Betöltés

Feje tetejére állhat a világ 2019-ben

szerző: Fülöp Norbert
2018-12-15

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.
Korszakváltás előtt áll a fejlett tőkés világ, ugyanis olyan dolgok történhetnek 2019-ben, amelyekre a 2008-as válság óta nem volt példa. John Hardy, a Saxo Bank elemzője szerint az Európai Unió a fennmaradásáért harcol, ám rendszerint éppen ilyenkor születnek alternatív, egészen újszerű megoldások. Az Alapblog interjújában Zentai Péter beszélget a szakemberrel.  

A dán Saxo Bank minden évben publikálja a maga gazdasági prognózisát. Ebben rendszerint merészen, provokatívan vázolják fel a következő év lehetséges történéseit. A mostani prognózis hangulatában leginkább egy katasztrófafilm első fél órájára emlékeztet, amikor a nézők már látják a közelgő katasztrófát, ám a gyanútlan szereplők úgy tesznek, mintha volna még „normális” holnap.

Ezeken várja 2019-től a Saxo Bank:

1. John Hardy, a Saxo Bank elemzője szerint azzal, hogy Emmanuel Macron francia államfő meghátrált az üzemanyag-adó ügyében, realitássá vált azon korábbi „jóslatuk”, miszerint az Európai Unió – hogy elkerülje a tragikus kimenetelű krízist – átfogó adósság elengedési, részben adósság átvállalási programot indít.

2. Nagy Britannia „szocialista” fordulat előtt áll, ami miatt hamarosan ugyanannyit ér majd az amerikai dollár és az angol font.

3. Nem csak a britek és az ott élő százezernyi magyar aggódhat azonban a dán bank elemzője szerint, mert az amerikai tőzsde menthetetlenül bezuhan, és hiába bármilyen mentőakció, ezek csak elodázzák, még fájdalmasabbá teszik az elkerülhetetlent.

4. Az USA gazdasága közben lelassul, amiért Trump a FED-et kiáltja majd ki bűnbaknak, ez pedig jó apropó lehet arra, hogy rátegye kezét a szövetségi jegybank irányítására.

5. Németország gazdasága recesszióba fordul a következő másfél évben, Európában pedig a jegybankok helyett a kormányok veszik át a monetáris politika irányítását, ők pedig hamar csúcsra járathatják a pénznyomda-gépeket. A friss pénz azonban most nem a vállalkozások és a bankrendszer felé áramlik majd, helyettük közvetlenül a lakosságot célozzák meg vele.

6. Beindul az infláció, emelkedik a költségvetési hiány, amit erős politikai bizonytalanság is tetőz majd, ebben a helyzetben pedig az ingatlanbefektetés rendszerint rosszul teljesít, különösen akkor, ha túlárazott a piac.

(Bankmonitor megjegyzés: a Saxo Bank elemzése nem foglalkozik a magyar ingatlanpiaccal, ami némileg sajátos helyzetben van, így egy kivétellel még mindig alacsonyabb az átlagár, mint a környező EU-s országban. Ezért, bár a drágulás lassulhat 2019-ben, az MNB és a piaci szereplők még mindig 10% feletti átlagos áremelkedéssel számolnak.)

7. John Hardy két-három éven át elhúzódó „bear market”-re (tőzsdei lejmenetre) készül. A most következő néhány, zűrzavarosnak ígérkező hónapot készpénztartással, készpénz felhalmozással, esetleg államkötvényekkel lehet Hardy szerint „túlélni”.

Zentai Péter John Hardy-val készült teljes interjúja az Alapblogon olvasható.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával és Személyi Kölcsön Kalkulátorával pillanatok alatt megversenyeztetheted egymással a bankok ajánlatait, hogy megtaláld közöttük a számodra legelőnyösebbet! 

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge @
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború hatásai

2019. 02. 23.

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború miatt körülbelül 2,9 milliárd dollárt veszíthet a két ország gazdasága. A kialakult helyzetről Wally Tyner, a Purdue Egyetem mezőgazdasági közgazdásza mondta el...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.