Betöltés

Ezt az adókedvezményt idén utoljára veheti igénybe céged

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-27

Szoftverfejlesztőt foglalkoztat vállalkozásod? Esetleg kutatás-fejlesztést végez? Idén utoljára lehet élni társasági adókedvezménnyel a korábbi évek ezen bérköltségére tekintettel!

Egy átmeneti szabályozás értelmében, ha céged 2011-ben K+F tevékenységet végzett, illetve szoftverfejlesztőt alkalmazott, társasági adókedvezményre jogosult, amivel vállalkozásod fizetendő adója csökkenthető. Igen ám, viszont ezt az adókedvezményt utoljára a 2014. évi adó megállapításánál (azaz legkésőbb 2015. május 31-éig) tudod érvényesíteni.

Milyen mértékű kedvezményről van szó?

Kutatás-fejlesztési tevékenység érdekében, 2011-ben felmerült közvetlen bérköltségnek, illetve a 2011. évi szoftverfejlesztők bérköltségének 10%-át lehet a társasági adóból levonni.

Sőt, ennél magasabb kedvezményre is jogosult lehetsz: amennyiben céged kis- és középvállalkozásnak minősült 2011 végén, akkor a 2011. évben felmerült szoftverfejlesztői bérköltség további 15%-a vonható le fizetendő adóból.

Az adókedvezmény a bérköltség felmerülésének évében (utoljára 2011-ben), és az azt követő 3 évben (2012-2014), egyenlő részletekben érvényesíthető. A 2014-es társasági adó csökkentésénél csak azon bérköltségek vehetőek figyelembe, amelyekre az előző években még nem került érvényesítésre ez a kedvezmény.

Teljesen azonban nem mentesülhetünk az adófizetés alól, ugyanis ezen kedvezménnyel a társasági adónk maximum 70%-kal csökkenthető.

Továbbra is él az a lehetőség (a fenti adókedvezménytől függetlenül!), miszerint a vállalat a K+F közvetlen költségeit levonhatja a társasági adó alapjából, kvázi kétszeresen számolhatóak el ezek a költségek.

Beszéljenek a számok…

A kedvezmény igénybevétele komoly pénzügyi előnyökkel járhat vállalkozásod számára, ezért az alábbi példákon keresztül nézzük, hogy mit mutatnak a számok.

K+F adókedvezmény

A Kft. 2011-ben végrehajtott egy 100 millió Ft közvetlen költségű K+F projektet, és ugyanebben az évben csökkentette az adóalapját ezzel az összeggel. Tegyük fel, hogy a közvetlen költségekből 40 millió Ft bérköltség volt. Ezen bérköltség 10%-a, tehát 4 millió Ft adókedvezményként volt igénybe vehető 2011-től kezdve 4 éven keresztül (azaz legkésőbb 2014-ben), egyenlő arányban (évente 1 millió Ft értékben).

Szoftverfejlesztők bére utáni adókedvezmény

A Kft. 2011-ben alkalmazott szoftverfejlesztőket is, akiknek a bérköltsége 10 millió Ft-ot tett ki. A vállalkozás 2011-2013. évben nem tudott élni a szoftverfejlesztők bérköltsége utáni 10%-os adókedvezménnyel, de a 2014. évi társasági adóbevallásában (legkésőbb 2015. május 31-éig) még érvényesítheti a kedvezményt, így 1 millió Ft adómegtakarítást érhet el. KKV adózó esetén a bérköltség 25%-ára, azaz 2,5 millió Ft adókedvezményre válhat jogosulttá a társaság.

Miben segíthet cégednek egy tanácsadó?

A kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a kutatás-fejlesztés tartalmilag megfeleljen a vonatkozó törvényi szabályozásnak. Ennek biztosítására kérelmezhető a K+F tevékenység hatóság általi minősítése, illetve szakértői véleményeztetése.

Az adózási, számviteli és jogi kockázatok elkerülése, valamint az optimális adózási pozíció elérése érdekében érdemes professzionális szakmai partnerrel konzultálni az egyes lehetőségek igénybevételéről, illetve a kutatás-fejlesztési tevékenység hatóság általi minősítésének feltételeiről.

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ne nullázd le a profitot, ha hitelt szeretnél

2017. 11. 08.

Év végi célegyenes felé tartanak a vállalkozások, mindenki a számokkal van elfoglalva. Általános cél: minél kevesebb adófizetés. Biztos, hogy ez a legfőbb célunk? Nem inkább a minél jövedelmezőbb vállalkozás, azaz...

Blogajánló

  • alapblog

    Élet a www.szallas.hu után

    A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.