Betöltés

Felemésztik a jövőnket az okostelefonok?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-12-04

Lassan már létezni sem tudunk okostelefon nélkül. Abba viszont bele sem gondolunk, hogy a technológia elterjedésével milyen veszélyek járnak. Vigyázat! Megdöbbentő adatok következnek!

30-40 ezer háztartás éves energiaigényét használjuk el jelenleg az okostelefonok töltésére – áll a Juniper kutatócég elemzésében. Ez önmagában nem újság, hiszen régóta közismert tény, hogy a világ energiaéhsége folyamatosan nő. A baj az, hogy az okostelefonok feltöltéséhez szükséges energiát zömében hagyományos energiahordozókból, azaz földgázból, kőolajból vagy szénből állítják elő, ami szennyezi a környezetet. Csak a telefonok töltése miatt évente 6,4 megatonna széndioxid kerül a levegőbe.

A technológia elterjedésével értelemszerűen tovább nő az okostelefonok energiaigénye is, ami öt év múlva elérheti az évi 14 ezer gigawattórát. Összehasonlításul: Magyarország napi energiaszükséglete ennek mindössze egy százaléka, azaz 140 gigawattóra. Ha minden így megy tovább, akkor csak az okostelefonok miatt 2019-re 13 megatonna széndioxid kerülhet a levegőbe. Ez főként annak köszönhető, hogy az okostelefonok leginkább Ázsiában terjednek, ott pedig hagyományos széntüzelésű erőművekkel állítják elő az energiát.

Mivel az átlagfogyasztót általában hidegen hagyja, miből származik a telefon töltéséhez szükséges energia, a probléma megoldásához maguknak a gyártóknak és a telefonokat értékesítő infokommunikációs cégeknek kellene jó példával elöl járniuk. Például azzal, hogy energiaellátásukat megújuló energiából fedezik.

Jó megoldás lehet az is, ha energiahatékonyabbá tennék az okostelefonok működését. Mondjuk azzal, hogy megnövelik az akkumulátorok üzemidejét, hogy minél kevesebbszer kelljen azokat feltölteni. Ez a fejlesztés egyébként a fogyasztóknak is érdeke lenne, hiszen sok okostelefon tulajdonos bosszankodik azon, hogy készüléke egy napot sem bír ki töltés nélkül.

Okostelefonra vágysz? Most elég nagy kedvezménnyel juthatsz hozzá. Nézd csak meg az alábbi ajánlatot!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A mobiltelefonok terjedésének van egy másik környezetre káros hatásai is. A gyors fejlődés miatt rengeteg készülék avul el és kerül a szemétbe. A leselejtezett telefonok műanyag és nehézfém tartalma pedig legtöbbször a környezetet szennyezi. A telefonok visszagyűjtése a világ legnagyobb részén nem megoldott. Már csak azért sem, mert az apró készülékekből nem egyszerű kinyerni az újrahasznosítható anyagokat.

Ahhoz, hogy ezt a problémát orvosolni lehessen, szintén ágazati összefogásra lenne szükség. A gyártóknak az új modellek tervezésekor jobban oda kellene figyelniük arra, hogy a dizájn ne nehezítse a telefon szétszerelését és a benne lévő anyagok kinyerését. A telefontársaságoknak pedig a többi elektronikus háztartási eszközhöz hasonlóan vállalniuk kellene az okostelefonok visszagyűjtését és újrahasznosítását. Ha mindez sikerülne, azzal a következő öt évben 58 ezer megatonnával lehetne csökkenteni a káros anyag kibocsátást.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

1 Hozzászólás

 1. sch007

  Ritka semmitmondó, és kattintásvadász cikk. Tényleg Magyarország napi energiafogyaszásának 1%-ához kell hasonlítani a teljes földgolyó éves fogyasztását? Tényleg van ennek releváns köze az átlagember pénzügyeihez? A kevesebb néha több, de lehet inkább le is iratkozom. Ez a portál sajnos tényleg jobb volt régen.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A Huawei bemutatja a jövőt

2018. 09. 01.

A kínai magáncégek közül 2017-ben a Huaweinek lett a legtöbb bevétele, mely 15,7 százalékkal, 88,8 milliárd dollárra nőtt. A mobiltelefon értékesítésben a Samsung után a 2. a világon és a...

Rákattantak az emberek a mobilfizetésre

2018. 06. 21.

Már öt kereskedelmi banknál is elérhető Magyarországon a mobilfizetés, a tavalyi évhez képest brutális növekedés következett be a bolti fizetésekkor. Úgy látszik, hogy a plasztikkártya helyett sokan a mobiljukat használják...

El sem hinnéd, mit tartogat a jövő

2016. 06. 28.

A digitális forradalom a szemünk előtt zajlik, lassan már ott tartunk, hogy fontosabb szerepet tölt be az életünkben az okostelefonunk, mint a pénztárcánk. A fejlődés nem áll meg, egy neves...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi drágább, a magyar, vagy az amerikai részvények?

  Megpróbálunk röviden, érthetően, sőt érdekesen mesélni az alábbi ábráról és az Amazonról, hátha sikerül. A P/E ráta egy mutató arról, hogy egy cégért az éves... The post Mi drágább, a magyar, vagy az amerikai részvények? appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.