Betöltés

Fordulat a személyi kölcsönök piacán: újra rákapnak a magyarok?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-13

Ma már nem szükséges körbejárni a környékbeli bankfiókokat, ha a személyi kölcsönök közül a számunkra legkedvezőbbet szeretnénk megtalálni, elég egy egyszerű kalkulációt végezni a Bankmonitor.hu oldalon, vagy akár az alábbi cikkünkben. A jegybank statisztikái szerint júliusban újra több személyi kölcsönt vettek fel a magyarok, amivel egyre biztosabbnak tűnik a fordulat: talán nem esik tovább a teljes állomány.

Rekord kihelyezés júliusban

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) napokban közzétett adatai szerint júliusban összesen 12,5 milliárd forint személyi kölcsönt vettek fel az ügyfelek. Az év hetedik hónapjában kihelyezett összeg 15,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbi 10,83 milliárd forintos és 7,3%-kal múlta felül az előző hónap 11,63 milliárd forintos értékét.

A hitelkihelyezés bővülése ugyan elmarad a lakáshiteleknél és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél mért éves adatoktól, de például a januári 6,32 milliárdhoz képest a személyi kölcsönöknél is kis híján duplázódásról beszélhetünk (+97,4%). Az elmúlt három hónapban folyósított személyi kölcsönök összege pedig elérte a 33,5 milliárd forintot, ami – felülmúlva a tavaly őszi 32 milliárd forintot – az elmúlt évek legkedvezőbb adata lett.

20% alatt szédül a THM

A lakossági forint személyi hitelekre vonatkozó átlagos teljes hiteldíj-mutató 20,7%. Bár a legjobb akciós ajánlatokat már 10% körüli hiteldíjjal is el lehet érni. Az elmúlt hónapokban átlagosan 20,5-21,5% között ingadozó mutató egyelőre nem akar beszédülni húsz százalék alá. Igaz jó három éve még annak örültünk, hogy már nem hármassal kezdődött az átlagos THM.

Ellenőrizd a legfrissebb személyi kölcsön felhozatalt a Bankmonitor kalkulátorával és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb ajánlatot!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Személyi kölcsön
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A teljes lakossági személyi kölcsön állomány július végén 312,4 milliárd forintot tett ki, ebből 12,5 milliárd forint (4%) devizaalapú, míg 299,8 milliárdnyi (96%) forint alapú. A deviza alapú állomány egy hónap alatt közel a tizedével csökkent (lassan lejárnak ezek a szerződések, amelyik futamideje pedig még tart, azt pedig rövidesen forintosítják).

A korábbi deviza alapú ügyleteket is figyelembe véve a teljes lakossági személyi kölcsön állomány hat év alatt a felére csökkent. Az állomány fokozatos leépülése megállni látszik, a deviza alapú ügyletek lassan kikopnak a rendszerből, az egyre kedvezőbb feltételek mellett kínált új konstrukciók fordulatot, bővülést is hozhatnak. A teljes állomány 0,57%-kal emelkedett júliusban, ami azt jelenti, hogy ennyivel többet vettek fel az új ügyfelek, mint amennyi tőkét a meglévő adósok visszatörlesztettek. 

Ezeket érdemes tudni igénylés előtt

A személyi kölcsön felvételét olyan élethelyzetek esetén érdemes fontolóra venni, amikor néhány százezertől egy-kétmillió forintig terjedő összegre van viszonylag gyorsan szükségünk és nem áll szándékunkban – vagy nem tudunk – ingatlanfedezetet bevonni az ügyletbe.

A visszafizetés elsődleges biztosítéka az igazolt jövedelmünk, így a bank számára az ingatlanfedezetes hitelektől jóval kockázatosabb termékről beszélhetünk. Ennek a jelzáloghitelektől magasabb hiteldíj az ára, de a bankok az igazolt jövedelmek nagyságától függően differenciálhatnak. Minél magasabb a – lehetőleg bankszámlára érkező – nettó fizetésünk, annál kedvezőbb feltételek mellett juthatunk a kölcsönhöz.

A bank akkor is kérhet munkáltatói igazolást, ha bankszámlára érkezik a fizetésünk. Ennek az az oka, hogy a számlakivonattal ellentétben ebből a nyomtatványból derül ki, hogy mióta dolgozunk az adott munkahelyen, határozott, vagy határozatlan idejű a munkaviszonyunk és tartalmaz még számos az adósminősítéshez szükséges adatot.

Fontos, hogy legyenek rendben a közüzemi díjaink, mert a hitelező ez alapján is következtethet a majdani törlesztési hajlandóságunkra. Ha azt látják, hogy a rezsiköltségeket és egyéb fizetési kötelezettségeinket késve rendezzük, akkor jogosan feltételezhetik, hogy a havi részletekkel törlesztésével sem leszünk másképp. Ez akár a kérelem elutasításához is vezethet.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

1 000 000 Ft személyi kölcsön ajánlataink 3 éves futamidőre
K&H Bank
K&H forint személyi kölcsön
33210
Havi törlesztő
0.13793
THM
1212820
Teljes visszafizetés
Budapest Bank
Budapest Bank Online Hűség hitel
33914
Havi törlesztő
0.13892
THM
1220904
Teljes visszafizetés
Cetelem Bank
Cetelem Saját Ritmus szabad felhasználású kölcsön
33646
Havi törlesztő
0.14485
THM
1221250
Teljes visszafizetés

A fent kalkulációk 150 000 Ft-os havi fizetés, 12 hónapos munkaviszony és jövedelemérkeztetés figyelembe vételével készültek.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.