Betöltés

Ezt a nyugdíjpénzt nem vehetik el!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-12-13

Sokan még mindig kételkednek, ha a nyugdíjpénztárakról hallanak, pedig ezernyi okot lehet rá mondani, hogy az önkéntes nyugdíjkasszák miért tekinthetők stabil bázisnak. A legerősebb érvünk, hogy úgy tekinthetünk a saját számlánkra, mintha egy lekötött betét lenne, vagyis a mi tulajdonunk, így az védelmet élvez. Akiben még mindig kérdőjelek lennének, azoknak összeállítottunk egy 10 pontos listát, ami végérvényesen pontot tehet az ügy végére.

Biztonság mindenek felett

Bármilyen megtakarításról is legyen szó, az egyik legfontosabb elvárás feléjük, hogy azt a pénzt, amit befizetünk és természetesen a kamatokat idővel megfelelő biztonsággal felvehessük. Különösen igaz ez a megállapítás az olyan hosszú távú megtakarításokra, amelyek az időskori jövedelembiztonságunkat szolgálják.

Az év végéhez közeledve többek között megnő az érdeklődés az önkéntes nyugdíjpénztárak iránt is, bár sajnos még mindig sok esetben felmerül az emberekben, hogy mennyire vannak biztonságban ezek az összegek és az állam esetlegesen elveheti-e az itt parkoltatott összegeket. Az azonnali válasz erre az, hogy 100%-os biztonságban vannak, a meglátásunk szerint a megtakarításunk „államosításának” esélye a zéróval egyenlő.

Az önkéntes nem egyenlő a kötelezővel

Nem lehet elégszer hangoztatni, hogy nincs egyenlőségjel a kötelező magánnyugdíjpénztárak és az önkéntes nyugdíjpénztárak között. Évekkel ezelőtt a kötelező rendszer került középpontba, a kormány olyan intézkedéseket hozott, ami miatt a rendszer teljesen elsorvadt. Erre azért volt meg a lehetőség, mert az 1997-ben létrehozott kötelező magánnyugdíjpénztárakba az állami járulékbevételek egy részét csatornázták át.

Az akkori kormány bevállalta, hogy a bér 6, majd később 8%-át egy külön feltőkésített rendszerbe helyezik, ami egyet jelentett megtakarítások hiányában az államadósság felhalmozásával. Volt létjogosultsága ennek a verziónak, hiszen igaz rövid távon adóssággal járt, de később az államnak kevesebb nyugdíjat kellett volna fizetnie, vagyis hosszú távon vett volna le terhet a válláról.

A válságot követően az állami bevételekre nagy szükség volt, és a döntés értelmében, az egész rendszert átalakították. A gyakorlatban arról volt szó, hogy azokat az összegeket vette vissza a kormány, amiről korábban lemondott, ebből a legnagyobb rész adósság-csökkentésre és nyugdíjak kifizetésére ment el. Cserébe ígéretet tett, hogy teljes jogú nyugdíjhoz juthat mindenki.

onypkep1161212Az önkéntes nyugdíjpénztárakkal viszont semmi sem történt, a rendszer megmaradt, mert oda a saját és/vagy munkáltatói befizetések érkeznek. A leadózott bérünk a fedezete a pénztárakban lévő számláinknak, ugyanúgy, mint egy bankbetét, egy értékpapírszámla vagy bármilyen más megtakarítás esetében. Ergo, aki azt mondja, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári számlákat államosítani lehet, az ugyanezt a kérdést úgy is felteheti, hogy van-e valóságalapja, hogy a bankbetétek az államhoz kerüljenek.

Véleményünk szerint ez nem következhet be, vagy ha esetleg igen, akkor tökéletesen felesleges maga az alapkérdés, hiszen ehhez olyan méretű gazdasági és politikai drámának kellene bekövetkeznie, hogy nem a nyugdíj-megtakarításunk miatt kell aggódnunk. Tipikusan ilyen rendkívüli esemény lehetne például egy háború, egy természeti katasztrófa, egy járvány vagy egy államcsőd közeli helyzet. Erre senki sem készülhet fel, de nem is hinnénk azt, hogy ennek kellene minket vezérelnie, amikor egy nyugdíjcélú-megtakarításról döntünk.

Kalkulátorunkkal néhány másodperc alatt kiszámolhatod, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítést kaphatsz! Óriási szükséged lesz erre, mert az állami nyugdíj arányaiban egyre kisebb lesz.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Lássunk még néhány biztosítékot a pénztárak mellett

1) A költségvetés helyzete az utóbbi években sokat javult, ma már olyan intézkedésekre is van pénz, mint a járulékcsökkentés. Az államadósság is kontroll alatt van, sikerült a hazai befektetői kört bővíteni, különös tekintettel a hazai lakossági befektetőkre. Ilyen fokú stabilitás mellett nincs szükség rendkívüli intézkedésekre.

2) A magánnyugdíjpénztári vagyon átadása mellett az is segíti a költségvetést, hogy az adók és járulékok teljes egészében befolynak, ezért is mondhatták azt a jegybank szakértői, hogy még 20 évig a nyugdíjkasszával nem lehetnek gondok.

3) A jövőben felértékelődik az öngondoskodás, mert a társadalom öregedése miatt az állami nyugdíjak kifizethetősége korlátokba ütközik. A világban sok helyen az tapasztalható, hogy egyre nagyobb teret engednek az egyéni nyugdíjmegtakarításoknak.

4) Bármilyen struktúráról is legyen szó, a nemzetközi szervezetek szerint is elengedhetetlen a több lábon álló nyugdíjrendszer és az önkéntes nyugdíjpillér fenntartása. Jelenleg ezt a pozíciót az önkéntes nyugdíjpénztárak töltik be, amelyek már több mint 20 éve vannak a piacon.

5) A régióban több országban is a „kötelező” pillért részlegesen vagy teljes egészében felszámolták, viszont a fentebb részletezett okok miatt egyik helyen sem került sor az önkéntes nyugdíjpillér átalakítására.

6) A kormányzati kommunikáció szerint is nagy szükség van az egyéni szerepvállalásnak, márpedig az állami támogatással együtt jelentős megtakarítás gyűlhet össze a pénztárakban. Csak egy példa, ha 25 évig havonta 15 ezer forintot teszünk félre, akkor a nyugdíjba vonuláskor 9,4 millió forintunk gyűlhet össze.

7) Nem feltétlenül kell csak nekünk takarékoskodnunk, a munkáltatók is bizonyos feltételek mellett részt vehetnek a rendszerben (az új cafetéria szabályozáshoz is lehet igazodni). A nemzetközi tapasztalatok alapján erre óriási szükség van, hiszen a legjobb nyugdíjrendszerű országokban is stabil bázisa van a vállalati nyugdíjprogramoknak.

8) A kötelező pénztárakat annak idején azzal támadták, hogy nem tudtak jó hozamot elérni. Az önkéntes nyugdíjpénztárak mára bebizonyították, hogy ha kapnak időt, akkor egy 2008-as válsághoz hasonló időszakot is át tudnak vészelni. Az utóbbi 10 évben az inflációt közel 3%-ponttal meghaladó hozamot értek el.

9) Az önkéntes nyugdíjpénztárak az egyik legfőbb vásárolói a magyar állampapíroknak, a szeptember végi adatok szerint 722 milliárd forint értékben tartottak ilyen papírokat, miközben a teljes vagyon 1216 milliárd forint volt.

10) Időzítés szempontjából a legjobb időszakban vagyunk, a következő másfél évtizedben lesz lehetőség a nyugdíjrendszerünk átszabására. Vélhetően a társadalom is könnyebben elvisel egy nyugdíjcsökkentés, ha a másik oldalról megvannak az öngondoskodási lehetőségek.

13 Hozzászólás

 1. Péter

  Mi történik,ha az önkéntes nyugdíjpénztár becsődöl?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Péter! Nem látjuk ennek valós veszélyét, de ha valóban ez történne, akkor fontos tudni, hogy mi volt a kiváltó ok. Először is előfordulhat, hogy a magas költségek miatt a pénztár nem tudja a befizetésekből fenntartani a működését és ezért nem akarja a jelenlétét fenntartani. Ekkor semmi probléma sincsen, a tagi vagyon megvan, akkor azzal átmehetünk (esetleg egy az egyben átkerülünk) egy másik pénztárba. Az utóbbi években rendre láttunk erre példát, és valószínűleg a jövőben is folytatódni fog ez a folyamat. Másodszor az is megtörténhet, hogy valahogyan bűncselekmény áldozata lesz a pénztár. Azt kell látni, hogy egy pénztárnál nincsenek akkora szabad összegek, ami miatt célpontba kerülhetnének, a befizetéseket azonnal befektetik, és a szabályozási-felügyeleti környezet is szigorúan meghatározza a játékszabályokat. Arra ügyelni kell, hogy külön garanciaintézménye nincs a pénztáraknak, ezért ajánlatos nagyobb pénztárat keresni, ahol a fenntartó intézmény bűncselekmény esetén kártalaníthatja a tagokat. Végül, de nem utolsó sorban egy pénztár azért is megszűnés elé nézhet, ha valami miatt rossz befektetést hoz. A pénztári szektorban láttunk példát, amikor a brókerbotrányban való érintettség miatt szűnt meg egy pénztár. A befektetési kockázatot mi futjuk, ahogy más befektetés esetén is. Azért látni kell, hogy a szektor bő 20 éves működése során nem volt botrányra példa, pedig sok víz lefolyt a Dunán.

 2. Ásvány Attila

  Kedves Péter !! Gondolkodj és ne fektess semmilyen pénztárba. mert bármit is állitanak ,a bankmonitor –szakemberei — pénzügyi jog bemutatása nélkül–állitásuk csak beugrasztás !! Érted ?? Gondolj 2013 -ra mikor a -magánpénztárak simán odaadták a 3000 MILLIÁRDUNKAT, olyan Alapnak , amit fél év után ,megszüntetett a FIdesz, és volt nincs befektetett pénzünk ! Nincs külön pénzügyi védelem és garancia a befektetések miatt részünkre !! A biztositóknál megtalálod a pénzügyi védelmet és garanciát is! A pénztáraknál még az otthon tartott pénz is biztosabb, esetleg Ausztriai bankoknál és biztositóknál érdemes körülnézned !Vedd nagyon komolyan , amit irtam és csak utána cselekedj !!
  Üdv
  72 éves repszerelő

 3. Ásvány Attila

  Péter ! Gondolj arra is hogy semmilyen állam adósság csökkentésre és nyugdij kifizetésre lopták el a 3000 MIILIÁRDOT, és semmilyen méretü gazdasági vagy politikai dráma nem következett be a z emlitett 2012 -2013 -as évben , mégis a törzstökét is elvették , nemcsak az állam által befizettett járulékokat !! Még egyszer ne ajánljuk fel a Fidesznek ezt a lehetőséget, és gondoskodjunk róla –2 0 1 8 -ban hogy ne jussanak politikai pozicióba ! Különben is minek nekünk egyáltalán ilyen kormány ??? Spanyolországban 320 napja nincs kormány és nincsenek tolvajok sem és nagyon jól teljesitenek az emberek , és a gazdaság !!
  üdv
  egy 72 éves repszerelő

  1. bankmonitor.hu

   Mindenkit szeretnénk arra biztatni, hogy ossza meg véleményét, viszont az ellen fel kell szólalnunk, ha valaki valótlanságokat állít.

   Aki elolvassa a cikket, az láthatja, hogy miről is van szó, ezeket nem légből kapott információk szerint írjuk le, hanem mert a területen nagy tapasztalattal bírunk. A magánnyugdíjpénztárak esetében a tagok döntése alapján került át a megtakarítás az államhoz (cserébe teljes jogú nyugdíjat kaptak a 75%-os helyett). A kezelésre felállított alap 2011-ben kapta meg az összeget, és 2015-ben épült le az alap vagyona, vagyis fél év helyett 4 évig élt az alap. Azt is elfelejti megemlíteni, hogy a 3000 milliárd forintból sikerült az államadósságot csökkenteni és olyan állami kiadásokat fedezni (nyugdíjak kifizetése, állami vállalatok adósságátvállalása), amit csak komoly megszorítás által lehetett volna előteremteni. Ezek a tények, éppen az a beugratás, ha ezt nem ismerjük be.

   A lehető legnagyobb biztonságban van a pénz a pénztáraknál, semmivel sem érezhetjük nagyobb biztonságban a biztosítóknál a vagyonunkat, főleg mert sok esetben éppen egy biztosítói vagy banki csoporthoz tartozik a pénztár. A párnaciha és az ausztriai bankok megemlítése szintén problémás, elég csak a nyugdíjkalkulátorunkat megnézni és látható, hogy mennyi az elvesztett pénz (keressük az állami támogatás és hozama részt, valamint a befizetések hozamát is, mert a párnacihánál és az ausztriai bankoknál biztostöbbet hoznak).

  2. bankmonitor.hu

   Mindenkit szeretnénk arra biztatni, hogy ossza meg véleményét, viszont az ellen fel kell szólalnunk, ha valaki valótlanságokat állít.

   Aki elolvassa a cikket, az láthatja, hogy miről is van szó, ezeket nem légből kapott információk szerint írjuk le, hanem mert a területen nagy tapasztalattal bírunk. A magánnyugdíjpénztárak esetében a tagok döntése alapján került át a megtakarítás az államhoz (cserébe teljes jogú nyugdíjat kaptak a 75%-os helyett). A kezelésre felállított alap 2011-ben kapta meg az összeget, és 2015-ben épült le az alap vagyona, vagyis fél év helyett 4 évig élt az alap. Azt is elfelejti megemlíteni, hogy a 3000 milliárd forintból sikerült az államadósságot csökkenteni és olyan állami kiadásokat fedezni (nyugdíjak kifizetése, állami vállalatok adósságátvállalása), amit csak komoly megszorítás által lehetett volna előteremteni. Ezek a tények, éppen az a beugratás, ha ezt nem ismerjük be.

   A lehető legnagyobb biztonságban van a pénz a pénztáraknál, semmivel sem érezhetjük nagyobb biztonságban a biztosítóknál a vagyonunkat, főleg mert sok esetben éppen egy biztosítói vagy banki csoporthoz tartozik a pénztár. A párnaciha és az ausztriai bankok megemlítése szintén problémás, elég csak a nyugdíjkalkulátorunkat megnézni és látható, hogy mennyi az elvesztett pénz (keressük az állami támogatás és hozama részt, valamint a befizetések hozamát is, mert a párnacihánál és az ausztriai bankoknál biztos többet hoznak).

 4. feri

  Üdv!

  Engem az érdekelne, hogy a tapasztalatok szerint melyik a legjobb hozamokat és legkisebb költségekkel mükődő önkéntes nyugdíjpénztár.
  A választ előre is köszönöm
  Feri

 5. Ásvány Attila

  Bankmonitornak ! Valótlanságok a fenti cikkben !!–a cikket önök irták — 1. A magánnyugdijpénztárak esetében nem a tagok döntése alapján –került át–ez milyen közgazdasági fogalmazás ???-a megtakaritás az államhoz.– A magánágazat megszünéséről -küldött közgyülésnek KELL SZAVAZNI, és utána lehet megszüntettni ha többségben vannak a megszüntetői szavazatok ! Ez nem történt meg , egyik pénztárnál sem az MNB mégis elfogadta a pénztári vezetőség jogtalan lépését és megszüntette a magánágazatot,szavazás nélkül ! 2. Senki nem kapott még teljes jogu nyugdijat a 75%-os helyett, CSAK MEGIGÉRTÉK!! A pontos pénzügyi szabályzás a mai napig erre vonatkozóan nem történt meg , ugyanis ennek alapja lenne az –EGYÉNI SZÁMLÁK–bevezetése, ezt a mai napig nem vezették be , ellentéttben több európai országgal , ahol évek óta müködik az EGYÉNI SZÁMLA és megbizhatóan !! Az államadósság sem akkor sem most nem csökkent, inkább emelkedett ! 3, egyik pénztár sem rendelkezik visszafizetési garanciával a szerződésekben sincs ilyen leirva, igy bármelyik Önök által irt esetekben –NEM KELL HELYTÁLLNIA–a befizetett megtakaritásoknál !! 4 .Ha a nyugdijkalkulátornál megnézzük a nyereséget -amit az állami támogatás és hozama jelent–és a befizetések hozamát , JELENTŐS része az állami támogatás és hozama–ADDIG, mig garancia ,nélkül az állam meg nem szüntetti ezeket a támogatásokat is mint a magánpénztáraknál tette a FIDESZ és visszaveszi az általa adott támogatásokat ÉS VOLT megtakaritás , NINCS megtakaritás !! EZEK a TÉNYEK és ez nem beugrasztás ! 5. Biztositó még nem ment tönkre és ha volt egy ilyen , nem állt mögötte banki háttér és nem vitte el a befizetők pénzét !! EZEK SAJNOS nem valótlanságok!
  egy 72 éves repszerelő

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Attila! Nézzük is pontokba szedve a cáfolatokat, bár egyre kevésbé látjuk, hogy lenne a válaszainknak bármi foganatja:
   1) A magánnyugdíjpénztárak még nem szűntek meg, van még néhány szereplő, akik a tagok befizetéseiből és adományiból tartják fent magukat. Annak idején a szabályozás pontosan rendelkezett arról, hogy mit kell tenni, és ennek minden esetben meg is feleltek. A küldöttgyűlések megfelelő döntést hoztak (a tagok elmehettek volna, de nem éltek ezzel a jogukkal már a szektor indulása óta), egyszerűen azért nem tudták folytatni, mert nem volt befizetés, amiből költséget vonhattak volna le. Azt pedig nehéz elvárni egy cégtól, hogy bevételek nélkül működjön. Teljesen jogszerű volt minden, úgyhogy ezen kár tovább lovagolni.
   2) A jogszabályok szerint teljes nyugdíj jár a 75% helyett. Nem lehet összemosni a kérdést az egyéni számlákkal, mert ez csak arra vonatkozik, hogy miként számolják ki a nyugdíjat (nálunk a jövedelem és a ledolgozott évek alapján). Az sem igaz, hogy Európában sok helyen egyéni számla működik, mert csak néhány ország vezette ezt be. Meg is lehet nézni, hogy milyen következménnyel, hiszen például a lengyeleknél néhány évtized múlva a mai helyettesítési arány felét fogják csak kifizetni a romló demográfia miatt. Az államadósságra kitérve, csökkenést láttunk, a statisztikák nem hazudnak, cska meg kell őket nézni (közvetlenül és közvetve majdnem 10%-pontot tudtunk megspórolni a GDP arányában).
   3) Az igaz, hogy a szabályokban nem szerepel ilyen tétel, de teljesen piacidegen az a gondolat, amit mond. Korábban több példát is láthattunk, amikor egy nagyobb pénzügyi csoportnak nem kellett helyt állnia egy csalás esetén, mégis megtették. Ez logikus is, hiszen ha egy hibába belefutottak, akkor a csoport hírnevének megtartása miatt az ügyfelek érdekében kell dönteni. Ezért is mondjuk azt, hogy a pénzügyi csoportokhoz köthető pénztárakat érdemes keresni.
   4) Ismét felütötte a fejét az órási tévhit, nevezetes összemosni a kötelező magánnyugdíjpénztárakat és az önkéntes pénztárakat. A támogatást nem vehetik el visszamenőlegesen, esetlegesen azt mondhatnák, hogy egy időponttól kezdve nem lesz elérhető (biztosításoknál ez volt, de vissza is hozták idővel). Aki a cikkünket elolvasta, az láthatja, hogy ettől nem kell tartani.
   5) Hazánkban is több biztosító ment tönkre, és voltak ebből nagyobb botrányok is. De újfent visszakanyarodnánk a mondásunkhoz, vagyis ha egy nagyobb pénzügyi csoporthoz tartozó intézménynél vagyunk, akkor nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. És persze azt is mondjuk ki, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknál sem volt eddig gond és persze nem is vitték el a befektetők pénzét. A biztosítónál persze, hogy nem a bank áll mögötte, hanem egy nagypobb biztosító, ami szintén nem teheti meg a jó hírneve miatt, hogy bármilyen báncselekményt kövessen el. De ezzel semmi újat nem mondtunk, ráadásul, ahogy írtuk is a cikkben, sokszor bank és biztosító áll a pénztár mögött, ami szerintünk megfelelő biztosítékot ad.

 6. Ásvány Attila

  Bankmonitornak –legerősebb érvünk ,hogy ugy ——tekinthetünk —–a saját számlánkra,mintha egy lekötött betét lenne,vagyis a mi tulajdonunk, igy az ——védelmet — élvez . Nem igaz hogy nincs bármi foganatja a válaszaiknak . A válaszaikból erőteljesen és szakmai , pénzügyi jog nélküli válaszok alapján markánsan kirajzolodik a banki reklám stilus és ÖNÖK nem az emberek érdekei, miatt irogatnak, hanem csak a bank érdekei , feltőkésitése játszik nagy szerepet ! Amikor azt irják ,–majd — hogy a befektetések OBA védelmet kaptak, és erre pénzügyi szabályozás is születik és nem a mi tulajdonunk jelzővel akarnak becsapni embereket, akkor gratulálni fogok Önöknek és eszem szerint is drukkolni fogok , hogy igazuk legyen ! A Fidesz még a általa leirt törvényeket sem tartja be! Apropó ! Miért is nem kapnak OBA védelmet a ilyen befektetések ?? Hosszu távra szólnak , biztos millió befektetőt hoz, és nem is biztos hogy megéri a befektető a futamidő végét !! Ez nem nyereség lenne ??
  egy 72 éves repszerelő

  1. bankmonitor.hu

   Több sebből is vérzik, amit ír. Egyrészt, mi az önkéntes nyugdíjpénztárakról írtunk, az említett cikk is erre vonatkozik, ebből azt leszűrni, hogy mi a bankok szemszögéből írjuk meg a cikkeket, elég nagy tévedés. Minden egyes esetben az emberek érdekeit nézzük és ennek szellemében írjuk a cikkeket. Ezért is mondjuk, hogy az önkéntes pénztárak teljes biztonságban vannak. Másodszor, mi az életben nem írtunk olyant, hogy a befektetések OBA védelmet élveznének. Az OBA, az Országos Betétbiztosítási Alap, és így csak a banki betétekre vonatkozik, a BEVA (Befektető-védelmi Alap) vonatkozhatna a befektetésekre. Azt is egyértelműen leírtuk, hogy a pénztárakra egyik sem vonatkozik, de ha visszaélés történne, akkor a jó hírnév megőrzése miatt a nagyobb pénztáraknál lehetne számítani a jóvátételre. Tegyük hozzá, hogy a szektor bő 20 éves működése alatt itt semmilyen probléma sem volt. Végül, de nem utolsó sorban azt is rendbe kell rakni, hogy a védelem mire vonatkozik. Az állami védelem, akkor van, ha bűncselekmény történik (valahogyan eltűnik a pénz és nem tudják kiadni az ügyfélnek), tehát a befektetés kockázatát ettől még mi futjuk.

 7. Ásvány Attila

  Bankmonitornak — Meggyöző lenne ha érveléseik pontosan, pénzügyileg alátámasztva lennének megirva, igy hihető lenne 20 éves banki multtal rendelkező szakértelmük ! Meggyöző lenne ha egy dologról mindig egyfélét állitanának, pénzügy nem kolbásztöltés, hogy mindig máskép is lehet.
  1. saját számlánkra ugy tekinthetünk ???- mintha egy lekötött –BETÉT– lenne ! Mit véd az OBA ?
  Betétszerződés alapján fennálló tartozást!! Egyéni betétesek védelme ! Igaz ?? Mik a speciális betétek ? Közös betét, közösségi betétek ,stb .. –Ha egy hitelintézet fizetésképtelensége miatt az ott lévő bankbetét nem vehető fel , ,20 munkanapon belül az ügyfél részére 100 000 EUR.nak megfelelő forint kártalanitást fizet ! Kik állnak a pénztárak mögött, kik kezelik a betéteket ?? a BANKOK !!! Ezen kár rágodni , mert fizetniük kell a pénztáraknak , ha a fenti okok miatt nem tud fizetni !! és KÉSZ !! Nem tévedés a banki szemszög ! Csak csalás ! Azt irták, –ahogy irtuk a cikkben , sokszor BANK és Biztositó áll a pénztár mögött ,ami szerintünk megfelelő biztositékot ad! Most akkor ki kivel van ??
  2. A küldött közgyülések nem hozhattak a pénztári szabályzatban leirt 2/3 -os többség nélkül szabályos megszünési határozatot, ha elmentek , ha nem !! Pontosan a szabályozásnak nem feleltek meg, hiába gyözködik az embereket , hogy a szabályozásnak pontosan megfeleltek a pénztárak !! A 2/3-os többség matematika , nem kivánság ! Ha nincs többség , érvénytelen a szavazás, láttunk már ilyet , nem ??? Nem sokára ezt egyébként biróság is megfogja állapitani a most inditott perekben !Nem tudom akkor mi lesz a véleményük,, persze az emberek iránt érzett segitőkészségük figyelembevételével !! 3. Europában az 57 országból 39-ben szerepel az egyéni számla, ez nem néhány ország, és kb 25 éve müködnek jól, megbizhatóan .
  3. Azok a magánpénztárak akiknél maradtak egy páran –kb 150 000 fő— nagyon magas nyereséget produkáltak az ügyfelek megelégedésére, ez kimondottan nem csak fenntartási jelleget mutat!
  4. A támogatásokat nem vehetik el visszamenőlegesen, esetlegesen azt mondhatnák, hogy egy időponttól kezdve , nem lesz elérhető ?? A 3000 milliárdot ami 1998 óta fennállt, hogy is vették el 2012-05 .31-ban, talán csak nem visszamenölegesen ??? A 2 144 633 forint reálhozama 1998-és 2012 között , 14 év után …98810 forint volt,–7057 ft per ÉV, havi 588 forint ! !!! Oriási hozam , nem ?? Jobb lenne ha komolyabban gondolkoznának ! Több sebből is vérzik a cikkem, állitják! mikor veszik észre Uraim és ismerik be hogy amiket állitok –csak tények és tények !! Nincsenek benne állami védelem , büncselekmény kategoria, befektetési kockázat futás, és más alpári kifejezések ! Szerinte Önök nem az emberek érdekeit nézik egyik esetben sem !! DE akkor ezt is irják , ne mást ! OK ??
  egy 72 éves repszerelő

  1. bankmonitor.hu

   Nagyon örülünk, hogy ennyire aktív a visszajelzéseket illetően, bár még mindig fenntartjuk azt az álláspontunkat, hogy üdvözítő lenne a tényekre támaszkodni. Ha visszatekintünk a bejegyzésekre, akkor láthatjuk, hogy mi mindig is ugyanazt mondtuk és attól még, hogy másként próbálja ezt beállítani, ez még igaz marad. Sőt a mostani válaszunkban is maradunk a korábbi álláspontunknál. Azt pedig egyenesen visszautasítjuk, hogy egymás ellen hangolnánk bárkiket is, a fő feladatunk éppen az, hogy a bizonytalanság közepette adjunk valamilyen fogódzót az embereknek. Aki ebben kételkedik, az nagyon el van tévedve, és nem akarja látni a valóságot.

   1) Igen, pontosan úgy van, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknál lévő saját egyéni számlánkra úgy tekinthetünk, mint egy betétre. Mi ezt azért mondjuk, mert a saját tulajdonunknak tekinthetjük, és az jogi védelmet élvez (pl. államosítás ellen). A legnagyobb önkéntes pénztárak között többségben vannak a biztosítói pénztárak, vagyis ha valami bűncselekmény történne, akkor a mögöttes fenntartónak kellene helyt állnia, ami biztosító és bank, de akár független is lehet ( a jó hírnév megtartása miatt). Az OBA-t nem szabad ide keverni, mert ez nem vonatkozik az ÖNYP-kre, ahogy a BEVA sem.
   2) Annak idején több közgyűlési jegyzőkönyvet is átolvastunk a témában és azok alapján a jogszabályoknak megfelelően történt minden. Való igaz, hogy a szervezeti formával kapcsolatban korábban is voltak fenntartások, viszont ezzel nem lehetett igazán mit tenni, azt jogszabály határozta meg. Teljesen logikusan, ha egy cég elveszti a bevételeinek a döntő többségét és nem kap ellentételezést máshonnan (tagi adományból például, de ezzel nem éltek az emberek), akkor nem maradhat fent. Ez nem ÖNYP sajátosság, ez mindenhol máshol így van a gazdaságban. Ha ez bekövetkezik, és nincs végtelen pénzünk ezt fenntartani, akkor nincs más út, mint a megszűnés.
   3) A jegybank friss, 2016 harmadik negyedéves adatai szerint 58 ezer fő volt a magánnyugdíjpénztárakban. Tovább azt is tegyük tisztába, hogy a befektetéseken elért nyereség és a működés fenntartása két különböző dolog. Az utóbbi években jó teljesítményt tudtak elérni, viszont a pénztár a működését akkor tudja fenntartani, ha friss befizetés érkezik a pénztárba. Ezt szigorúan ellenőrzik és úgy látszik sikerült ezt a maradék tagoknál biztosítani. Vagyis ne mossuk össze a két területet.
   4) Itt is zavar van a fogalmak között. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az állami adó-visszatérítést visszamenőlegesen elvenni nem lehet, és pont, ahogy az annak idején a biztosítások adókedvezményénél is történt. Ha a magánnyugdíjpénztárakról beszélünk, akkor ott semmilyen állami támogatás nem volt, így nem is lehetett azt elvenni. A bér egy bizonyos részét (állami bevételeket) tették át egyéni számlákra, és ezt vették később vissza. A teljes állomány átkerült, viszont cserébe a tagok teljes nyugdíjat kapnak. A hozam megemlítése szintén kilóg a sorból, de azért erre is reagálunk. A 2008-as válság és a jogszabályi változás szerencsétlen időzítése vezetett oda, hogy ilyen alacsony lett a hozam. Épp a legrosszabbkor kellett ugyanis átállni a választható portfóliós rendszerre.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Már nem divat szerelemből házasodni?

2018. 12. 12.

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.