1. után, ezek célja a gyermeket vállaló családok otthonhoz jutásának támogatása. Bemutatjuk a lehetőségeket, valamint az ezek igénybevételéhez szükséges legfontosabb feltételeket.

Babaváró hitel

A nemrég bejelentett családvédelmi akcióterv talán legnagyobb visszhangot kiváltó eleme az úgynevezett babaváró hitel, ami egy maximum 10 millió forint összegű, az ügyfél szempontjából kamatmentes, szabad felhasználású hitel. A programba 2019. július 1. és 2022. december 31. között lehet belépni, vagyis a hitel ezen időszak alatt bármikor igényelhető.

A szabad felhasználhatóság azt jelenti, hogy a felvett összeg például autóra, világ körüli útra vagy éppen ingatlanvásárlásra egyaránt fordítható, ez utóbbi esetben pedig akár önerőként is szolgálhat lakáshitel mellé. A bankok nem számolhatnak fel folyósítási, előtörlesztési és hitelbírálati díjat, az egyetlen költség az állam által vállalt kezességvállalás díja, ami minden évben a fennálló tőketartozás 0,5%-a, ami az első évben kicsivel több mint havi 4000 Ft-ot jelent.

A hitel legfontosabb feltételei:

 • A házaspár nőtagja elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét.
 • A házaspárnak meg kell felelnie majd az egyes bankok által meghatározott hitelezhetőségi feltételeknek. Erről pontos részleteket később lehet majd csak tudni.
 • A pár egyikének összességében legalább három év folyamatos tb-jogosultságot kell igazolnia (ez lehet felsőoktatási tanulmány, magyar tb-jogosultság vagy külföldi tb-jogviszony, amelyek összeadódhatnak).
 • Az igénylő nem lehet büntetett előéletű.
 • A pár egyik tagja sem szerepelhet rossz adósként a KHR adatbázisban.
 • Amennyiben a házaspár valamely tagjának már van gyermeke, akkor az egyik félnek legalább az első házasságában kell élnie.
 • Egyik házas félnek sem lehet a NAV felé köztartozása.

A babaváró hitel futamideje 20 év, a havi hiteltörlesztő összege pedig nem haladhatja meg – kezességvállalási díjjal együtt – a havi 50 ezer Ft-ot.

Amennyiben 2019. július 1-et követően a házaspárnak gyermeke születik – pontosabban a magzat 12 hetes korától – három évre felfüggesztik a hitel törlesztését. A második gyermek után újabb három éves fizetési moratórium következik, miközben elengedik a fennálló hiteltartozás 30%-át is, a harmadik gyermeknél pedig elengedik a teljes fennálló tőketartozást.

Fontos megemlíteni, hogy amennyiben nem születik gyermek az első öt évben, akkor az igénybe vett kamatkedvezményt egy összegben vissza kell fizetni, a kamatmentes hitel pedig piaci kamatozásúvá válik.

CSOK hitel

Nagy segítséget jelenthet a családoknak a CSOK hitel lehetőségének kiterjesztése a használt ingatlan vásárlására, hiszen ezekhez lényegesen kedvezőbb áron lehet hozzájutni, mint az újépítésűekhez. A CSOK hitel különlegessége a fix, maximum 3%-os kamatszint, ami lényegesen kedvezőbb a jelenleg elérhető hasonló piaci termékekhez képest. A CSOK hitel maximális összege július 1-től használt és újépítésű ingatlanok esetében 2 gyermek vállalása vagy megléte esetén 10 millió Ft, 3 gyermeknél 15 millió Ft.

CSOK támogatás

A lakás és családi ház vásárlására, bővítésére felhasználható vissza nem térítendő CSOK támogatás összegei nem változtak.

Használt ingatlan vásárlására vagy bővítésére az alábbi összegek járnak a CSOK feltételeinek való megfelelés esetén:

1 gyermek: 600.000 Ft
2 gyermek: 1.430.000 Ft
3 gyermek: 2.200.000 Ft
4 vagy több gyermek: 2.750.000 Ft

Újépítésű ingatlan vásárlására és bővítésére járó támogatás:

1 gyermek: 600.000 Ft
2 gyermek: 2.600.000 Ft
3 gyermek: 10.000.000 Ft

Falusi CSOK

A „falusi CSOK” célja, hogy a fogyó népességű, 5000 főnél kisebb lélekszámú településeket vonzóbbá tegye az otthont kereső családok számára. A falusi CSOK ugyanakkora összegű vissza nem térítendő támogatást jelent ezeken a településeken használt ingatlan vásárlására és felújítására, mint amennyit egyébként az újépítésű ingatlanok vevői kaphatnak.

Érthető, hiszen a fogyó népességű kistelepüléseken nem nagyon vannak újépítésű projektek, az ingatlanárak miatt pedig építkezni sem igazán éri meg, mert egy újépítésű ingatlant végül annyiért sem lehet esetleg eladni, mint amennyibe maga az építkezés került.

A falusi CSOK-kal azonban megújulhatnak a régi, korszerűtlen épületek, illetve az üresen álló ingatlanok megvásárlása is sokak számára megérheti, hiszen a maximális 10 millió Ft támogatás a legtöbb helyen hitel nélkül is elég a vásárláshoz.

A kormány ígérete szerint a falusi CSOK legkésőbb július 1-től lesz igényelhető.

Jelzáloghitel csökkentése

2018. január 1. óta a harmadik és minden további gyermek megszületése után 1-1 millió Ft támogatást kapnak a nagycsaládok meglévő jelzáloghitelük csökkentésére.

2019. július 1-től bővül a támogatás: már a 2. gyermektől jár az 1 millió Ft, majd 3. gyermek megszületését követően 4 millió Ft, a további gyermekek után pedig 1-1 millió Ft támogatást ad az állam.

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mekkora hiteltörlesztőt szabad okosan bevállalni?

2019. 04. 22.

Lakáshitel felvétel előtt mindenki lázasan számolgatja, hogy a jövedelme alapján mekkora hitelt adnának neki a bankok, hogy a megvásárolni kívánt ingatlant vajon milyen fedezetként veszik majd számításba? Ám talán még...

Blogajánló

 • alapblog

  Kötvénypiaci kockázatok

  Az alábbi ábrán az látható, hogy a globális kötvénypiaci szereplők az elmúlt harminc évben nem tapasztalt hosszúságú, hétéves durációjú (átlagos hátralévő futamidejű) kötvényportfóliót tartanak. A...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.