Betöltés

Fizess mobillal, avagy ma indul az NFC tesztprogram Magyarországon

szerző: Bankmonitor.hu
2013-06-10

Június 10-én, azaz a mai napon indul Magyarország első mobiltárca tesztprogramja. A teszt során 3000 kiválasztott fog elkezdeni a mobiltelefonjával fizetni bankkártya helyett. Hogy ez mit is jelent? Gyorsabb fizetést, kevesebb készpénzt és nagyobb biztonságot!

A mobiltárca programot a 3 nagy mobilszolgáltató, az OTP Bank, a MasterCard és a Supershop indítja el. Magyarországon először lesz így lehetőség mobiltelefonnal fizetni. De mi kell ahhoz, hogy mobiltelefonnal lehessen fizetni és mi is ez az egész program?

A program előzménye a paypass / paywave technológia, amiről azt érdemes tudni, hogy ez egy hagyományos bankkártya, azzal a különbséggel, hogy akár egy érintéssel is lehet vele fizetni. A kártyában lévő chip segítségével a kártyát a fizetési terminál (ahová eddig be kellett dugni a kártyát) akkor is érzékeli, ha még csak hozzá sem érintjük.

A paypass / paywave kártyák is áttörést hozhatnak, hiszen jóval gyorsabbak, mint a mágnescsíkos vagy hagyományos chipes bankkártyák. A legtöbb pékségben például azért nem használhatunk bankkártyát, mert az túl lassú és a pékségek félnek, hogy ha lassú a kiszolgálás, akkor sok vevőtől esnek el.

A mobiltárca program ugyanazt tudja, mint a paypass / paywave kártyás fizetés, azzal a különbséggel, hogy nem bankkátyával lehet fizetni, hanem okostelefonnal. A technológiát, amit a telefon használ, NFC-nek (Near Field Communication) hívják. Ez lényegében ugyanúgy egy vezeték nélküli kommunikáció, mint a paypass / paywave bankkártyáké, viszont kell hozzá egy letölthető applikáció is, ami segít a fizetésben.

Ennek a fajta nagy előnye van: a letölthető applikáción keresztül könnyedén követhetjük kiadásainkat és látszik majd, hogy mire mennyit költöttünk.

Szép-szép, hogy van ilyen de mire jó ez?

A mobiltárcás fizetésnél már önmagában a gyorsaság is szempont lehet. E mellett azonban még sok más szempontot is fel tudunk sorakoztatni, hogy a készpénz helyett miért érdemes mást is használni a pénztárnál:- Biztonságosabb egy bankszámla alapú fizetés (bankkártya vagy mobiltárca)- Sok készpénz tartása esetén kamatoktól esünk el- Egyre drágább a készpénzfelvétel

A készpénz használata nehezebben követhető és könnyen ellopható. Ezzel szemben a mobilos fizetésnél, ha el is lopják a telefont, az elérési kódok nélkül nem tudnak vele fizetni. Az összes fizetésünket jegyzi az okostelefonra letöltött applikáció és könnyen számon tudjuk tartani, hogy mire mennyi pénz ment el.

Hihetetlen mennyiségű pénzt veszítünk kamatokon azzal, hogy a kelleténél több készpénzt tartunk. Magyarországon az OECD adatai hatszor akkora a készpénz tartási arány mint Nyugat-európában. A “felesleges” készpénzt ha banki kamatokon tudjuk forgatni, azzal is jelentős pénzt nyerhetünk. Minden olyan fizetési lehetőség, ahol nem készpénzre van szükség, segíthet csökkenteni a kamatokon elveszített pénzt.

keszpenzallomanyok20130404

A tranzakciós adó és a banki díjszabások miatt egyre többet kell költenünk készpénzfelvételre. Az se mindegy, hogy havonta hány alkalommal és
mennyi pénzt veszünk fel automatából, de legjobb az egészet elkerülni, ha lehet. Márpedig a legtöbb munkavállaló fizetése bankszámlára érkezik, így bankkártyával, vagy mobilfizetéssel elkerülhető a készpénzfelvétel. Ezt segíti elő az is, hogy a legtöbb bank nem terheli tranzakciós adóval a kártyás fizetést, hiszen a banknak is kedvezőbb ez a fajta fizetési megoldás.

Bár nem a legfontosabb szempont, de épp egy nemrég feldolgozott
MasterCard kutatás állapította meg, hogy az egyik legkoszosabbnak tartott eszközünk a pénz. Ha tehát kártyát használunk, valószínűleg tisztábbak is leszünk 🙂

Merre tovább?

A mobiltárca egyben további két irányt is jelent: először is, hogy a bankok egyre nyitottabbak az új technológiai megoldásokra, másrészt, hogy az okostelefonok is egyre több lehetőséget nyújtanak a bankolás szempontjából. Nem rég kiadott cikkünkben még az internetbankokat értékeltük, hamarosan azonban egyre jobban érdemes lesz a mobilbankokkal foglalkozzunk, hiszen ezen keresztül minden banki tranzakciót és fizetési megoldást is elérünk majd.

Az okostelefonos felületek fejlődésével nem csak a lehetőségek bővülnek majd, de könnyebb és gyorsabb is lehet a bankolás. Elvégre az a jó felület, amit bárki bárhol gyorsan és biztonságosan tud használni.

Ha többet is szeretnél megtudni a bankolásról, olvasd ingyenesen letölthető e-bookunkat, sok hasznos információt találsz benne.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 1. Benőke

  “A legtöbb pékségben például azért nem használhatunk bankkártyát, mert az túl lassú”

  Ez közel sem igaz. Hanem mert a kártyás fizetés csak a fizetőnek ingyenes, a kártya használatért a kereskedőnek fizetnie kell. Egy kakaós csigából ha levonják a banki költségeket nem marad semmi. Érintés nélküli kártyával is biztonsági problémák vannak, amik persze nincsennek megoldva.

  A terminálok sebességével kapcsolatban pedig mostanában találkoztam pár helyen olyan gyorsal, hogy igencsak meglepődtem. A Pinkód beütése után szinte azonnal nyomta a blokkot a gép.

 2. Benőke

  “Ezzel szemben a mobilos fizetésnél, ha el is lopják a telefont, az elérési kódok nélkül nem tudnak vele fizetni.”
  Ezzel is van egy kis baj. Ezt a marketing dumát leszámítva, sajnos más nincs ami a biztonságot jelentené. Valószínűleg ezt is ki lehet már játszani.

 3. Benőke

  “A készpénz használata nehezebben követhető és könnyen ellopható.”
  Első felében nem értem mi a probléma. Ez a bankoknak és az államnak meg a különböző biztonsági szervezeteknek rossz, emiatt nekünk jó. Az ellophatóság a bankban tartott pénzre is igaz, csak a módszerek mások… PL autómata nélkül hiába hadonásznak késsel nem tudnak kifosztani. De pl megfelelő virusokkal amik ellen kifejezetten nehéz védekezni, pillanatok alatt kifosztanak annélkül hogy látnánk ki volt az, sőt még csak tudni sem fogunk róla…

 4. bankmonitor.hu

  A fekete és a szürkegazdaság nem jó: ennek a kárát az adókon keresztül fizetjük meg. Ha nem egyenesen fizetjük az adót akkor áttételesen a kenyér lesz drágább. Támadások mindig lesznek, de az tény, hogy a készpénz egyszerűbben eltulajdonítható. A pékségek pedig egy kártyaterminál forgalmazó tapasztalatai alapján nem használnak kártyás fizetést.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Dollár le, arany fel

  Kína nagyhatalmi érdekekből stabil világpénzzé akarja tenni a jüant, hozzájárulva a dollár trónfosztásához. Az amerikai fizetőeszköznek áll ugyan egyelőre a világ, de már nem sokáig....

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.