loading
Hírdetés

Feje tetejére állhat a világ 2019-ben

Fülöp Norbert
szerző: Fülöp Norbert

Korszakváltás előtt áll a fejlett tőkés világ, ugyanis olyan dolgok történhetnek 2019-ben, amelyekre a 2008-as válság óta nem volt példa. John Hardy, a Saxo Bank elemzője szerint az Európai Unió a fennmaradásáért harcol, ám rendszerint éppen ilyenkor születnek alternatív, egészen újszerű megoldások. Az Alapblog interjújában Zentai Péter beszélget a szakemberrel.  

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A dán Saxo Bank minden évben publikálja a maga gazdasági prognózisát. Ebben rendszerint merészen, provokatívan vázolják fel a következő év lehetséges történéseit. A mostani prognózis hangulatában leginkább egy katasztrófafilm első fél órájára emlékeztet, amikor a nézők már látják a közelgő katasztrófát, ám a gyanútlan szereplők úgy tesznek, mintha volna még „normális” holnap.

Ezeken várja 2019-től a Saxo Bank:

1. John Hardy, a Saxo Bank elemzője szerint azzal, hogy Emmanuel Macron francia államfő meghátrált az üzemanyag-adó ügyében, realitássá vált azon korábbi „jóslatuk”, miszerint az Európai Unió – hogy elkerülje a tragikus kimenetelű krízist – átfogó adósság elengedési, részben adósság átvállalási programot indít.

2. Nagy Britannia „szocialista” fordulat előtt áll, ami miatt hamarosan ugyanannyit ér majd az amerikai dollár és az angol font.

3. Nem csak a britek és az ott élő százezernyi magyar aggódhat azonban a dán bank elemzője szerint, mert az amerikai tőzsde menthetetlenül bezuhan, és hiába bármilyen mentőakció, ezek csak elodázzák, még fájdalmasabbá teszik az elkerülhetetlent.

4. Az USA gazdasága közben lelassul, amiért Trump a FED-et kiáltja majd ki bűnbaknak, ez pedig jó apropó lehet arra, hogy rátegye kezét a szövetségi jegybank irányítására.

5. Németország gazdasága recesszióba fordul a következő másfél évben, Európában pedig a jegybankok helyett a kormányok veszik át a monetáris politika irányítását, ők pedig hamar csúcsra járathatják a pénznyomda-gépeket. A friss pénz azonban most nem a vállalkozások és a bankrendszer felé áramlik majd, helyettük közvetlenül a lakosságot célozzák meg vele.

6. Beindul az infláció, emelkedik a költségvetési hiány, amit erős politikai bizonytalanság is tetőz majd, ebben a helyzetben pedig az ingatlanbefektetés rendszerint rosszul teljesít, különösen akkor, ha túlárazott a piac.

(Bankmonitor megjegyzés: a Saxo Bank elemzése nem foglalkozik a magyar ingatlanpiaccal, ami némileg sajátos helyzetben van, így egy kivétellel még mindig alacsonyabb az átlagár, mint a környező EU-s országban. Ezért, bár a drágulás lassulhat 2019-ben, az MNB és a piaci szereplők még mindig 10% feletti átlagos áremelkedéssel számolnak.)

7. John Hardy két-három éven át elhúzódó „bear market”-re (tőzsdei lejmenetre) készül. A most következő néhány, zűrzavarosnak ígérkező hónapot készpénztartással, készpénz felhalmozással, esetleg államkötvényekkel lehet Hardy szerint „túlélni”.

Zentai Péter John Hardy-val készült teljes interjúja az Alapblogon olvasható.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával és Személyi Kölcsön Kalkulátorával pillanatok alatt megversenyeztetheted egymással a bankok ajánlatait, hogy megtaláld közöttük a számodra legelőnyösebbet! 

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

 

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés