Főbűn a megtakarításaid ellen – Elköveted?

2015. 06. 13. szerző: bankmonitor

Azoknál a megtakarítási formáknál, ahol nem fix kamatot kapunk, mindig fennáll annak a veszélye, hogy valamilyen váratlan esemény következtében az árfolyamok visszaessenek és ezzel a befektetett tőkénk is sérüljön. Ezek lehetnek például politikai, gazdasági események, vagy akár természeti katasztrófák is. A lényeg, hogy hatással vannak az árfolyamokra, és senki nem tudja ezeket megjósolni. Van azonban egy olyan egyszerű módszer, amivel ezek hatása könnyedén csökkenthető. Az alábbiakban elmondjuk, hogy mit kell tenned és még egy játékot is ajánlunk, ahol gyakorolhatsz!

Soha ne tegyünk minden tojást egy kosárba! Ha ugyanis elejtjük a kosarat, amiben az összes tojást visszük, mind eltörik. Sokkal kisebb viszont az esélye annak, hogy több kosár esetén az összes kosarat egyszerre ejtsük el, vagyis, hogy mindenhol egyszerre üssön be a baj. A megtakarítások nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy semmiképpen se tegyük összes pénzünket egyetlen kockázatos eszközbe. Még akkor sem, ha adott értékpapír az „évszázad üzletének” tűnik. Hogy miért? Mert a jövőt senki nem ismeri, és mindig beüthet valami olyan, amire senki nem számított.

Bár az elv nyilvánvalóan mindenki számára logikusnak tűnik, a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy ilyenkor elsősorban saját kapzsiságunkat kell legyőznünk. Hiszen hiába látunk egy kínálkozó lehetőséget, nem tehetjük bele összes pénzünket, így pedig a potenciálisan elérhető hozamunk is alacsonyabb lesz. Ezt az elmaradó hozamot áldozzuk fel a biztonságunk érdekében.

De, hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, nézzünk egy konkrét példát! Az OTP Supra a befektetési alap az elmúlt évek egyik sikertörténete volt. 2014 végéig a kép még teljesen meggyőző volt, tavaly szilveszterkor például az egy éves visszatekintő hozam még több mint 8,1%-on állt.

Ám jött a hidegzuhany. Január 15-én a svájci jegybank egy nem várt lépése következtében a svájci frank őrületes erősödésbe kezdett. A Supra portfólió menedzsere viszont pont ennek az ellenkezőjét várta, így az alap befektetési jegyeinek árfolyama is néhány nap leforgása óriásit esett.

Azoknak, akik teljes megtakarításukat az alapba tették, vagyonuk nagysága együtt zuhant a Supra árfolyamával. Ha például valaki 2014. december 31-én teljes 5 millió forintos megtakarítását ebbe az alapba tette volna, akkor január 23-ra, közel 20 százalékos zuhanás után alig több, mint 4 millió forintja lett volna. Három hét alatt egymilliós bukó. Ezt azért jobb elkerülni.

A Bankmonitor.hu fejlesztett olvasóinak egy befektetési szimulátort, amelyben rövid ujjgyakorlatokkal tesztelhetjük, hogy valódi múltbéli szituációkban jól, vagy rosszul döntöttünk volna. Próbáld ki Te is!

<< KIPRÓBÁLOM A BEFEKTETÉSI SZIMULÁTORT>>

Ezzel szemben azok megtakarítása, akik december 31-én úgy döntöttek, hogy nem engednek a csábításának, és a józanészre hallgatva csak pénzük felét tették ebbe az alapba, másik feléből pedig például OTP Maxima hosszú kötvény alapot vettek, az alábbiak szerint alakult január 23-ig:

Látható tehát, hogy ezzel az egyszerű lépéssel a veszteségek kevesebb, mint a felére csökkenthetők, ehhez viszont az is kell, hogy a kockázat megosztásához a megfelelő eszközöket válogassuk össze. Ezt szakszóval diverzifikációnak nevezik, és szakszerű kivitelezése esetén elérhető, hogy a teljes portfólió kockázata kisebb legyen, mint az egyes eszközöké külön-külön.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.04.27.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -0,52% 5,77% 5,14% 8,22% 1
  OTP Supra Alap 6,11% 8,30% 4,93% 16,19% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,80% 4,78% 5,16% 8,07% 3
  OTP Fundman Alap 5,51% 7,72% n.a. 5,69% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,53% 3,16% 4,23% 5,50% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 3,93% 14,92% 9,85% 7,07% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -2,34% 0,25% 3,71% 4,10% 7
  OTP Trend Alap 10,41% 8,51% 15,12% 13,60% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Rém egyszerű trükkel növelheted a hozamod

2018. 05. 13.

Míg sok időt töltünk a megfelelő befektetés megtalálásával, sok esetben elfeledkezünk arról, hogy mennyibe kerül is nekünk az értékpapírszámla fenntartása. Az általunk készített összeállításból kiderül, hogy a nagyobb bankok és...

Ideje izgulni a következő válság miatt?

2018. 05. 12.

1980 óta 4 nagyobb gazdasági visszaesés is volt a világgazdaságban, a legutóbbi és egyben legtöbb országot érintő recesszió pedig 10 éve ütött be. Az eseményeket figyelve felmerül a kérdés, hogy...

Három országtól óvakodj, ha jön a kamatemelés

2018. 04. 28.

Vannak olyan országok, amelyek különösen sérülékenyek lehetnek a nemzetközi helyzet alakulására. A CNBC-nek nyilatkozó szakértő szerint az amerikai kamatemelés miatt aktuálisan éppen India, Indonézia és a Fülöp-szigetek azok, amelyektől befektetési...

Blogajánló

 • alapblog

  Kedves Draghi!

  „Caro Draghi, cancellaci 250 miliardi di debito!” – Kedves Draghi, engedjél el 250 milliárd eurónyi adósságot! Egy kis benzin a tűzre. A befektetők eddig nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.