loading

A lakáshitel választás nem egy gyaloggalopp!

Nincsenek egyszerű helyzetben, akik lakáshitel felvételét tervezik. A kínálat még ugyanazon bankon belül is bőséges, a minimum három kalkuláció begyűjtése után pedig teljes lehet a káosz a fejekben! Az egyik ajánlat olcsó, a másik kiszámítható. Az egyik pénzintézetnél gyorsabban elintézik, a másik viszont itt van a szomszédban. A döntés nem egyszerű, hiszen a legjobb banki ajánlatok között is tízezres különbség lehet a havi törlesztőrészletben!

A legjobb lakáshitel lehet olcsó, vagy kiszámítható törlesztésű, azaz fix kamatozású. De lehet azért jó, mert gyorsan elintézik, amit szeretnénk, esetleg helyben van a bankfiók. Az egyéni szempontok mellett azonban nem szabad elfelejteni, hogy a hitelfelvétel alapvetően egy pénzügyi döntés! A leggyorsabb variáció lehet, hogy a legdrágább, és a helyi bank kínálata sem biztos, hogy hosszútávon a leginkább kifizetődő. Mi alapján lehet eldönteni, hogy melyik lakáshitel a legmegfelelőbb? Sorra veszünk néhány gyakori szempontot, amely az ügyfelek döntését befolyásolhatja.

A legolcsóbb hitelt szeretném!

Logikus, hiszen mindenki azt szeretné! A legolcsóbb hitelek azonban csak rövidtávon kiszámíthatóak, 3, 6, 12 havonta változhat a kamatuk, ezáltal a havi törlesztésük is. Ezzel szemben a törlesztőrészletet fixálhatjuk akár évekre is, de adott esetben a hitel teljes futamidejére! Nézzük meg, milyen különbség adódik a különböző ajánlatok között, és így mérlegeljünk, melyik a fontosabb:

• a legolcsóbb hitelt választjuk és vállaljuk a kamat, törlesztőrészlet gyakori változásának kockázatát, vagy

• inkább pár ezer forinttal fizetünk többet, de nyugodtan alszunk, mert az évekre kiszámítható konstrukcióra szavaztunk.

Minél gyorsabban intézzék el!

Lakásvásárlásnál is fontos, hogy az eladó mielőbb megkapja a pénzét, de szabadfelhasználású kölcsön felvételekor is sokak döntését befolyásolja bankválasztáskor, hogy hol intézik el leggyorsabban a hitelt. Legyen szó akár vásárlásról, akár szabadon elkölthető kölcsönről, az ingatlan fedezetű hitelek esetén mindenképpen számolni kell még jóindulattal is legalább egy hónappal az első papírok beadásától a hitel kiutalásáig.

Ennek egyik oka, hogy például a személyi kölcsönökkel ellentétben – amelyekhez pár nap, de akár pár órán belül is hozzá lehet jutni – történik egy értékbecslés, valamint az új Fair banki szabályok sem is elnyújtják a procedúrát. A törvény értelmében a szerződéskötést megelőzően az ügyfélnek legalább 7 napot kell biztosítani arra, hogy megismerje a kölcsönszerződés tartalmát.

Továbbá az ingatlanfedezetű jelzáloghitelek 10-20 éves futamidővel bírnak, azaz a bank is egy hosszú távú döntést hoz, amikor odaítéli a hitelt valamelyik ügyfélnek. Ehhez igazodva a bírálat sokrétű, a munkáltató ellenőrzése mellett átvizsgálják a számlakivonatokat, az ügyfél egyéb hiteleit és számos más kockázati szempont alapján mérlegelnek a hitel odaítélésekor.

Hitelfelvétel előtt állsz? Töltsd ki az alábbi kalkulátort és megtudhatod, milyen kondíciókkal vehetsz fel ma lakáshitelt! Kérdéseid megválaszolásában szakértő kollégáink segítenek!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Hitelfelvételkor ugyan szempont lehet az átfutási idő, bár hosszú távon nem biztos, hogy pénztárca kímélő megoldás, ha a leggyorsabb banki ügyintézést választjuk! A lakáshitel elbírálás időtartamát maga az ügyfél is sokszor befolyásolja, így érdemes előre felkészülni például az alábbiakkal:

• A bankkal, vagy hitelszakértővel történő előzetes egyeztetéskor minden kérdésre őszintén válaszoljunk! Ha csak a bírálatkor derül ki, hogy még is van egy elfekvő hitelkártyánk, az hetekkel is meghosszabbíthatja az átfutási időt, végső soron pedig a hitelkérelmet is elutasíthatják!

• Fentiekből adódóan minden hitelnek és bankszámlának van jelentősége, azoknak is, amelyeket nem használunk, és annak a hitelkártyának is, amely csak a fiókban hever! Tehát minden olyan információt osszunk meg a hitel tárgyalásakor, aminek pénzügyi vonatkozása van! Ide értendő az is, ha hitel mellett megtakarítással is rendelkezünk.

• A hitelhez benyújtandó papírokat az utolsó darabig szerezzük be! Annak a bankszámlának is kellhet a kivonata, amelyet egyébként semmire nem használunk. Ha felsorolták, mivel kell készülnünk, szerezzünk be mindent, hiszen ha utólag kell pótolgatni, azzal megint csak értékes napokat veszíthetünk!

Ne kelljen induló költséget fizetni!

Véleményünk szerint ez egy rossz hozzáállás egy lakáshitel kiválasztásakor! Ha már az elején nem tud valaki 50-60 ezer Ft-ot nélkülözni a hitel induló díjainak rendezésére, az a hitel törlesztésével sem biztos, hogy megbarátkozott. Mindenképpen mérlegeljünk egyéb szempont alapján is, és aranyszabály legyen, hogy legalább három banki ajánlatot összehasonlítunk! Ha több szempont alapján sikerült a megfelelő megoldást kiválasztani, még lehet szerencsénk az induló költségeket illetően is, hiszen számos bank ajánlatában találkozunk díjelengedési és/vagy visszatérítési akcióval!

Közel legyen a bankfiók!

A hosszabb távú döntések meghozatalakor talán már egyre ritkább, hogy ez alapján mérlegelnének az ügyfelek. Egyrészről akár érthető is lehet ez az elvárás, hiszen manapság már a lakáshitel felvétele szorosan összefügg a számlavezető bank megváltoztatásával is. A bankok jellemzően kedvezményt adnak a hitel kamatából, ha az adós jövedelmét a bankhoz utaltatja, egyéb terméket is igénybe vesz, vagy megadott bankszámla aktivitást vállal.

Másrészről azonban pénzügyeinket ma már netbankon keresztül is bonyolíthatjuk, így túl lehet élni, ha a bankfiók nem az utcasarkon van. Hitel és hitel között akár milliós nagyságrendű különbség is lehet, ha a teljes visszafizetést vizsgáljuk, amiért már érdemes lehet akár egy másik városig is elrobogni a hitelszerződés megkötése érdekében!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Rekord összegű lakáshitelt folyósítottak márciusban!

Soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint  2021. márciusában. A Bankmonitor várakozásainak megfelelően az egy hónap alatt kifizetett hitelösszeg meghaladta a 100 milliárd forintot. De jól teljesített a személyi...

Blogajánló
 • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

  Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

 • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

  Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

 • Haszon.hu Itt a lista, jelen állás szerint így alakul a nyári fesztiválszezon

  A Sziget Fesztivál szervezői hivatalosan is bejelentették, hogy a járvány miatt idén is elmarad a rendezvénysorozat. A VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot már korábban lefújták. A hvg.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint hogyan alakul a nyári fesztiválszezon. A listán sok a bizonytalanság, de az összesítéséből kiderül, hogy mi az, ami már biztosan elmarad, mi az, ami megmarad, illetve...