Betöltés

Ezt meglátva, ki ne rohanna hitelt felvenni!

szerző: Bankmonitor
2017-02-01

Egy átlagos magyar háztartás ma 50%-kal kedvezőbb helyzetben van, ha lakáshitelt kíván felvenni, mint tíz évvel ezelőtt a devizahitelezés aranykorában. A hitelfelvételi pozíció drámai javulását az átlagkeresetek folyamatos növekedése és a forint hitelkamatok drasztikus csökkenése támogatta, míg az ingatlanárak enyhe emelkedése rontotta az egy évtizeddel korábbi szinthez képest.

Világos, hogy most a legjobb lakáshitelt felvenni, ha csak a hitelkamatokból indulunk ki. Viszont arra vonatkozóan csak sejtéseink voltak ez idáig, hogy ha a bérek és az ingatlanárak alakulását is figyelembe vesszük, akkor mégis mennyire állhatunk jól most, mint néhány éve. Éppen ezért készítettünk egy modellt, ami minden fontosabb információt tartalmaz, és láss csodát, bebizonyosodott, hogy nem is lehetne jobb a csillagállás.

Előrebocsájtjuk, hogy azt vizsgáltuk, ha éppen frissen hitelt akartunk volna felvenni, akkor az induló törlesztő-részletek mennyire lettek volna megterhelőek, ha a jövedelemre és az ingatlanárakra is tekintettel vagyunk. Így a végeredményt is úgy értelmezhetjük, hogy mennyire érte meg kivárni az utóbbi években a hitelfelvétellel. Egy kezdő pillanatképet kapunk meg, nem azt, hogy milyen kockázata is volt a hitelnek a futamidő alatt.

Soha nem voltunk még ilyen jó helyzetben

Egy 2005-ben 15 évre felvett 10 millió forintos svájci frank alapú lakáshitel induló törlesztőrészlete 85 ezer forint volt annak idején. A hitel törlesztése egy akkor átlagos keresettel rendelkező kétkeresős család 193 ezer forintos havi jövedelmének a 44%-át emésztette fel. Ez a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató a devizahitelezés időszaka (2005-2009) során csak enyhén lengett ki, az új hitelfelvevők közel azonos helyzetből vágtak neki a hitel visszafizetésének.

A fordulópontot 2012 hozta el, innentől kezdve látványosan javult a lakosság hitelfelvételi pozíciója. Az új folyósítású lakáshitelek THM mutatója az akkori 12%-ról 2016-ra már 6% alá csökkent, a lakosság átlagos jövedelme 140-ről 170 ezer forintra nőtt, míg az ingatlanárak csak közel 20%-kal emelkedtek.

Így 2016 közepén ugyanazt a korábbi példában szereplő ingatlant 1,8 millió forinttal több, azaz 11,8 millió forintos hitelből lehet megvenni. Ehhez ugyan már 98 ezer forintos törlesztőrészlet kapcsolódott, viszont időközben az átlagos kétkeresős család összjövedelme 337 ezer forintra emelkedett, így a jövedelemarányos törlesztőrészlet 29%-ra csökkent.

A lakáshitelek olcsók és nem is terhelik meg annyira a pénztárcát, mint egy évtizede. Használd az alábbi kalkulátort és megtudhatod, melyek a számodra legjobb banki ajánlatok!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Tehát összességében alig több mint egy évtized alatt a lakosság hitelfelvételi pozíciója több mint 50%-kal javult, ennek megfelelően ma egy átlagos kétkeresős háztartásnak harmadával kisebb terhet jelent a lakáshitel törlesztése, mint anno egy devizahitelesnek.

Az alábbi ábrán látható hitelfelvételi pozíció az éppen aktuális átlagkereset és egy újonnan felvett lakáshitelhez tartozó törlesztőrészlet arányának az alakulását mutatja be. Kedvezőbb hitelfelvételi pozíciót eredményez a jövedelem emelkedése, valamint a kamatok és az ingatlanárak (azaz a szükséges hitelösszeg) csökkenése.

Amennyiben a modellben a három változó közül egyszerre csak egyet vizsgálunk (a másik kettő értékét rögzítjük), úgy a lakosság hitelfelvételi pozícióját

 • a jövedelem emelkedése 75%-kal javította,
 • a hitelköltség (THM) csökkenése 3%-kal emelte, míg
 • az ingatlanárak növekedése 15%-kal rontotta.

A három tényező eredőjeként pedig 53%-kal kedvezőbb helyzet alakult ki 2005 első negyedévéhez képest, de fontos megjegyezni, hogy a változás oroszlánrésze az elmúlt 5 évben ment végbe.

Aki ingatlanvásárláson gondolkozik, az több lehetőség közül is válogathat. Míg az éppen aktuális piaci kínálatban a legolcsóbb hitelek már 3% alatti kamattal érhetőek el, addig az öt vagy tíz évig fix kamatot biztosító lakáshitelek kamata 5 és 7 százalék között mozog.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

6 Hozzászólás

 1. Takács Antal

  Egyrészt! Mert ugye pl. a családok döntő többsége nem rendelkezik az egy főre eső átlag jövedelem kétszeresével, két okból sem.. Ezért jóval kisebb számú hitel felvevőre lehet számítani. Így a szegényebbek továbbra is hátra maradnak. Nekik lenne szükségük az önkormányzati bérlakás állomány gyarapítására. Szerintem!

 2. Kiss Sándor

  Ki ne rohanna?
  MI!

 3. Smith Peter

  Ezt a lakáshitelt is az átlagon felüli jövedelemmel rendelkezőknek találták ki, mint a devizahitelt. A devizahitelezés Európában egyedülálló módon földönfutóvá teszi az átlag körüli vagy alatti jövedelmű magyar hiteladósokat. Aki egy kicsit is elővigyázatos nagyon gondolja meg mit vállal magára! Mert Magyarországon a devizahitelezés bedőlése óta új korszak kezdődött. SEMMIRE NINCS SEMMILYEN GARANCIA. NINCS BIZTOSÍTÉK RÁ HOGY HOMLOKEGYENES NEM VÁLTOZNAK-E MEG A KEZDETI HITELFELTÉTELEK!!!

  1. bankmonitor.hu

   Elnézést, de a cikkben arról írunk, hogy most a forint hitel mennyire kedvező kamattal vehető fel. Devizahitelezés ma Magyarországon nincs, aki teheti a lakosság körében, az forinthitelt vesz fel. A válság előtti devizahiteles probléma ehhez képest teljesen más, azt nem lehet és nem is szabad kivetíteni a mai környezetre. Legfőképpen azért nem, mert a devizaárfolyam- és a deviza kamatok változása a forint hitelnél semmilyen kockázatot nem jelent. Csak azt kell nézni, hogy itthon miként alakulnak a kamatok és a bank működési környezete.

 4. bankáralapítvány

  Átbaßás ez így is,úgy is ! Becsalogatni a delikvenst a bank ajtón belülre,mosolyogva rátukmálni a hitelt,s amint aláírta máris a bank diktál,ám már nem mosolyog,hanem röhög a markába. S a delikvens pedig felépíti házát(kipótolja a 15 milla kölcsönt),tíz év alatt visszafizet húsz milliót,s már alig maradt 30 milliós adóssága. Házát elárverezik,s csodálkozik,hogy még mindig 25 millió a tartozása. Kell ennél nagyobb,jobb üzlet bankáréknak ? Természetesen mindezt qrmánysegédlettel működtetik.

  Ugyanezt leírtam annó,mikor még a devizahitelnek csúfolt,becézett szélhámosságot reklámozták,tukmálták a lakosságra. S ha valakinek elmondtam,kinevetett. Pedig említettem azt is,hogy előfordulhat,hogy egyszer csak bérlő lesz a saját házában.Nem hitték,mondták,ilyesmit az “állam” nem enged… Deee,de enged,sőt még keres,kaszál is a bulin. S eljutottunk odáig,hogy már az is örülhet,ki bérelheti saját lakását,házát,miközben még fizeti 40 millióra hízott adósságot,az uzsorásokat(bankokat),szélhámosokat,cinkos politikusokat.

 5. roccobaba

  … ês vajon hány ilyen 337 000 Ft,-ot kereső család van ma Magyarországon?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

hitelkártya

Szabadulj meg ezektől a hitelektől!

2019. 02. 22.

Sokan szeretnének könnyebben megbirkózni a hiteleik törlesztésével. Ha Te is köztük vagy, írásunk Neked is szól! Megmutatjuk, hogy milyen hiteleket érdemes most kiváltanod, hogy több pénz maradjon a zsebedben! A...

Hitel nélkül is kijöhet egy ház a falusi CSOK-ból

Konkrétumok derültek ki az úgynevezett „falusi CSOK”-ról. Megnéztük, számszerűsítve milyen előnyt jelent ez a már most is elérhető otthonteremtési támogatáshoz képest. Kikre vonatkozik a falusi CSOK? Fontos, hogy a falusi...

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.