Betöltés

Féléves mérlegelés: melyik alap hozott 31%-ot?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-07-12

1% körüli alapkamat mellett mekkora hozamra számíthatott az, aki kockázatot vállalt? Akár 31%-ot is elérhetett az első félévben, ha megfelelően választott befektetési alapot. Ehhez fontos volt az időzítés: egy éves időtávot szemlélve már bőségesen találunk negatív hozamértékeket. De lássuk a félév nyerteseit!


A maximalisták nemcsak az év végi jegyekért, hanem a félévi bizonyítvány érdemjegyeiért is küzdenek. Nincs ez másként az egyik leginkább teljesítménykényszerben működő iparágban: a befektetési alapok között sem. A befektetők többsége nem csak hosszútávon, hanem a befektetés időpontjától kezdve hozamot (méghozzá minél magasabb hozamot) vár el. Volt egy alap, ami fél év alatt 31%-ot is hozott a tulajdonosainak.

hozamkep160712

Szeretnéd tudni, hogy mekkora hozamot érhetsz el a saját pénzeddel? Használd keresőnket!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Pénzpiaci alapok

Év eleje óta 1,2%-ról 0,9%-ra olvadt az alapkamatunk. Már ebből is sejthető, hogy a pénzpiaci alapok hozamai nem fognak lehengerelni minket. A legjobban teljesítő 3 alap is fél százalék körüli teljesítményt nyújtott az első félévben. (A legjobb A Budapest Bank Bonitas alapja volt 0,58%-os hozammal.) Ez azt jelenti, hogy esetleg egy év alatt el fognak tudni érni 1%-ot. Nem az évszázad üzlete, de átmenetileg szabad összegekre több, mint a semmi.

Kötvény alapok

A kötvényalapok viszont egészen szédületes teljesítményt nyújtottak az első félévben. Az összes dobogós helyezett alap a feltörekvő piacokra koncentrál. A legjobban teljesítő alap (Aberdeen Feltörekvő Kötény Alap) több mint 9%-ot emelkedett fél év alatt. Ám itt már van értelme megvizsgálni az egy év alatti teljesítményeket: a második alap (a Budapest Alapkezelő által kezelt BF Money) egy éves visszatekintő hozama negatív. És ha megnézzük a dobogós helyezettek egy éves hozamadatait, akkor már nem biztos, hogy rohanunk vásárolni az ilyen típusú befektetéseket.

Abszolút hozamú alapok

Ebből az alapkategóriából került ki a kategóriák királya is: az OTP alapkezelő EMDA alapja fél év alatt több, mint 31%-ot ért el. És az egy éves teljesítményére sem lehet panasz: majdnem 11,5%-ot hozott a tulajdonosainak. Viszont ugyanennél az alapkezelőnél a G10 már nem teljesített ilyen fényesen, amennyiben az egy éves teljesítményét tekintjük. Ez ugyanis negatív lett, annak ellenére, hogy az első félév alatt 26%-nál is többet emelkedett. A dobogó legalsó fokán egy friss alap, a Concorde Alapkezelő ADÜTON névre hallgató alapját találjuk. Ígéretes kezdés, ám mivel az alap fiatal, így megvásárlásához nagy piaci tapasztalt vagy erős elköteleződés (az alapkezelő irányába) szükséges.

Vegyes alapok

A vegyes alapokat gyakorlatilag letarolta az OTP alapkezelő Prémium alap sorozata. Érdemes megemlíteni, hogy a kockázatosabb növekedési alapjukat megelőzte a kisebb rizikóval bíró kiegyensúlyozott alapjuk (6,75% fél év alatt szemben a 5,93%-kal). Viszont az egy éves hozamadatok szintén picit lehűtik a befektetők vásárlási kedvét: a növekedési alap teljesítménye egyenesen negatív volt egy éves időtávon.

Részvényalapok

Akárcsak a kötvényalapok között, a részvényalapoknál is fontos szerepet játszott a feltörekvő régió. A részvényalapok közül a legjobb féléves teljesítményt nyújtó alap az Aberdeen Alapkezelő Latin-Amerikára koncentráló részvényalapja lett, a maga majd 24%-os féléves teljesítményével. Viszont külön érdemes kiemelni, hogy 3 alapból 2-nek negatív az éves teljesítménye.

Jövő

Az elmúlt időszakban sok olyan piaci esemény történt (pl. a nagy-britanniai népszavazás a Brexitről), ami igencsak megmozgatta a befektetések értékét. A következő időszakra sem várunk nyugodt időjárást a befektetések világában. Azt most különösen nehéz előre megmondani melyik befektetés fog a legjobban teljesíteni. Ilyen esetekben még inkább indokolt a befektetések diverzifikálása, azaz a befektetés több részre osztása. És ilyenkor felértékelődnek az olyan típusú befektetési alapok, amik sok mindenbe fektethetnek (például a vegyes, illetve az abszolút hozamú alapok).

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.