Ezt rontják el sokan a nyugdíjtervezésnél: tízmilliók fognak hiányozni

Ezt rontják el sokan a nyugdíjtervezésnél: tízmilliók fognak hiányozni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-01-26
 

Nyugdíj szempontjából éppen egy átmeneti időszakban vagyunk: a 62. életévről most emelkedik meg a nyugdíjkorhatár 65 évre. De mire számíthatnak azok, akik most válnak nyugdíjassá? Mire a még most is aktív keresők? Az egyik legfontosabb témának jártunk utána: meddig élünk, és ez mennyibe kerül? Tízmilliókba fájhat egy esetleges tévedés!

A leggyakrabban rosszul megválaszolt kérdés: meddig leszek nyugdíjas?

Akik még nem nyugdíjasok, sokan úgy gondolkodnak, hogy meg sem élik a nyugdíjkorhatárt. Pedig, ha nem emelik meg a jelenleg érvényes korhatárt (65 év), akkor a most születetett gyermekek nemtől függően 7-14 évet töltenek majd nyugdíjban. Ám hiba lenne ennyi nyugdíjas évvel számolni!

nyugdíjkorhatár

Akik mostanában mennek nyugdíjba, az ötvenes években születtek. Az akkori születéskor várható élettartam szerint mára alig lennének férfi nyugdíjasok. De a nők is csak pár évig élvezhetnék az nyugellátást. De mi a helyzet ma velük?

A születéskor várható élettartam kapcsán sokan elfelejtik, hogy az egy olyan átlagot fed, amibe benne vannak olyan is, akik nem érik meg a nyugdíjas kort (rossz esetben már egész fiatalon meghalnak). Így akik valóban megérik a nyugellátást, sokkal hosszabb életre számíthatnak. Akár 10-15 évvel is többre, mint amire a születéskor várható élettartam alapján számítottak.

nyugdíjban töltött évek

Hirdetés

Hirdetés

Már az is baj, ha sokáig élek?

Ha nem pár évre, hanem hosszú nyugdíjas évekre készültél, akkor természetesen öröm a hosszú élet. Ám, ha mindössze pár évre elegendő tartalékod van, akkor bizony nagyon sok pénz fog hiányozni élteted hátralévő részében.

Ha a KSH által publikált adatokból indulunk ki, akkor egy átlagos nyugdíjas egy hónapban majdnem 88 ezer forintot költ. Ez tíz év alatt több, mint 10 millió forint! Márpedig ennyivel nem nehéz túlbecsülni a nyugdíjban töltött éveket. És legyünk őszinték: az a 88 ezer forint lehet, hogy neked sem lenne elég nyugdíjas korodban. Márpedig, ha a dupláját is kevésnek tartod, akkor nem marad sok választásod…

Megoldás: öngondoskodás!

Jelenleg az átlagnyugdíj majdnem 104 ezer forint. Természetesen ehhez rendes bejelentett munkaviszony is, nem csak „vállalkozói jövedelem” szükséges. Ebből kell kijönni egy hónapban. Ez az átlagos fizetés 63%-a, ami elsőre nem tűnhet túl jó aránynak, de még így is több pénzt kapunk (legalábbis a korábbi fizetésünk százalékában), mint az uniós átlag (56%). Így könnyen elképzelhető, hogy az idő előrehaladtával még nagyobb különbség lesz a fizetések és a nyugdíjak között.

Ha nem szeretnéd az életszínvonaladat drasztikusan csökkenteni, nem mard más választásod, mint magadnak kell takarékoskodni nyugdíjcélra! Add meg elérhetőségeidet és eláruljuk, hogy megéri-e neked?


Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés
Hirdetés