Ezeknek a megtakarításoknak még az infláció sem tud ártani!

 • 2015.06.08.
 • szerző: bankmonitor

Minden jel arra utal, hogy hamarosan újra felfelé indul az infláció Magyarországon, ezzel pedig eljön az idő, amikor ismét még nagyobb figyelmet kell szentelnünk megtakarításainknak. Az utóbbi időben látott negatív infláció ugyanis még akkor is növelte pénzünk vásárlóerejét, ha azt olyan formában fektettük be, hogy semmilyen hozamot nem ért el. Ez fog alapvetően megváltozni, hiszen könnyen előfordulhat a későbbiekben, hogy már negatív reál hozamok fogják fenyegetni azokat a megtakarítókat, akik nem a megfelelő befektetési döntést hozzák. Ez azt jelenti, hiába kötjük le a pénzünket bankbetétként, az infláció várhatóan meghaladja majd a kamatokat. A Prémium Magyar Államkötvényeket azonban pont az ehhez hasonló helyzetekre találták ki. Nézzük is meg ezért jobban, hogyan működnek ezek az állami garanciával rendelkező állampapírok!

A magyarországi infláció 2014 szeptembere óta folyamatosan negatív tartományban tanyázik, az elemzők azonban egyértelműen már ennek a korszaknak a végét, és az infláció gyors emelkedését várják. Sőt, idén év végére már akár a 2% körüli értéket sem tartják elképzelhetetlennek, jövőre pedig még ennél is nagyobb lehet a fogyasztói árindex növekedése. És azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a Magyar Nemzeti Bank középtávú inflációs célja 3%.

Nem mindenkinek jelent ez jót

Az infláció növekedése azonban az átlagemberek számára egyáltalán nem egy örömteli tény. A fogyasztói árindex növekedése ugyanis egyben azt is jelenti, hogy adott pénzmennyiségből egyre kevesebbet tudunk vásárolni, hiszen az árak egyre csak emelkednek. De legalább ilyen fontos az is, hogy mindez a megtakarításokat is negatívan érinti, hiszen azoknak így először az inflációt kell ledolgozniuk, és csak az efölött megmaradó hozamoknak (reál hozam) örülhetünk.

Ráadásul, ha adott megtakarítások az inflációnál kisebb hozamot biztosítanak, akkor az már negatív reál hozamnak felel meg. Ez pedig azt jelenti, hogy

 egy rossz megtakarítási döntés következtében nem csak a hozam lesz alacsony, hanem veszíthetünk is pénzünk vásárlóerejéből.

(A reál hozamot leegyszerűsítve számolhatjuk a nominális kamat és az infláció különbségeként.)

Mit tegyünk, ha félünk a negatív reálhozamtól?

A válasz egészen egyszerű: olyan eszközt kell keresni, aminek hozamai várhatóan meghaladják azt. Ez nem csak többletkockázat felvállalásával érhető el, hanem olyan eszközökkel is, amelyek valamilyen módon követik az inflációt, vagyis ha az infláció nő, a kamatai azzal együtt nőnek. Ennek a feltételnek tökéletesen megfelelnek a Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK), amelyek olyan 3 vagy 5 éves futamidejű forintban kibocsátott állampapírok, amelyek kamatai az alábbi két tagból adódik össze:

 • kamatbázis: a kamatperiódust megelőző naptári év átlagos inflációja (ha az negatív érték, akkor ez a tag nullával egyenlő) (kamatbázis),
 • kamatprémium: 3, vagy 3,5%pont (futamidőtől függően).

Ha tehát az infláció emelkedik, akkor nő a kamatbázis és ezzel a kamatunk is, de legalább a kamatprémiumot minden esetben megkapjuk. De az sem mellékes, hogy az Államkincstárnál való megvásárlásuk esetén a magyar állam teljes tőke- és hozamgaranciát is vállal a Prémium Magyar Államkötvényekre.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Ezek az állampapírok tehát látszólag pont infláció fölötti hozamot fizetnek, bár, ha jobban belegondolunk, láthatjuk, hogy a helyzet ennél picit bonyolultabb. Ezt az okozza, hogy a kamatbázis nagysága a kamatfizetést megelőző naptári év átlagos inflációjával egyenlő, nem pedig a kamatfizetéskor ténylegesen fennálló inflációval. Így reálkamatunkat emelkedő infláció esetén némiképp csökkenti a két eltérő inflációs érték különbsége, csökkenő infláció esetén viszont ugyanúgy növelheti azt. A Prémium Magyar Államkötvény vásárlása tehát még így is a legbiztosabb módja annak, hogy emelkedő infláció mellett is pozitív reál hozamunk legyen.

Azoknak, akik devizában fektetnének be

De ne feledkezzünk meg a Prémium Euró Magyar Államkötvényekről (PEMÁK) sem. Ezek az euróban elérhető állampapírok nagyon hasonlítanak forintos társaikhoz, de fontos különbséget jelent, hogy ezek az állampapírok félévente fizetnek kamatot, és ennek nagysága a PEMÁK-étól eltérő, alábbi két tag összegéből adódik:

 • kamatbázis: a kamatfizetést 3 hónappal megelőző hónapokban az Európai Bizottság által a Résztvevő Tagállamokra vonatkozó harmonizált fogyasztói árindex (ha az negatív érték, akkor ez a tag nullával egyenlő),
 • kamatprémium: jelenleg 2%pont, de ennek nagyságát módosíthatják.

Ha tehát a várakozásoknak megfelelően az eurózónában is megindul az infláció emelkedése, a kamatbázis növekedésével a PEMÁK-ok nominális kamatai is emelkedni fognak. De a jelenlegi 0% körüli eurós kamatkörnyezetben is hatalmas felárat jelent a 2%pont!

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2017.12.29.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 2,40% 6,25% 5,88% 8,60% 1
  OTP Supra Alap 9,86% 3,99% 5,63% 16,71% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -7,38% 3,77% 5,33% 13,96% 3
  OTP G10 Euró Alap -10,00% -8,90% -2,20% 5,34% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.05.15.
  4. 2008.01.09.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 3,86% 5,87% 5,36% 5,83% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 5,90% 21,77% 9,84% 7,20% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 2,09% 1,79% 5,21% 4,40% 7
  OTP Trend Alap 15,14% 10,57% 17,13% 13,90% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

0 Hozzászólás

 • joe.kiss 2015-06-08 18:24:07 - Válasz

  Megtévesztő a cikk címe, mert bizony még a Prémium Államkötvényen is lehetséges negatív reálhozam. Ha az előző évi infláció 0%, de a következő évi már 3,5%, akkor bizony abban az évben a reálhozam -0,5% lesz. Ez most kevéssé valószínű forgatókönyv, de kizárni semmit sem lehet, lásd a CHF hirtelen erősödése vagy akár a Krím orosz bekebelezése sem volt előre látható akár 1 évvel azok bekövetkezte előtt. Csökkenő infláció esetében nagyon jó a korábbi inflációhoz kötődő állampapír, de amint növekedni kezd az infláció, a banki kamatok sokkal gyorsabban reagálnak azokra.

 • bankmonitor.hu 2015-07-16 13:58:21 - Válasz

  @joe.kiss: Egyetértünk: ezek a papírok sem mindenhatóak. De az átlagnál jobb ajánlatok. Főként úgy, hogy évente változik a kamatozásuk, ráadásul még mindig van egy sorozat, ami 3,5%-ot fizet az infláció felett. Márpedig egy hirtelen ilyen mértékű infláció esélye igen csekély.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Bérek a boltban

  Aktuális bérek az élelmiszer-kereskedelemben. Aldi beelőzött, valószínűleg a Lidlnek is utána kell menni. Vidéken jóval alacsonyabbak a bérek, mint Pesten. (A kisebb vásárlóerőből érthető, ezért...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.