MNB alapkamat 0.90 % EKB alapkamat 0.00 % REGISZTRÁCIÓ

Fejenként 500 eurót adhat a központi bank!

 • 2014.11.26.
 • szerző: bankmonitor

Tegnapi blogösszefoglalónkból kiderült, hogy egyes közgazdászok szerint monetáris lazítás helyett érdemes közvetlenül a lakosságnak pénzt adni. Most az Oxfordi Egyetem egy neves professzora állt elő azzal az ötlettel, hogy az Európai Központi Bank minden euróövezeti állampolgárnak 500 eurót adjon. Sajnos ebből mi kimaradunk. Viszont az olajár csökkenése idehaza is begyűrűzött: az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek az üzemanyagárak. Ám az Országgyűlésben mindig akad valaki, aki tudja, hogy még minek az árát lehetne még tovább csökkenteni (vagy adóját növelni), hogy eltűnjenek az „extraprofitok”.

A Superposition alapkezelője több alkalommal is foglalkozott már az alapjövedelem ötletével. Ő azonban rendszeres jövedelmet két részre osztaná: egy közvetlen pénzteremtésből (a központi banktól közvetlenül) származó monetáris alapjövedelemre és az adóbevételekből adódó monetáris alapjövedelemre. Ez a jövedelem nem kompatibilis a kereskedelmi bankokra alapuló pénzteremtéssel, viszont élénkíteni és hűteni is lehet vele a gazdaságot. Ráadásul a gazdaság azonnal reagálna a változásokra. Mégis úgy gondolja maga a szerző is, hogy a gyakorlatban nem tud működni egy ilyen modell.

John Muellbauer, az Oxfordi Egyetem professzora, a New Economic Thinking tudományos műhely főmunkatársa szerint viszont az Európai Központi Banknak az európai monetáris lazítás (QE) helyett, minden egyes európai monetáris uniós állampolgárnak át kéne utalni egyszeri 500 eurót. Hogy miért? Azért, hogy elköltse, és ezzel körülbelül 1,4%-os GDP növekedést generálnának. Az ötlet nem teljesen légből kapott: 2001-ben Amerikában már minden társadalombiztosítási kártyával rendelkező állampolgár kapott 300 dollárt. És hogyan segíti az egyszeri alapjövedelem a gazdaságot? A teljes folyamatot az Alapblogon megjelent interjúban olvashatod.

És mi pörgeti még a gazdaságot? Idehaza a rezsicsökkentés emelik ki, ám ahogy a világban máshol is igen jelentős pozitív hatással van az olajár csökkenése az energiaimportőr országokra. Mivel azonban orosz „barátaink” energiaexportőrök, így számukra ez csapás. Sokan összefüggésbe is hozzák az alacsony olajárakat az ukrán konfliktussal. Ugyanis egy háborús helyzet hatására általában emelkedni szokott az energiahordozók ára. Ám ezt valószínűleg az amerikai többlet olajkitermelés kompenzálja.

És mi zajlik még Magyarországon? Az extraprofit ellen küzdünk foggal-körömmel. De mi az az extraprofit? Az Alapblog ide vonatkozó bejegyzése szerint ilyen közgazdasági kifejezés nem is létezik. Az első említését Karl Marx-nál találjuk, és mindössze egy olyan politikai hívószó, aminek a definíciója egyszerűen nem is létezik.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2017.11.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 3,02% 5,00% 6,22% 8,64% 1
  OTP Supra Alap 14,53% 5,04% 6,40% 16,91% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -5,78% 4,01% 6,46% 14,23% 3
  OTP G10 Euró Alap -9,90% -9,34% -1,42% 5,50% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.05.15.
  4. 2008.01.09.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 3,62% 4,61% 5,69% 5,76% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 3,80% 13,93% 8,80% 6,94% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 2,53% 1,93% 5,92% 4,47% 7
  OTP Trend Alap 22,07% 12,34% 18,56% 14,53% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.