Feldarabolják a bankom! Menjek, vagy maradjak az MKB-nál?

 • 2013.11.16.
 • szerző: bankmonitor

Az egészen biztos, hogy az átlag magyar honpolgárnak elképzelése sincs arról, hogy mi történik akkor, ha feldarabolnak egy bankot. Ebből adódóan tegnap villámcsapásként érhette a hír a legtöbb átlag banki ügyfelet, hogy az egyik legnagyobb magyar bank, az MKB főtulajdonosa a feldarabolásról döntött. Mit jelent mindez? Szükséges-e bármit tennünk, vagy jobb lesz nekünk szeletelve a bank?

Honnan indulunk? 

Az MKB a válság előtt kihelyezett jelentős mértékű vállalati ingatlanhitel állománya miatt folyamatosan jelentős veszteségeket kénytelen elkönyvelni. Ha ez önmagában még nem lenne elég nagy teher a bank számára, akkor ne feledkezzünk meg, hogy ehhez még hozzáadódik a banki különadó és a tranzakciós illeték terhe is. A bank német tulajdonosa így az értékesítésről döntött, de a rossz hitelek miatt nem értékesíthető az MKB. Ebben a helyzetben nem maradt más hátra, mint a nyugati piacokon már jól bevált stratégia alkalmazása: a rossz hiteleket leválasztják a bankról. Ez lenne a feldarabolás. 

Mit jelent mindez nekem?

A feldarabolás, a rossz hitelek leválasztása révén az MKB lakossági ügyfelei (és normál vállalati ügyfelei) egy olyan bankban maradnak, mely lényegesen biztonságosabb, működése pedig stabilabb. A legnagyobb problémát az ügyfelek körében most minden bizonnyal az jelenti, hogy ilyen helyzettel még itthon nem találkozhattak és váratlanul érte őket a hír. 

A bank feldarabolását követően minden bizonnyal egy-másfél éven belül meg fog születni a döntés az MKB egészséges részének értékesítéséről is. Az értékesítés lesz a következő olyan pont, ami kérdéseket vethet fel az ügyfeleknek. Egy bank eladása azonban teljesen normális, folyamatos működés mellett zajlik le (ahogy láttuk ezt pl. a Volksbank eladásánál, mely ma már az új tulajdonos, a Sberbank nevét viseli). 

Fontos tudni

A banki működés az egyik legerősebben szabályozott gazdasági tevékenység. Láttunk extrém helyzeteket a válság elmúlt 5 évében, de olyan szituációval nem találkoztunk, ahol a banki ügyfelek pénze veszélybe került volna. Ne felejtse el senki, hogy közel 30 millió Ft-ig állami garancia vonatkozik a bankban elhelyezett pénzére, így – a jelenleg minimális eséllyel sem rendelkező – legrosszabb kimenetel esetén is biztonságban van az ügyfél pénze. Nem utolsó sorban érdemes megemlíteni, hogy az állami garancia a bank által fizetendő kamatokra is kiterjed. 

Ami viszont tényleg fájhat

Nem a bankban lévő pénzünk biztonsága, hanem sokkal inkább a banki költségekre kifizetett összeg az, ami fájdalmas lehet. Az átlag magyar relatív keveset foglalkozik banki költségeivel és nincs tisztában azzal, hogy akár 20 ezer Ft-ot is megtakaríthat éves szinten az optimális választással. Hogy segítsünk egy kicsit: itt egy kalkulátor, mellyel megnézheted hol érdemes bankolnod. Bármely bankot választod is, a pénzed biztonságban lesz.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  16 év drágulása

  Az alábbi infografikánkon az elmúlt 16 év inflációját ábrázoltuk, lebontva néhány érdekesebb KSH termékcsoportra is. Mint látható, az átlagos infláció ez idő alatt összesen 81%...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.