Betöltés

Feldobom semmi, leesik 22 milliós nyugdíj – Mi az?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-12-01

Ha 20 évesen havi 10 ezer forintot elkezdesz félrerakni és fegyelmezett maradsz, akkor 22 millió forintod gyűlhet össze nyugdíjig! Ráadásul úgy, hogy csak alig több, mint 5 milliót fizettél be, tehát 15 millió forintnál is nagyobb a „nyerő”. Az öngondoskodást a lehető legkorábban meg kell kezdeni. Sohasem túl késő, de minél később kezded el, annál nagyobb dellát kell leszurkolnod havonta. Mutatunk néhány egyszerű számítást, amitől leesik az állad.

A hazánkban tapasztalható demográfiai trendek, illetve a jelenlegi nyugdíjrendszer sajátosságainak eredményeképpen sokan már tényként kezelik, hogy 2030. után kérdésessé válhat a megfelelő állami nyugellátás biztosítása. Az öngondoskodás tehát kiemelten fontos lesz a jövő nyugdíjasainak számára. Hogy mit is takar ez a gyakorlatban, kiderül az alábbiakból.

Mikor kell megkezdeni az öngondoskodást?

„Nem lehet elég korán elkezdeni” – leggyakrabban így szól a válasz. Konkrét számok nélkül azonban ez nem sokat mond. Egy egyszerű példán keresztül ezért forintokban is meghatározzuk, mit is jelent a megfelelő időzítés. Egy olyan esetet veszünk, ahol a megtakarító havi 10 ezer forintot tud félretenni, és ezt az összeget egy önkéntes nyugdíjpénztárba (ÖNYP) utalja. Feltételeztük továbbá, hogy a befizetések átlagosan éves 5%-os hozamot érnek el. Ez abszolút nem lehetetlen, sőt! Az ÖNYP-k legtöbbje az elmúlt 10 évben átlagosan 6-8%-ot hozott és voltak bőven 10% feletti hozamok is.
Nézzük, mennyi pénz gyűlik össze ezen a számlán a nyugdíjkorhatárig attól függően, hogy mikor kezdődtek a befizetések! Az alábbi ábrán szürkével jelöltük a megtakarítási idő alatt történt összes befizetés, barnával pedig a nyugdíjba vonulásig felhalmozott pénzösszeg nagyságát.

nyugdíj megtakarítás nagysága önkéntes nyugdíjpénztár

Látható, hogy minél fiatalabban kezded meg az öngondoskodást, annál nagyobb lesz a befizetéseid, illetve a nyugdíjkor elérhető megtakarításaid közötti különbség. Azok például, akik 20 évesen elindítják ÖNYP számlájukat, 65 éves korukig összesen 5,4 millió forintot (45 (év) x 12 (hónap) x 10 000 forint) fognak befizetni. A megtakarításaik nagysága viszont a 22,2 millió forintot is meg fogja haladni. Aki viszont évet vár, és csak 25 évesen kezd takarékoskodni, 65 évesen már csak 16,8 millió forintot kap (4,8 millió forint befizetése mellett).

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az óriási eltérés oka nem csak abban rejlik, hogy a korábban történt befizetések hosszabb ideig tudnak hozamot termelni. Az állam által biztosított adójóváírások is sokat nyomnak a latba. Az ÖNYP-kbe történő befizetések 20%-a (évente maximum 150 ezer forint) ugyanis adójóváírásként ugyancsak a számlára kerül, és ez is kamatozik.

Mennyivel dobja meg mindez a nyugdíjat?

Az összegyűjtött sok millió forintos összegnél is többet mond, mekkora havi juttatást biztosít mindez a nyugdíjas évek alatt. Tegyük fel, hogy az összegyűjtött pénzt havi részletekben való kivételek mellett 20 év alatt tervezed felélni. Ebben az esetben azok, aki már 20 évesen megkezdték a befizetéseket, havonta több, mint 140 ezer forintot kapnak az önkéntes nyugdíjpénztáruktól.
A havi kifizetések összege meredeken csökken az egyre idősebben megkezdett befizetésekkel. 40 éves korban megkezdett ugyanekkora befizetések esetén már csak havi 43 366 forint vehető ki a fenti feltételek mellett.

önkéntes nyugdíjpénztár havi kifizetések

A későn ébredőknek sincs veszve minden

Természetesen azok sincsenek elveszve, akik már esetleg elmúltak 30-40 évesek, és eddig nem kezdtek bele az öngondoskodásba. Mindössze nagyobb befizetésekre van szükség, ahhoz ugyanazt az eredményt érjék el, mint azok, akik már hosszú évek óta gyűjtögetik a pénzt.

Az alábbi ábrán jól látható, hogy a szükséges befizetés nagysága, hogyan változik az ÖNYP számla megkezdésének időpontjától függően. Amennyiben például valaki 20 évesen kezd el takarékoskodni, és célja, hogy 65 éves korára 15 millió forintja gyűljön össze, elég havi 6 761 forintot félretennie (a fenti feltételek mellett). Ugyanezért az eredményért a 40 évesen megkezdett takarékoskodás esetén már havi 22 096 forint befizetése szükséges.

önkéntes nyugdíjpénztár befizetések

Az ábrán az is jól látszik, hogy minél magasabb életkorban kezdődik a megtakarítás, a görbe annál meredekebb. A szükséges havi befizetések nagysága tehát az életkor növekedésével egyre gyorsabban növekszik. 20 éves életkor környékén még minden egyes elvesztegetett év orvosolható a havi befizetések kb. 400 forintos megemelésével. Ugyanez az öngondoskodás 40 éves kor körüli megkezdésekor már havi 1 400 forintos többlet költséget jelent nyugdíjba vonulásig.

0 Hozzászólás

 1. Kántor

 2. janbor

  És, ha a bank becsődöl, vagy kivonja( vagy befagyasztja) az állam a megtakarítást? Volt már itt olyan magánnyugdíj pénztár is amelyi nagyon jól gazdálkodott és mégis “ellopta” a megtakarított pénzeket!???
  Számolni kell az inflációval is.

 3. bankmonitor.hu

  Bankcsőd ellen (betétek esetén) OBA nyújt garanciát, befektetéseknél BEVA (januártól egységesen 100 ezer euróig). Ráadásul nem érdemes összemosni a befektetési szolgáltatókat a nyugdíjpénztárakkal. A magánnyugdíj pénztárak helyzete azért volt más, mert egy adóként beszedett járulék került oda, viszont az önkéntes nyugdíjpénztár egyértelműen magánvagyon (saját befizetések gazdagítják): És valóban egyet értünk: nem szabad figyelmen kívül hagyni az inflációt.

 4. dixie92

  Kitűnő számítás! Nézzük csak: Ha 45 évvel ezelőtt, 1970-ben elkezdem volna befizetni a fizetésem 10%-át (akkor 1.300Ft volt a havi fizetésem, és jól kerestem!), akkor 45 éven keresztül, évi 12 hónappal számolva 540-szer 130 forintot tettem volna félre. Ez összesen a 45 év alatt 70.200 Ft megtakarítást jelentett volna. Ha ennek a 4,074-szeresét veszem, mint a fenti példában is van, akkor mostanra 286.000 Ft megtakarításom lenne, ennyire megnőtt volna a sok megtakarításom. Ha továbbszámolom a fenti példát, akkor ebből a megtakarított fantasztikus összegből most havi 1.820 Ft nyugdíkiegészítést kaphatnék!!! Hát nem fantasztikus? Majdnem 3 kg kenyerét vehetnék a 45 évig tartó megtakarításomból havonta…Ugye, megint én jártam jól, nem a nyugdíjpénztár?
  Csak így tovább, rohanjatok takarékoskodni fiatalok!!! Hiszen ma pontosan látszik, mi is lesz majd 45 év múlva! Ugye?

 5. bankmonitor.hu

  @dixie92: A számítás nem ennyire egyszerű. Hogy csak a lényeges pontokat emeljük ki: nem számolt az inflációval, a fizetésemeléssel, a kamatos kamattal, az eltérő időpontokban eltérő hozamokra (korábban jelentősen magasabb hozamokat lehetett elérni). Tehát a tényleges nyugdíjcélú megtakarítás a valóságban ennél sokkal nagyobb.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

2018. 08. 24.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk...

A szakértők nyugdíjmegoldása: nyugdíj-előtakarékossági számla

2018. 07. 20.

Egy értékpapírszámla, amihez 20%-os adójóváírás tartozik. Ráadásul bizonyos körülmények között az állam ingyenesé teszi a rajta történő befektetések vásárlását, de még a számlavezetési díját is maximalizálja. Ez a nyugdíj-előtakarékossági számla...

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Mindent az önkéntes nyugdíjpénztárról

2018. 07. 06.

A nyugdíj célú megtakarítások legnagyobb vonzerejét a befizetések utáni 20%-os adójóváírás adja. Három ilyen nyugdíj célú megtakarítás létezik: nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás és önkéntes nyugdíjpénztár. Többször összehasonlítottuk őket már, de most...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.