Betöltés

Forint: Indulhat a hullámvasút

szerző: Bankmonitor.hu
2014-11-21

Kettős célnak kell megfelelnie a forintnak az elkövetkező időszakban. Az év végére az államadósság karbantartása érdekében erősödnie, míg jövő év elején gyorsan gyengülnie kell, ahhoz, hogy a devizahitelek forintosításakor alkalmazott árfolyam minél inkább kedvezményesnek tűnjön. Az árfolyam-politika alakításakor mondjuk nem éppen ezeket a tényezőket szokták figyelembe venni…

Az államadósság karbantartása

Az államadósságot az Alaptörvényben és a Gazdasági stabilitási törvényben foglalt szabályoknak megfelelően csökkenteni kell. Idén a tavalyi 79,3%-os GDP arányos szint alá kell levinni. Jelenleg (2014. harmadik negyedév végén) az előzetes adatok alapján 83%-on áll ez a mutató, tehát bő 4%ponttal kell mérsékelni az államadósság-rátát az év hátralevő részében.

Mivel az adósságszerkezet közel 40%-a deviza alapú, így a forint árfolyamának mozgatásával finom hangolható a forintban kimutatott adósság értéke. Amennyiben az év vége előtt a forint erősödésnek indul, úgy az államadósság forintban kifejezett értéke csökken, tehát elérhetővé válik a megcélzott GDP arányos adósságszint.

Mikor lehet kedvező árfolyamú a devizahitelek forintosítása

Mint ismeretes jövő februárban kerül sor a deviza és deviza alapú jelzáloghitelek forintosítására. Szemben a 2011-12-es kedvezményes árfolyamú végtörlesztéssel, amikor is jóval a piaci árfolyam alatt, előre rögzített 180 forintos árfolyam mellett volt lehetőség végtörleszteni a svájci frank hiteleket, addig most szó sincs kedvezményes árfolyam alkalmazásáról. A forintosítást 256,6 forintos svájci frank árfolyamon fogják elvégezni, ami 43%-kall magasabb, mint a kedvezményes végtörlesztés idején.

Anno a kedvezményes végtörlesztés hatására jelentősen gyengült a forint a svájci frankkal szemben. Az MNB szeptemberben bejelentett intézkedése pedig pont ezt hivatott megakadályozni, amelynek keretében a Jegybank a deviza tartalék terhére devizát biztosít a bankoknak, amit a hitelintézetek kötelezően a deviza kötelezettségeik csökkentésére fordítanak. Ezzel elkerülhetővé válik a nagymértékű devizakereslet egyidejű megjelenése a piacon, ami egyértelmű forintgyengítő hatással járna. Ez a rendelkezés pedig kifejezetten pozitív irányba mozgatja a forintot.

Hacsak a kormányzat kommunikációs célja nem más… A napokban Varga Mihály a következőt nyilatkozta: “én azt feltételezem egyébként, hogy amikor a konkrét forintosítás történik, akkor ez már azért egy kedvezőbb árfolyam lesz, tehát valószínű, hogy jövőre az árfolyam már nem ezen a szinten fog állni”, ami egy gyengébb forint árfolyamot irányoz előre. Ennek fényében pedig a soron következő forintosítást is kedvezményesnek lehet majd tekinteni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!

2018. 07. 18.

Nagyot változott a lakáshitelek kamata az utóbbi három hónapban. A hozamok emelkedése május és július között a hitelkamatok emelkedését eredményezte. A hiteligénylőknek ez komoly próbatételt jelenthet. A CashMester új részében...

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Megindultak a kamatok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 07. 12.

A lakáshitelek törlesztői az utóbbi két hónapban emelkedésnek indultak, ami azért érdekes jelenség egy laikus számára, mert a jegybanki alapkamat eközben egy tapodtat sem mozdult. Joggal tehetné fel egy hitelesben...

Blogajánló

  • alapblog

    FANG: az évtized sztárbefektetései

    Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.