Betöltés

Figyelem, fontos határidő közeleg! Ne hagyd ott az állami ingyenpénzt!

szerző: Bankmonitor
2017-05-17

A tapasztalatok alapján az adóbevallás során az emberek mintegy harmada feledkezik meg a különböző adókedvezményekről, amibe a nyugdíjcélú megtakarításokra járó 20%-os adójóváírás is beletartozik. Azonban még nem maradtunk le semmiről, még május 22-ig akkor is gond nélkül kiegészíthetjük az adóbevallást, ha már benyújtottuk az adóbevallást a NAV-hoz. Ne hagyjuk, hogy egy apró hiba miatt több tízezer, de akár 150 ezer forintos állami ingyenpénz is veszendőbe menjen.

Sokan feledkeznek meg az adóbevallásukban az egyes kedvezményeket feltüntetni, amibe többek között a családi adókedvezmény, az első házasoknak járó kedvezmény, de a nyugdíjcélú megtakarítások után igénybe vehető adókedvezmény is beletartozik. Vélhetően sokan gondolják úgy, hogy a NAV által elkészített adóbevallási tervezetben minden kedvezmény feltűnik, vagy csak egyszerűen elsiklanak a visszaigényelhető összegek fölött.

Márpedig ha eddig elmulasztottuk volna a kedvezményt feltüntetni, azt még az adóbevallás leadási határidejéig, vagyis május 22-ig korrigálni lehet. Tehát nem veszítjük el az adójóváírás lehetőségét, ha eddig elfelejtettük volna beírni az adóbevallásba a kedvezményt. Azonban érdemes minél hamarabb cselekedni, mert a kiegészített bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül már megkapjuk az adójóváírás összegét.

A nyugdíjcélú megtakarítások esetén az előző évben teljesített befizetések 20%-át igényelhetjük vissza adójóváírásként, de maximum 150 ezer forintot. Egy átlagosnak mondható 10-20 ezer forintos befizetést alapul véve az adójóváírás összege 24-48 ezer forintot jelent, vagyis ennyiről mond le, aki elfeledkezik róla. Arra még figyelni kell, hogy többféle megtakarítás esetén adójóváírásként összesen 280 ezer forintot igényelhetünk, hiába, hogy a befizetésünk alapján nagyobb adókedvezményt kapnánk.

Akkor sincs tragédia, hogyha elfeledkezünk az adókedvezményről, mert utólagosan önellenőrzés keretében ezt még pótolhatjuk. Éveket persze ne várjunk vele, a legjobb, ha a lehető leghamarabb ezt pótoljuk. Ekkor nagy könnyebbséget jelent, ha van ügyfélkapunk. Ez azért is érdekünk, mert minél hamarabb érkezik meg az összeg a nyugdíjpénztári számlánkra, annál gyorsabban fektetik be.

Milyen nyugdíjcélú megtakarítások után jár az adójóváírás?

Hazánkban jelenleg három megtakarítási formával takarékoskodhatunk a nyugdíjra, ezek pedig:

 • az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP),
 • a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ),
 • és a nyugdíjbiztosítás.

Mindhárom megtakarítást 20% adójóváírással támogatja az állam, ennek maximális mértéke megtakarításonként eltér:

 • önkéntes nyugdíjpénztár: 150 ezer Ft,
 • nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ): 100 ezer Ft,
 • nyugdíjbiztosítás 130 ezer Ft.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár az egyik legismertebb nyugdíjmegoldás, aminek legfőbb előnye az egyszerűség, és a viszonylag alacsony költségterhelés. A befizetések itt automatikusan befektetésre kerülnek az általunk választott portfóliónak megfelelőnek, és külön előny, hogy a pénzünket szakemberek kezelik. Az elmúlt tíz év során átlagosan 6% fölötti hozamot értek el a pénztártagok, miközben az átlagos költségterhelés 1% alatt maradt. Alapvetően havi rendszerességű befizetést szolgál, ugyanakkor a befizetés gyakorisága rugalmasan kezelhető, így akár évente egy összegben is teljesíthető.

Hátrányként az hozható fel, hogy a 10 éves várakozási idő előtt gyakorlatilag csak tagi kölcsön formájában juthatunk pénzhez, illetve akkor, ha valami baj történik velünk (például váratlan élethelyzet, betegség, egészségkárosodás). A 10 éves várakozási idő válnak a hozamok adómentessé, azonban a tőke még ekkor is adóköteles. Utóbbinál minden befizetést külön vesznek figyelembe, így a 11.-20. évben fokozatosan csökken az adóalap, és a 21. évtől adómentes az összeg.

A következő kalkulátor segítségével könnyen kiderítheted, hogy mekkora összeg gyűlhet össze nyugdíj-kiegészítésként!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Nyugdíj-előtakarékossági számla

A nyugdíj-előtakarékossági számla a legolcsóbb nyugdíjcélú megtakarításnak számít, ami gyakorlatilag egy speciális értékpapírszámlának felel meg. Ráadásul a NYESZ esetében nincs elvárt befizetés, semmi nem történik, ha évekig nem fizetünk rá. Idő előtti hozzáférhetőség szempontjából is kedvezőnek számít, hiszen akár TBSZ számláva is alakítható, és így csak az utolsó két év adójóváírását kell visszafizetni 20%-kal növelve.

Viszont a hozam alakulása itt tőlünk függ, nekünk kell kiválasztani a megfelelő befektetések körét, tehát megfelelő szakértelemmel kell rendelkeznünk. A költségek szempontjából érdemes arra is figyelni, hogy mibe fektetünk, és mennyi tranzakciót bonyolítunk le. Teljesen adómentesen ez esetben is csak a nyugdíjba vonuláskor válik a megtakarítás.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás is széles körben ismert megtakarítás, viszont a fentiekhez képest talán a legkevésbé előnyös. Az ÖNYP-hez hasonlóan itt sem nekünk kell kezelni a befektetést, hanem a biztosító eszközalapjaiból választhatunk, ahova automatikusan kerülnek a befizetések. Ugyanakkor a költség a 2,5-3%-ot is elérheti, ami az elért hozamot csökkenti.

A megtakarítás nyugdíjas kor előtt is hozzáférhető, az adózás pedig a szerződés típusától és az eltelt évek számától függ. Viszont az idő előtti pénzkivétel esetén nem kapjuk meg a befektetés teljes értékét, ugyanis a visszavásárlási táblázatban meghatározott érték a mérvadó. Nem véletlenül hívják fel a biztosítók is a figyelmet, hogy az idő előtti felvétel minden esetben veszteséggel jár.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Juss hozzá adómentesen befektetési alapod hozamához!

2019. 11. 25.

A befektetési alapokkal elérhető pénzügyi előnyt növelheted azzal, ha a befektetéseidet TBSZ számlán (Tartós Befektetési Számla) vagy a NYESZ számlán (Nyugdíj Előtakarékossági Számla) keresztül kötöd meg. Az alábbiakban végigvesszük a...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi drágább, a magyar, vagy az amerikai részvények?

  Megpróbálunk röviden, érthetően, sőt érdekesen mesélni az alábbi ábráról és az Amazonról, hátha sikerül. A P/E ráta egy mutató arról, hogy egy cégért az éves... The post Mi drágább, a magyar, vagy az amerikai részvények? appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.