Betöltés

Ezzel többet spórolsz, mint az ingyenes készpénzfelvétellel!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-02-05

Azt hitted az ingyenes készpénzfelvétellel sokat spórolsz? Egy jó bankváltással kétszer annyit takaríthatsz meg, mint amennyit az ingyenes készpénzfelvétellel spórolsz. Akár havi több ezer forint is a zsebedben marad, ha a bankhasználati szokásodnak megfelelő bankszámlát választod! A legolcsóbb bankszámlák listája és gyakorlati tanácsok.

Szombat óta ingyenesen vehetünk fel 150 ezer forintot maximum két részletben. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen megtakarítást jelent ez bankonként, ha átlagos bankhasználat mellett a legmegfelelőbb számlával rendelkezünk. Az összehasonlíthatóság érdekében a januárban érvényes díjakat vettük alapul mind az ingyenes készpénzfelvétel, mind pedig egy helyes bankszámlaválasztás hatását vizsgálva.

 1. Ingyenes készpénzfelvétel hatása

  A jogszabályi ingyenességgel bankonként átlagosan 355 forint marad a zsebünkben, ha két alkalommal veszünk le összesen 50.000 forintot. És miért számoltunk 50.000 forinttal a 150.000 Ft helyett? Azért mert ennyi a havi átlagos készpénzfelvétel összege a tavalyi évben.

 2. A jó bankszámla választás hatása

  Nagyon óvatosan közelítettük a kérdést: abból indultunk ki, hogy a 15 legnagyobb bank legjobb számlacsomagjai közül rendelkezünk az egyikkel. Ez esetben ha hajlandóak vagyunk váltani az optimálisra, akkor átlagosan 740 Ft-ot takaríthatunk meg havonta, szélső esetekben lényegesen többet mint 1000 Ft. (Szinte biztosra vehető, hogy a lakosság kétharmada az adott bankon belül sem a számára legkedvezőbb számlával rendelkezik, így a megtakarítási potenciál a bemutatott többszöröse is lehet).

szamlakorkepabra20140205

Hogyan számoltunk?

Mivel eddig is találhattunk olyan számlacsomagot, ahol ingyenesen tudtunk készpénzhez jutni, így nem meglepő, hogy öt bank esetében (MagNet Bank, Sberbank, K&H Bank, Raiffeisen Bank és Citibank) nem jelent költségcsökkenést az új törvény.

A másik csoportot azok a bankok alkotják, ahol az eddigi tranzakciós illetékkel megegyező 0,6% terhelésétől mentesülünk. Ez a példa esetében 300 forintot jelent, és ennyivel kevesebbet kell fizetnie a Gránit Bank, MKB Bank és a Sopron Bank ügyfeleinek.

szamlakorkep20140205

A táblázatban látható, hogy az ingyenes készpénzfelvétellel a CIB Bank ügyfelei nyerték a legtöbbet: az eddigi havi költségük közel felét tette ki a készpénzfelvétel költsége. Ettől függetlenül a jövőben  is csak a középmezőnyében találhatjuk a CIB Bank számláit. 

Optimális bankválasztás

Természetesen azt is megvizsgáltuk, hogy hogyan járunk, ha az ingyenes készpénzfelvétellel elért havi költségcsökkenéssel nem érjük be, és a kedvezőbb díjakért hajlandóak vagyunk bankot is váltani. 
Ezzel átlagban 740 forintot lehet spórolni. Ez a duplája, mint ami az ingyenes készpénzfelvétellel a zsebünkben maradt!

A táblázatban szereplő átlagos bankhasználati szokások mellett a Citibankról MagNet Bankra váltással spórolhatunk a legtöbbet: 4.516 forintot. Viszont, ha már van két milliónk, akkor máris csak 517 forintot takarítunk meg, mert ilyenkor a Citibank 3.999 forintos havi díja elengedésre kerül. Ezt a szélsőértéket kivéve is 471 forintot spórolhatunk átlagosan egy jó bankváltással, ami még mindig több, mint az ingyenes készpénzfelvétel hatása.

A többi bank esetében havonta több száz forintot takaríthatunk meg, ami éves szinten közel hat ezer forint is lehet. Például a CIB Online számlacsomagja, ahol a legtöbbet (1.038 forintot) takarítunk meg a készpénzfelvétel ingyenessé tételével, még így is 795 forinttal drágább, mint a bankhasználati szokásunknak legmegfelelőbb számlacsomag. 

Lépések

 1. A legfontosabb, hogy tudjuk, hogy mik a bankhasználati szokásaink. Az a jó, ha minél részletesebben ismerjük magunkat. Ne csak tippeljünk, 1-2 hónapig figyeljük költéseinket, utalásainkat. A számlakivonat sokat segít!
 2. Válasszunk a szokásainknak megfelelő bankszámlát! Ehhez segítséget nyújt bankszámla kalkulátorunk!
 3. Ha kell, módosítsuk szokásainkat! Ha a csoportos beszedési megbízás olcsóbb, mint az utalás, akkor használjuk azt! Ha két alkalommal jutunk hozzá a pénzünkhöz ingyenesen, akkor ne minden héten látogassuk meg az ATM-eket.
 4. Nyissuk meg az új bankszámlát!
Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

A svédek megmutatják, hogyan kell bankot csinálni!

2016. 06. 07.

Nincs elegáns és drága székház a belvárosban. Nincs széleskörű fiókhálózat: az átlagos ügyfél ugyanis mindent elintéz online, mindössze 5 évente egyszer jelenik meg a bankfiókban. Így a korábbi alkalmazottak 65%-a...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.