Betöltés

Fizetés külföldön: adu a bankkártya!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-10-20

Sokat használtuk a bankkártyánkat külföldön az év első felében nyaralásaink alkalmával. Ma még ugyan süt a nap, de a hétre már havazást jósolnak. Lassan elkezdhetjük tervezni a síelést. Az még a jövő zenéje, hogy többet vagy kevesebbet használjuk-e majd a kártyánkat külföldön, mint nyáron. Megnéztük hogyan és mennyiszer használtuk kártyáinkat 2014 első hat hónapjában külföldön.

Hányszor és mekkora összegben vásároltunk bankkártyánkkal külföldön idén nyáron? 

2014 első félévében a teljes magyar lakosság 90%-a rendelkezett bankkártyával, ide értve a betéti és a hitelkártyákat is. Vagyis majdnem minden honfitársunk zsebében van valamilyen bankkártya. Ebből a betéti kártya aránya 76,6%, míg a hitelkártyáé 13,4%. 2013 első félévéhez képest 2%-kal többször használtuk a bankkártyánkat vásárlásra külföldön és ezzel 159 773 millió forintot költöttünk el, ami 4%-kal haladta meg a tavalyi év azonos időszaki értékét.

A külföldi ATM-es készpénzfelvételek száma és volumene azonban csökkent tavaly óta. A külföldi ATM-ekből 6%-kal kevesebb alkalommal és 2%-kal alacsonyabb értékben vettünk fel készpénzt. Pedig a bankkártya sokkal biztonságosabb, mint a készpénz. A kártyakibocsátók pedig folyamatosan dolgoznak a biztonság további növelésén.

A jövő itt kopogtat! Feltehetőleg a MasterCard október elejei bejelentése nagymértékben ösztönözhet majd bennünket a kártyahasználatra. A nagy bejelentés a SafetyNet szolgáltatását, ami feladja a leckét a hackereknek. Ennek a fejlesztésnek nem meglepő módon az a célja, hogy csökkentse mind a bankok, mind a felhasználók kockázatát a számítógépes támadások ellen. Tulajdonképpen egy extra védelmi vonalról van szó. Figyeli a különböző csatornákat és földrajzi lehelyezkedésüket. Vagyis a csalást már a tranzakció megtörténte előtt be tudják azonosítani. Már folyamatban van a biometrikus azonosítás, az arc – és hangfelismerés, amellyel teljes egészében ki lehet majd küszöbölni a PIN-kódok használatát.

 Egy kis adalék a biztonságról 

Az MNB statisztikái szerint 2014. első negyedévében a hazai kibocsátású fizetési kártyákat érintő visszaéléssel összesen 131 millió forint kár keletkezett. A visszaélések jelentős része továbbra is a nemzetközi tranzakciókban történik. A hazai kártyaelfogadói hálózatban elkövetett visszaélésből összesen 11,5 millió forint kár származott.

 Mennyi kártya lapul a zsebünkben? 

A hazai kibocsátású kártyák között a betéti kártyák aránya 84%, a hitelkártyáké pedig 16%. A betéti kártyák száma összesen 24 391 db-bal csökkent. A hitelkártyáknál szintén csökkenést láthatunk, jelenleg 14 125 darabbal kevesebbet tartanak számon, mint 2013 első félév végén.

Meglepően alacsony a hitelkártyák aránya, pedig sok pénzt spórolhatunk meg használatával. A hitelkártyáknak – ésszerű használat mellett – rengeteg előnye van.

 Vegyük sorra ezeket! 

 • Ha hitelkártyával fizetünk nem a számlánkon elérhető saját pénzünket költjük, hanem egy elkülönített hitelszámláról a bank által rendelkezésünkre tartott hitelkeretet, azaz a bank pénzét.
 • A hitelkártyás költéseink után széles körű kedvezményekre vagyunk jogosultak. Például a költéseink bizonyos százalékát visszakapjuk, vagy pontokat gyűjtünk, melyeket később beválthatunk.
 • Bankunk által meghatározott kereskedőknél rögtön a vásárláskor kaphatunk kedvezményt, mely akár 20% is lehet.
 • Kamatmentes időszak, akár 45 napig

A hitelkártya használatában rendkívül fontos szerepe van a határidők betartásának! A bank pénzét ugyanis meghatározott ideig, általában akár (!) 45 napig (előfordul 51 nap) használhatjuk ingyenesen, azaz nem számolnak fel kamatot a kihasznált összegre, amennyiben a fizetési határidőig teljes egészében visszatöltjük azt. Ez a kamatmentes időszak, ami összességében 1 hónap költési időszak + 15 nap türelmi idő.

Miért legyen hitelkártyád? Nézd meg, hogy számodra melyik hitelkártya biztosítja a legjobb feltételeket és kedvezményeket!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Egyet ne feledjünk!

A hitelkártyával nem érdemes készpénzt felvenni! A készpénzfelvételi kamat egyrészt jóval magasabb, mint a vásárlási hitelkamat, másrészt a készpénzfelvétel attól a perctől kamatozik, amikor felvettük. Nincs türelmi idő!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

bedőlt hiteles ingatlan

Hogyan lehetne igazságosabb a hitelezés?

2019. 01. 05.

A lakásértékesítési és a hitelfelvételi adatok egyre nagyobb számokat mutatnak. A lakásárak az utóbbi 5 évben trendszerű növekedést mutattak, ezért a lakáshitelek iránti érdeklődés is ugrásszerűen megnövekedett. Apollo írt meg...

Amit talán nem tudtál a hitelkiváltásról

2018. 12. 02.

A jelenlegi a hitelkiváltás az egyik legizgalmasabb és legaktuálisabb téma, amivel kis időráfordítással lehet sokat spórolni. Összegyűjtöttünk minden fontos dolgot, hogy kiderüljön, ki nyerhet a dologgal?  Véget érhet a csökkenő...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.