Betöltés

Ezzel járt az úszó VB – Vajon ki nyert vele?

szerző: Bankmonitor
2017-09-23

Bizonyára sokan izgalommal követték a júliusban hazánkban tartott úszó világbajnokság eseményeit, ahol büszkék is lehetünk a hazai eredményekre. Emellett a gazdasági racionálitás megköveteli, hogy rendező országként felmérjük, milyen gazdasági hatásokkal járt a nem végleges számok alapján is közel 150 milliárdos projekt. Például a külföldi turisták jelenléte mennyivel növelte az idegenforgalmi egységek forgalmát, vagy a fogyasztást? Az Alapblog egyik írásában éppen ennek járt utána.

Az Alapblog a KSH közleményét nézte meg, amiben a júliusi turizmus alakulását vizsgálták. Jogosan várhatnánk, hogy az úszó VB két hete jelentősen élénkítette a forgalmat a fővárosban, már csak azért is mert amellett, hogy az ország számos részéről érkeztek érdeklődők, külföldi vendégek is bőven megjelentek az eseményen.

Ugyanakkor konkrét számok alapján az látszik, hogy a turisták száma 6,4%-kal, míg vendégéjszakák 2,4%-kal csökkentek. Ennek a legfőbb oka, hogy budapesti szállodák drámai mértékben, átlagosan 45-55 százalékkal emelték az áraikat. Összességében a szállodaipar mégis jól járt, hiszen a bevétel még a vendégéjszakák csökkenése ellenére is 37%-kal nőtt, ami az áremeléseknek köszönhető. A szállásadók tehát örülhetnek, ugyanakkor az egyéb turisztikával foglalkozó szereplők nem jártak jól a turisták számának csökkenésével. A részletekről az Alapblog „Úszó VB – Kinek kellett?” című írásában olvashatunk.

Címkék:

4 Hozzászólás

 1. Tóbi

  Érdekes, hogy mindenki elfejtkezik – úszószövetségi és FINA fejesek, reklám- és bankemberek, még a mindentudó újságosok is – az úszó VB-hez szervesen kapcsolódó nem akármilyen eseményről, a szenior, vagy ha úgy tetszik, masters úszó világbajnokságról. Több, mint 10 000 versenyző a világ minden tájáról és természetesen a kisérők, hozzátartozók is aludtak, ettek valahol. Ennek a hasznát is hozzá kéne adni az eddig kalkulálthoz. Arról nem is beszélve, hogy ily népes sportesemény még soha nem volt kis országunkban – és egy darabig nem is lesz.

 2. Nagy István

  ..és akkor egy olimpia mennyi lett volna????
  Szerencse,hogy nem lesz….na az vitte volna igazán csődbe Magyarországot….
  Rövid távon nyereség-vagy 0 szaldó,hosszú távon tuti baromi nagy veszteség…

 3. Éva

  Mi nyertünk vele magyarok, dicsőséget hozott és örömet nekünk. Hírnevet
  a világon ! A szervezés szenzációs volt, a megnyitó és záróünnepség szintén !

 4. Flórián György

  Hogy ki nyert?

  Hát a narancsos gazemberek és csókosaik.

  A nagy pénz lenyúlva, ellopva, a többi nem számít mutyisztánban…

  Közben tönkretették Füredet, a Dagályt, a Ligetet, stb.

  Még szerencse, hogy az olimpiarendezés Orbán Viktor gyávasága miatt elmarad!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

bedőlt hiteles ingatlan

Hogyan lehetne igazságosabb a hitelezés?

2019. 01. 05.

A lakásértékesítési és a hitelfelvételi adatok egyre nagyobb számokat mutatnak. A lakásárak az utóbbi 5 évben trendszerű növekedést mutattak, ezért a lakáshitelek iránti érdeklődés is ugrásszerűen megnövekedett. Apollo írt meg...

Feje tetejére állhat a világ 2019-ben

2018. 12. 15.

Korszakváltás előtt áll a fejlett tőkés világ, ugyanis olyan dolgok történhetnek 2019-ben, amelyekre a 2008-as válság óta nem volt példa. John Hardy, a Saxo Bank elemzője szerint az Európai Unió...

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.