Fontold meg nagyon, hogy bevállalsz-e egy devizaszámlát a nyaraláshoz

2017. 06. 29. szerző: bankmonitor.hu

A nyaralási pénzügyek többféleképpen megoldhatóak. A két legnépszerűbb megoldás, hogy készpénzt viszünk magunkkal, illetve forint számlánkhoz kapcsolt kártyánkkal egyenlítjük ki a vásárlások ellenértékét. De mi a helyzet, ha valaki devizaszámlát nyit a nyaraláshoz? Megéri?

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: bankszámla 5000 Ft jóváírással, vagy végezz személyre szabott bankszámla költség számítást a kalkulátorunkkal!

A nyaralási előkészületek

Sokan utaznak külföldre, és egyre többen használják a kártyájukat is a külföldi vásárlásaik során. Viszont ilyenkor a forint számla devizás kártyaköltéseinek az árfolyamát nem tudják befolyásolni: a vásárlás után pár napon belül a kártyatársaság, vagy a bank árfolyamán forintra váltódnak. Felmerülhet az igény a devizaváltás időpontjának a megválasztására (akkor váltsunk, amikor jó az árfolyam), illetve egyébként is keletkezhet valakinek devizás bevétele. Ilyenkor érdemes lehet devizaszámlát nyitni, és a külföldi tartózkodás során az ott gyűjtött devizát használni.

Banki korlátok

Utánanéztünk az euró számlák vezetésének és az összes általunk követett banknál lehet ilyen devizaszámlát nyitni. Állhat akár önmagában, vagy forint számla mellé csatolva.

Legjobb forint számlát keresed? Használd kalkulátorunk, és kiderül számodra melyik a legmegfelelőbb!

Öt banknál ingyenesen tudunk devizaszámlát vezetni. Érdekes, hogy az OTP Banknál forint számla mellé kötve olcsóbb a számla vezetése, míg az MKB Banknál az első számla ingyenes, így ha második számlaként nyitjuk, akkor lehet, hogy pénzbe kerül.

A legnagyobb korlátot viszont abban találtuk, hogy 3 banknál nem kapcsolható a devizaszámlához bankkártya. Így nem alkalmas a fent vázolt nyaralási helyzet megoldására, hiszen maximum utalva, vagy bankfióki pénztárban lehet a devizához jutni. Így ilyen esetetekben marad a devizaváltás, illetve külföldön a forint számlához kapcsolt kártya használata.

Egy kártya mind felett

A legtöbb banknál (már ahol igényelhető a devizaszámlához kártya) külön kártyát kell igényelni a számlához. Ennek megvan az a hátránya, hogy külön kártyadíjat kell fizetnünk, de legalább mindig egyértelmű, melyik devizanemet használjuk épp.

Ennél egy fokkal szofisztikáltabb megoldás, amit a Raiffeisen Banknál, illetve az UniCredit Banknál találunk. Itt tudjuk használni a meglévő forint számlánkhoz kapcsolt bankkártyánkkal is a devizaszámlánkat. Ilyenkor a mögöttes számlát változtatják meg. Az UniCreditnél ingyenesen, míg a Raiffeisen esetében 608 Ft-ért alkalmanként. Ennek a megoldásnak a hátránya, ha elfelejtjük visszaállítani a forint számlánkhoz a kártyánkat, akkor idehaza is az eurónkat költjük.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Újabb bank oszt pénzt az ügyfeleinek!

2018. 05. 17.

5-15 ezer forint közötti összeg ütheti a markát annak, aki a megfelelő időben, a megfelelő helyen nyit új bankszámlát. A talált pénznek azonban számos feltétele lehet. Nézd meg aktuális bankszámla...

A legolcsóbb bankszámlák egy helyen!

2018. 05. 09.

Tudod, hogy mennyi pénzt költesz havonta bankolásra? Nagyon fontos, hogy ezt a kérdést tisztázd, hiszen, ha a tapasztalatainkból indulunk ki, könnyen lehet, hogy több ezer forint is megspórolhatsz egy kedvezőbb...

A párnacihánál biztosabb helyet is találhatsz a pénzednek!

2018. 04. 26.

Az alacsony kamatok következtében sokan döntenek úgy, hogy a bankszámlájukon hagyják a felhasználatlan pénzösszegeket, vagy éppen készpénzben tartják azt. Ennek nyilvánvalóan megvannak a biztonsági kockázatai, ráadásul nem feledkezhetünk meg a...

Blogajánló

  • alapblog

    Bullpiac vége? – 3. rész: Mi lesz veled, Facebook?

    Kollégáink, Szabó László, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek a világ minket érdeklő dolgairól. A harmadik részben a gyorsuló technológiai változások gazdasági hatásairól és arról is beszélgettünk, mi lesz majd...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.