Betöltés

Ezzel járt az úszó VB – Vajon ki nyert vele?

szerző: Bankmonitor
2017-09-23

Bizonyára sokan izgalommal követték a júliusban hazánkban tartott úszó világbajnokság eseményeit, ahol büszkék is lehetünk a hazai eredményekre. Emellett a gazdasági racionálitás megköveteli, hogy rendező országként felmérjük, milyen gazdasági hatásokkal járt a nem végleges számok alapján is közel 150 milliárdos projekt. Például a külföldi turisták jelenléte mennyivel növelte az idegenforgalmi egységek forgalmát, vagy a fogyasztást? Az Alapblog egyik írásában éppen ennek járt utána.

Az Alapblog a KSH közleményét nézte meg, amiben a júliusi turizmus alakulását vizsgálták. Jogosan várhatnánk, hogy az úszó VB két hete jelentősen élénkítette a forgalmat a fővárosban, már csak azért is mert amellett, hogy az ország számos részéről érkeztek érdeklődők, külföldi vendégek is bőven megjelentek az eseményen.

Ugyanakkor konkrét számok alapján az látszik, hogy a turisták száma 6,4%-kal, míg vendégéjszakák 2,4%-kal csökkentek. Ennek a legfőbb oka, hogy budapesti szállodák drámai mértékben, átlagosan 45-55 százalékkal emelték az áraikat. Összességében a szállodaipar mégis jól járt, hiszen a bevétel még a vendégéjszakák csökkenése ellenére is 37%-kal nőtt, ami az áremeléseknek köszönhető. A szállásadók tehát örülhetnek, ugyanakkor az egyéb turisztikával foglalkozó szereplők nem jártak jól a turisták számának csökkenésével. A részletekről az Alapblog „Úszó VB – Kinek kellett?” című írásában olvashatunk.

Címkék:

4 Hozzászólás

 1. Tóbi

  Érdekes, hogy mindenki elfejtkezik – úszószövetségi és FINA fejesek, reklám- és bankemberek, még a mindentudó újságosok is – az úszó VB-hez szervesen kapcsolódó nem akármilyen eseményről, a szenior, vagy ha úgy tetszik, masters úszó világbajnokságról. Több, mint 10 000 versenyző a világ minden tájáról és természetesen a kisérők, hozzátartozók is aludtak, ettek valahol. Ennek a hasznát is hozzá kéne adni az eddig kalkulálthoz. Arról nem is beszélve, hogy ily népes sportesemény még soha nem volt kis országunkban – és egy darabig nem is lesz.

 2. Nagy István

  ..és akkor egy olimpia mennyi lett volna????
  Szerencse,hogy nem lesz….na az vitte volna igazán csődbe Magyarországot….
  Rövid távon nyereség-vagy 0 szaldó,hosszú távon tuti baromi nagy veszteség…

 3. Éva

  Mi nyertünk vele magyarok, dicsőséget hozott és örömet nekünk. Hírnevet
  a világon ! A szervezés szenzációs volt, a megnyitó és záróünnepség szintén !

 4. Flórián György

  Hogy ki nyert?

  Hát a narancsos gazemberek és csókosaik.

  A nagy pénz lenyúlva, ellopva, a többi nem számít mutyisztánban…

  Közben tönkretették Füredet, a Dagályt, a Ligetet, stb.

  Még szerencse, hogy az olimpiarendezés Orbán Viktor gyávasága miatt elmarad!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Miért jobbak nálunk a portugálok?

2018. 08. 11.

Magyarország és Portugália területe és népessége hasonló nagyságú. A nemzeti jövedelem tekintetében a portugálok, míg államadósság alapján mi állunk jobban. A fizetések terén a portugálok nyernek, míg az utóbbi 3...

Mit várhatunk az Európai Parlamenti választások után?

2018. 08. 04.

Az Európai Unióban jövőre két nagy esemény várható: az Európai Központi Bank 2019 elején megszünteti a 2015-ben elkezdett kötvényvásárlási programját, majd az 5 évente esedékes Európai Parlamenti választások következnek. Az...

A jegybank terelheti jó mederbe a forintot

2018. 07. 28.

A mostani globális fellendülés elég régóta tart, ami már önmagában figyelmeztető jel – nyilatkozta Zsiday Viktor befektetési szakember a Figyelőnek. Beszélt bérnövekedésről, a költségvetési egyensúlyról, és arról is, hogy a...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.