Betöltés

Ezért irigyel minket Európa! Verhetetlen magyar állampapírhozam

szerző: Bankmonitor.hu
2014-04-10

Az állampapír az egyik legbiztonságosabb befektetés. A gazdasági válság kitörése óta a fejlett országok papírjait zsákolják is a befektetők. Még azon az áron is, hogy az infláció elviszi pénzük egy részét. Kevés olyan ország van,mint Magyarország, aki gáláns hozamot fizet a lakossági állampapírokért.

Önti a pénzét a lakosság a magyar állampapírokba. A Deloitte Bankindexe szerint 2008 harmadik negyedéve és 2013 harmadik negyedéve között
8,8 százalékról 13,9 százalékra nőtt a lakosság pénzügyi vagyonában az állampapírok részesedése.  A nagy bővülés nem meglepő, hiszen az állam vonzó,
infláció feletti hozamokkal csábítja magához az embereket. Eközben a jegybanki kamatcsökkentés miatt a lakosság nagy kedvence a bankbetét kamata is 3 százalék körülire esett vissza.

Nem sokat kockáztatunk az állampapírral, hiszen az abba fektetett pénzünket csak államcsőd esetén bukjuk el. De akkor meg úgyis elértéktelenedik a forint, mindegy hogy mibe tartjuk. Ennél sokkal valószínűbb, hogy
hozamkockázattal találkozunk. Gondoljunk csak bele: megvettük egy állampapírt 3,5%-on, akkor az a futamidő végéig 3,5%-ot fog hozni. Akkor is, ha közben 5%-ért is elhelyezhetjük a pénzünket.

A futamidő vége előtt
csak az aktuális napi árfolyamon adhatjuk el az állampapírt. Ha a hozamok csökkennek, mert a befektetők bíznak Magyarországban, akkor nő a már kibocsájtott magyar állampapírok értéke. Ha viszont a befektetők bizalma meginog és drágábban hajlandóak megvenni a magyar állampapírt, akkor csökken az állampapírok aktuális értéke. Ha lejáratig megtartjuk, akkor a fix állampapírok esetén pontosan akkora hozamot fogunk elérni, amit a befektetés időpillanatában ígértek nekünk.

A magyar befektetők nem is tudják, milyen jól járnak az állam bőkezűségével! A fejlett országokban, mint az
USA vagy Németország ugyanis szemmel alig látható hozamot fizetnek az állampapírjaikért. Ábránkon látható, hogy aki ilyenbe fekteti a pénzét, annak befektetésének egy részét mindenképpen elviszi az infláció!

allampapirok20140410.jpg

Nem sokkal jobb a helyzet a régió más országaiban sem. Mint fenti ábránkon látható, az osztrák vagy a cseh állampapírokkal sem lehet infláció feletti hozamot elérni. Üdítő kivétel Románia és Lengyelország. Ezen országok állampapírjait megéri megvenni, mert
nettó hozamot lehet elkönyvelni velük. Csakhogy még velük szemben is jobb döntés a magyar állampapír, mert ennél az infláció és az egy éves állampapír hozamok közötti „rés” és ezen keresztül a zsebre tehető reálhozam nagyobb.

A remek lehetőséget te is kihasználhatod. Oldalunkon kiválaszthatod a neked legmegfelelőbb állampapírt!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Mutatjuk, melyik állampapír kell a magyarnak

2018. 07. 10.

Töretlen a lelkesedés az állampapírok iránt, legalábbis erre utalnak az év első felének adatai. Az abszolút első helyen a prémium állampapírok állnak, 401 milliárd forinttal több pénzünk van benne, mint...

Hatalmas szerencsénk van a lakossági állampapírral!

2018. 07. 04.

Sok befektető, ha rápillant a megtakarítására, akkor most döbbenhet rá, hogy a hozamemelkedés mekkora veszteséget okozott számára. Egy kötvényalappal például az év eleje óta akár 5%-os mínuszt is össze lehetett...

Blogajánló

  • alapblog

    Van hova feküdni

    Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.