Betöltés

Fizetés külföldön: adu a bankkártya!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-10-20

Sokat használtuk a bankkártyánkat külföldön az év első felében nyaralásaink alkalmával. Ma még ugyan süt a nap, de a hétre már havazást jósolnak. Lassan elkezdhetjük tervezni a síelést. Az még a jövő zenéje, hogy többet vagy kevesebbet használjuk-e majd a kártyánkat külföldön, mint nyáron. Megnéztük hogyan és mennyiszer használtuk kártyáinkat 2014 első hat hónapjában külföldön.

Hányszor és mekkora összegben vásároltunk bankkártyánkkal külföldön idén nyáron? 

2014 első félévében a teljes magyar lakosság 90%-a rendelkezett bankkártyával, ide értve a betéti és a hitelkártyákat is. Vagyis majdnem minden honfitársunk zsebében van valamilyen bankkártya. Ebből a betéti kártya aránya 76,6%, míg a hitelkártyáé 13,4%. 2013 első félévéhez képest 2%-kal többször használtuk a bankkártyánkat vásárlásra külföldön és ezzel 159 773 millió forintot költöttünk el, ami 4%-kal haladta meg a tavalyi év azonos időszaki értékét.

A külföldi ATM-es készpénzfelvételek száma és volumene azonban csökkent tavaly óta. A külföldi ATM-ekből 6%-kal kevesebb alkalommal és 2%-kal alacsonyabb értékben vettünk fel készpénzt. Pedig a bankkártya sokkal biztonságosabb, mint a készpénz. A kártyakibocsátók pedig folyamatosan dolgoznak a biztonság további növelésén.

A jövő itt kopogtat! Feltehetőleg a MasterCard október elejei bejelentése nagymértékben ösztönözhet majd bennünket a kártyahasználatra. A nagy bejelentés a SafetyNet szolgáltatását, ami feladja a leckét a hackereknek. Ennek a fejlesztésnek nem meglepő módon az a célja, hogy csökkentse mind a bankok, mind a felhasználók kockázatát a számítógépes támadások ellen. Tulajdonképpen egy extra védelmi vonalról van szó. Figyeli a különböző csatornákat és földrajzi lehelyezkedésüket. Vagyis a csalást már a tranzakció megtörténte előtt be tudják azonosítani. Már folyamatban van a biometrikus azonosítás, az arc – és hangfelismerés, amellyel teljes egészében ki lehet majd küszöbölni a PIN-kódok használatát.

 Egy kis adalék a biztonságról 

Az MNB statisztikái szerint 2014. első negyedévében a hazai kibocsátású fizetési kártyákat érintő visszaéléssel összesen 131 millió forint kár keletkezett. A visszaélések jelentős része továbbra is a nemzetközi tranzakciókban történik. A hazai kártyaelfogadói hálózatban elkövetett visszaélésből összesen 11,5 millió forint kár származott.

 Mennyi kártya lapul a zsebünkben? 

A hazai kibocsátású kártyák között a betéti kártyák aránya 84%, a hitelkártyáké pedig 16%. A betéti kártyák száma összesen 24 391 db-bal csökkent. A hitelkártyáknál szintén csökkenést láthatunk, jelenleg 14 125 darabbal kevesebbet tartanak számon, mint 2013 első félév végén.

Meglepően alacsony a hitelkártyák aránya, pedig sok pénzt spórolhatunk meg használatával. A hitelkártyáknak – ésszerű használat mellett – rengeteg előnye van.

 Vegyük sorra ezeket! 

 • Ha hitelkártyával fizetünk nem a számlánkon elérhető saját pénzünket költjük, hanem egy elkülönített hitelszámláról a bank által rendelkezésünkre tartott hitelkeretet, azaz a bank pénzét.
 • A hitelkártyás költéseink után széles körű kedvezményekre vagyunk jogosultak. Például a költéseink bizonyos százalékát visszakapjuk, vagy pontokat gyűjtünk, melyeket később beválthatunk.
 • Bankunk által meghatározott kereskedőknél rögtön a vásárláskor kaphatunk kedvezményt, mely akár 20% is lehet.
 • Kamatmentes időszak, akár 45 napig

A hitelkártya használatában rendkívül fontos szerepe van a határidők betartásának! A bank pénzét ugyanis meghatározott ideig, általában akár (!) 45 napig (előfordul 51 nap) használhatjuk ingyenesen, azaz nem számolnak fel kamatot a kihasznált összegre, amennyiben a fizetési határidőig teljes egészében visszatöltjük azt. Ez a kamatmentes időszak, ami összességében 1 hónap költési időszak + 15 nap türelmi idő.

Miért legyen hitelkártyád? Nézd meg, hogy számodra melyik hitelkártya biztosítja a legjobb feltételeket és kedvezményeket!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Egyet ne feledjünk!

A hitelkártyával nem érdemes készpénzt felvenni! A készpénzfelvételi kamat egyrészt jóval magasabb, mint a vásárlási hitelkamat, másrészt a készpénzfelvétel attól a perctől kamatozik, amikor felvettük. Nincs türelmi idő!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mi alapján dönt a bank, hogy ad-e Neked hitelt?

2018. 09. 26.

A mai napig azt tapasztaljuk, hogy a legtöbbször még mindig nem egyértelmű az „átlagember” számára: mi alapján dönt a bank arról, hogy ad-e hitelt, és milyen összegben. Praktikus információk, több...

A hitelkártya előnyei és hátrányai

2018. 09. 06.

Szeretnéd a bank pénzét ingyen használni? Örülnél, ha a kártyás vásárlásaid után pénzt kapnál vissza az elköltött pénzedből? Elégedett lennél, ha végre Te is kapnál pénzt a bankodtól? Be tudod...

Mit kell tudni a teljes hiteldíj mutatóról, a THM-ről?

2018. 09. 03.

A mindennapi életben minden hitelnél találkozunk egy sokak számára rejtélyes fogalommal. A teljes hiteldíj mutatóra (THM) gondolunk. Miért van szükség erre a mutatóra? Mit jelent ez az általánosan használt fogalom?...

Hiteltörlesztési kisokos: rendezd le a hiteleidet!

2018. 08. 31.

Sok embernek gondot okoz, hogy a hiteleinek törlesztését a lehető legkönnyebben meg tudja oldani. Ha Te is köztük vagy, írásunkból megtudhatod, melyik hitelnél milyen törlesztési móddal és ütemezéssel járhatsz a...

Blogajánló

 • alapblog

  Előre a venezuelai úton!

  Miután az infláció 25%-ra ugrott szeptemberben, a török diktatúra feltalálta a csodafegyvert az áremelkedés ellen: helyi rendőrök csekkolják a boltokban a budipapír-, pelenka- meg fogkrémárakat,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.