Ezért fog hamarosan elszállni az infláció!

Ezért fog hamarosan elszállni az infláció!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-08 Frissítve: 2021-08-06
 

Eddig éveken keresztül az infláció hiányával szembesülhettünk, azonban az elmúlt időszakban a világ számos pontján tért vissza az árnövekedés. Ennek örülhetnénk is, hiszen általánosságban igaz, hogy ha a gazdaság szekere jól megy, akkor idővel az árak is emelkednek. Számos országban, így hazánkban is a bérek emelkedése hajtja felfelé az árakat, ugyanakkor hosszabb távon a technológiai fejlődés és a globalizáció egyértelműen az infláció ellen hatnak. Az Alapblog egyik írásában éppen az infláció kérdéseiről értekezik.

Az infláció általában a munkaerőpiaccal áll szoros összefüggésben, ugyanis ha a bérek emelkednek, akkor előbb-utóbb a termékek/szolgáltatások árai is megdrágulnak, hiszen a cégek így képesek ellensúlyozni, hogy többe kerül a dolgozó nekik. Pontosan ez hajtja az inflációt Amerikában, ahol Trump megválasztását követően egyre többen bizakodtak, hogy az új elnök gatyába rázza a gazdaságot. Míg Európában továbbra is komoly fejtörést okoz az alacsony infláció, addig hazánkban és a régióban beinduló infláció táptalaját a béremelkedés hatása okozza.

Másfelől a világ jegybankjainak intézkedései is befolyásolják az árak alakulását a hitelezés élénkülésén keresztül. Egyelőre ez a hatás korlátozott volt, azonban ha tartósan megélénkül a hitelkereslet az az infláció meglódulását is okozza, ugyanakkor burkoltan a részvényárak emelkedésében is felfedezhető a jegybanki élénkítés hatása. Részletesebben az Alapblog „Jegybankok és infláció” című írásában olvashatsz erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés