Felejtsd el a PIN-kódot, jön az ujjlenyomat alapú fizetés!

Felejtsd el a PIN-kódot, jön az ujjlenyomat alapú fizetés!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-28 Frissítve: 2021-07-01
 

Hamarosan szükségtelenné válik a bankkártyák esetében a PIN-kód, hiszen az ujjlenyomatunkkal sokkal nagyobb biztonság mellett fizethetünk a jövőben. A Mastercard Dél-Afrikában sikerrel tesztelte az új kártyáját, és ha a továbbiakban is jól fog teljesíteni a technológia, akkor a tömeges elterjedésére sem kell sokat várni.

Egyértelmű irány ma, hogy miként lehet teljes egészében kiváltani a készpénzt a fizetéseknél. Igaz, hogy akár Magyarországon is fizethetünk már mobillal, viszont még egyelőre csak egy bank kínálatában található meg ez a technológia. Bár lehet hallani pletykákat arról, hogy több bank is célul tűzte ki a mobilfizetés megvalósítását.

A bankkártya viszont a legjobb úton halad, hogy a készpénz helyébe lépjen, annál is inkább, mert egyre újabb és újabb innovációk jelennek meg, melyek egyre egyszerűbbé és kényelmesebbé teszik a fizetést.

A bankkártyás fizetések többsége már itthon is érintéses fizetéssel történik, viszont 5000 forint felett a PIN-kódra továbbra is szükség van, hogy engedélyezzük a tranzakciót. Pontosan az azonosítás az, ahol a kártyatársaságok új utakat próbálnak ki, ennek egyik állomása, hogy a Mastercard bejelentette, ujjlenyomat azonosítást tesztelt Dél-Afrikában sikerrel.

A biometrikus azonosítás régóta foglalkoztatja a fizetési rendszerben érdekelt feleket, és mint a fenti példa mutatja, hamarosan a mindennapok részévé válhat a technológia. A megoldás lényege, hogy nincs szükség PIN-kódra, hiszen helyette a kártyás fizetésnél az ujjlenyomatunkkal azonosítjuk magunkat.

A kártyán található egy beépített érzékelő, amire rá kell tennünk az ujjunkat és az előre a banknál regisztrált ujjlenyomatunk mintájával való egyezés esetén a fizetés sikeres lesz. Egyébként az érzékelőt, amit a kártya tartalmaz, egy norvég cég, az IDEX gyártja.

A Mastercard szerint ez az azonosítási módszer fokozott biztonságot nyújt, hiszen ellopni vagy lemásolni az ujjlenyomatunkat nem lehet. Külön előny, hogy a jelenlegi POS-termináloknál minden további nélkül működnek az új biometrikus kártyák, semmilyen hardveres vagy szoftveres frissítésre nincs szükség.

A hírek szerint még további tesztek várhatóak a következő hónapokban Európában és Ázsiában, majd ezt követően indulhat meg a kártyák valós kereskedelmi forgalom való értékesítése. Egyelőre nincs hír arról, hogy Magyarországon mikor jelenhetnek meg ezek a kártyák és hogy azok mennyire válthatnak a bankok kínálatában általánossá.

Itt egy rövid videó arról, hogyan is működik a gyakorlatban a kártya:

Hirdetés
Hirdetés