Betöltés

Fordulat a személyi kölcsönök piacán: újra rákapnak a magyarok?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-13

Ma már nem szükséges körbejárni a környékbeli bankfiókokat, ha a személyi kölcsönök közül a számunkra legkedvezőbbet szeretnénk megtalálni, elég egy egyszerű kalkulációt végezni a Bankmonitor.hu oldalon, vagy akár az alábbi cikkünkben. A jegybank statisztikái szerint júliusban újra több személyi kölcsönt vettek fel a magyarok, amivel egyre biztosabbnak tűnik a fordulat: talán nem esik tovább a teljes állomány.

Rekord kihelyezés júliusban

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) napokban közzétett adatai szerint júliusban összesen 12,5 milliárd forint személyi kölcsönt vettek fel az ügyfelek. Az év hetedik hónapjában kihelyezett összeg 15,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbi 10,83 milliárd forintos és 7,3%-kal múlta felül az előző hónap 11,63 milliárd forintos értékét.

A hitelkihelyezés bővülése ugyan elmarad a lakáshiteleknél és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél mért éves adatoktól, de például a januári 6,32 milliárdhoz képest a személyi kölcsönöknél is kis híján duplázódásról beszélhetünk (+97,4%). Az elmúlt három hónapban folyósított személyi kölcsönök összege pedig elérte a 33,5 milliárd forintot, ami – felülmúlva a tavaly őszi 32 milliárd forintot – az elmúlt évek legkedvezőbb adata lett.

20% alatt szédül a THM

A lakossági forint személyi hitelekre vonatkozó átlagos teljes hiteldíj-mutató 20,7%. Bár a legjobb akciós ajánlatokat már 10% körüli hiteldíjjal is el lehet érni. Az elmúlt hónapokban átlagosan 20,5-21,5% között ingadozó mutató egyelőre nem akar beszédülni húsz százalék alá. Igaz jó három éve még annak örültünk, hogy már nem hármassal kezdődött az átlagos THM.

Ellenőrizd a legfrissebb személyi kölcsön felhozatalt a Bankmonitor kalkulátorával és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb ajánlatot!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Személyi kölcsön
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A teljes lakossági személyi kölcsön állomány július végén 312,4 milliárd forintot tett ki, ebből 12,5 milliárd forint (4%) devizaalapú, míg 299,8 milliárdnyi (96%) forint alapú. A deviza alapú állomány egy hónap alatt közel a tizedével csökkent (lassan lejárnak ezek a szerződések, amelyik futamideje pedig még tart, azt pedig rövidesen forintosítják).

A korábbi deviza alapú ügyleteket is figyelembe véve a teljes lakossági személyi kölcsön állomány hat év alatt a felére csökkent. Az állomány fokozatos leépülése megállni látszik, a deviza alapú ügyletek lassan kikopnak a rendszerből, az egyre kedvezőbb feltételek mellett kínált új konstrukciók fordulatot, bővülést is hozhatnak. A teljes állomány 0,57%-kal emelkedett júliusban, ami azt jelenti, hogy ennyivel többet vettek fel az új ügyfelek, mint amennyi tőkét a meglévő adósok visszatörlesztettek. 

Ezeket érdemes tudni igénylés előtt

A személyi kölcsön felvételét olyan élethelyzetek esetén érdemes fontolóra venni, amikor néhány százezertől egy-kétmillió forintig terjedő összegre van viszonylag gyorsan szükségünk és nem áll szándékunkban – vagy nem tudunk – ingatlanfedezetet bevonni az ügyletbe.

A visszafizetés elsődleges biztosítéka az igazolt jövedelmünk, így a bank számára az ingatlanfedezetes hitelektől jóval kockázatosabb termékről beszélhetünk. Ennek a jelzáloghitelektől magasabb hiteldíj az ára, de a bankok az igazolt jövedelmek nagyságától függően differenciálhatnak. Minél magasabb a – lehetőleg bankszámlára érkező – nettó fizetésünk, annál kedvezőbb feltételek mellett juthatunk a kölcsönhöz.

A bank akkor is kérhet munkáltatói igazolást, ha bankszámlára érkezik a fizetésünk. Ennek az az oka, hogy a számlakivonattal ellentétben ebből a nyomtatványból derül ki, hogy mióta dolgozunk az adott munkahelyen, határozott, vagy határozatlan idejű a munkaviszonyunk és tartalmaz még számos az adósminősítéshez szükséges adatot.

Fontos, hogy legyenek rendben a közüzemi díjaink, mert a hitelező ez alapján is következtethet a majdani törlesztési hajlandóságunkra. Ha azt látják, hogy a rezsiköltségeket és egyéb fizetési kötelezettségeinket késve rendezzük, akkor jogosan feltételezhetik, hogy a havi részletekkel törlesztésével sem leszünk másképp. Ez akár a kérelem elutasításához is vezethet.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • alapblog

    Az emberek vagy a számok fontosabbak?

    Mi hajtja a növekedést? A világ gazdaságainak teljesítménymérésére közkedvelt mutatószám az egy főre jutó GDP. A számításoknál az összehasonlíthatóság és pontosság miatt több változatot is...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.