Felújítási támogatás: most kell munkába állnod, ha ki szeretnéd használni

Felújítási támogatás: most kell munkába állnod, ha ki szeretnéd használni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-15 Frissítve: 2021-12-16
 

2022. december végéig igényelheted a vissza nem térítendő állami támogatást az otthonod felújítására. Ugyanakkor fontos tisztában lenni néhány olyan feltétellel, amelyek híján az igénylés elutasításra kerülhet. Ilyen például az igénylők társadalombiztosítási státusza is.

A 2021. januárja óta elérhető Lakásfelújítási támogatással maximum 3 millió forint igényelhető vissza a lakhatási célt szolgáló ingatlan felújítási és korszerűsítési munkálataira, utólagos elszámolással.

A támogatás igénybevétele természetesen néhány fontos feltételhez kötött, például csak olyan magánszemélyek igényelhetik, akik gyermeket várnak, vagy legalább egy gyermeket nevelnek. Illetve az igénylőknek igazolhatóan legalább 1 éves, folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkezniük. A Bankmonitor szakértői ez utóbbi kapcsán gyűjtötték össze a legfontosabb tudnivalókat.

Hirdetés

Hirdetés

Miért fontos a TB jogviszony?

Ha vissza szeretnéd igényelni a felújítási költségek egy részét, nagyon fontos, hogy a kérelem benyújtásakor biztosítottnak kell lenned, valamint – ahogy az imént említettük -, legalább 1 éves, folyamatos (legfeljebb 30 nap megszakítással) jogviszony igazolása szükséges. Ennek hiányában a támogatás nem kerülhet pozitív elbírálásra. 

Épp ezért nagyon fontos, hogy akinek jelenleg nincs munkaviszonya, még az idén munkába álljon, hiszen a vissza nem térítendő támogatás előreláthatólag 2022. december 31-ig lesz igényelhető.

Mi számít bele az 1 éves jogviszonyba?

A Tbj törvény 6. §-a szerinti jogviszony, amely lehet például alkalmazotti és vállalkozói munkaviszony, ezen felül pedig elfogadják a felsőoktatási nappali tanulói jogviszonyt, a külföldi TB-jogviszonyt, a nyugdíj melletti munkaviszonyt és a diplomás GYED is figyelembe vehető. Ugyanakkor aki igényléskor (illetve az azt megelőző 180 napban) közfoglalkoztatott, az nem élhet a támogatás lehetőségével.

Ha házaspárok igénylik a támogatást, akkor elég csak az egyik félnek igazolni a legalább 1 éves biztosítotti státuszt. Érdemes tudni, hogy a részmunkaidőben foglalkoztatottak is lehetnek igénylők, ha teljesül az elvárt minimum jogviszony.

Újdonsült anyukáknak pedig a GYES, GYED is elfogadható akkor, ha munkaviszonyból mentek el szülni.

Gyakran merül fel a külföldi TB jogviszony kérdése is, ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy az egy évbe beleszámít, ugyanakkor igényléskor már nem fogadható el, vagyis az igénylőknek magyarországi biztosítottnak kell lenniük.

Jó hír lehet az álláskeresési járadékban részesülőknek, hogy munkanélküliként is igényelhető a felújítási támogatás, tehát ennek ténye az igényléskor és az 1 év igazolásakor sem kizáró ok, hiszen a Tbj törvény szerint is megfelelő jogviszonynak számít. Ugyanakkor a megfelelő munkaviszony nélkül eltöltött időszak maximum 30 nap lehet, így fontos odafigyelni a határidőkre.

Fontos tehát, hogy ha ki szeretnéd használni a felújítási támogatás adta lehetőséget, és még nincs munkád, akkor idén mindenképpen el kell helyezkedned.

Milyen más módokon finanszírozható egy felújítás, vagy korszerűsítés?

Alapesetben az Otthonfelújítási támogatás is utófinanszírozott, vagyis a munkák és anyagdíjak költségét előre ki kell ahhoz fizetnünk, hogy a támogatást megigényelhessük.

Akik viszont valami miatt kiesnek a támogatható személyek köréből, más úton is pénzhez juthatnak.

Az Otthonfelújítási hitel sajnos ilyenkor nem jöhet szóba, hiszen ezt csak azok vehetik fel, akik a támogatásra is jogosultak. Ugyanakkor léteznek kimondottan felújításra, korszerűsítésre és bővítésre fordíható banki jelzáloghitelek is, amelyek kedvező alternatívák lehetnek abban az esetben, ha a szükséges és időszerű munkálatokra nincs, vagy nincs elegendő saját megtakarítás.

Ezek ugyanis nagyobb hitelösszeg felvételét teszik lehetővé, hosszabb futamidőre, így pedig jellemzően alacsonyabb törlesztőrészlettel igényelhetők, mint például az Otthonfelújítási hitel. Ezen kívül pedig olyanok is igényelhetik, akiknek nincs gyerekük, valamint könnyebbség, hogy számlákat sem kell bemutatnunk a pénzintézet felé.

A piaci felújítási, korszerűsítési, vagy bővítési hitelkonstrukciók is támasztanak természetesen feltételeket az igénylőkkel szemben, ugyanakkor a TB jogviszony kapcsán ezek esetében elég lehet már jóval kevesebb biztosítási jogviszony igazolása is. A bankok jellemzően 3-6 hóra visszanyúló munkaviszonyt várnak el.

Ha az alapvető “beugró” feltételeket tudod teljesíteni, akkor érdemes alaposan is utánajárnod a piaci hitellehetőségeknek.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

 

Hirdetés
Hirdetés