Betöltés

Forintos dilemma: honnan lesz nyugdíjam?

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 02. 06.

Tudod már lesz-e nyugdíjad? Tudod, mennyi pénzből szeretnél élni öregkorodban? Tudod, honnan fogod ezt a pénzt előteremteni? A legtöbben ezekre a nyugtalanító kérdésekre nem tudják a választ. Csak várnak ölbe tett kézzel és reménykednek. Pedig jobb saját kezünkbe venni a sorsunkat. Havi pár ezer forintból nem lehetetlen vállalkozás nyugdíjas éveinkre összespórolni egy akkora összeget, amelyből nyugodt időskorunk lehet.

Mennyire lenne szükségünk?Havi
nettó 120-240 ezer forint. Egy átlagos magyarnak ennyi pénzre lenne szüksége nyugdíjas éveiben – derül aki a GfK Hungária piackutató cég és az ING Biztosító közös felméréséből. Azt, hogy ezt a pénzt
honnan fogják előteremteni, arra már a legtöbben nem tudják a választ. A már idézett kutatás szerint a kérdést elintézik azzal, hogy az öregkor messze van, a jövő meg amúgy is bizonytalan, előre gondolkodni ilyen hosszú távra nem reális.

Ettől függetlenül az emberek reálisan látják saját cseppet sem irigylésre méltó helyzetüket nyugdíjba vonulásuk után. A Generali Biztosító kutatása szerint: a felnőtt
magyarok kétharmada arra számít, hogy a várható
nyugdíja sokkal kevesebb lesz, mint jelenlegi jövedelme. A lakosság közel
fele úgy véli nyugdíja egyáltalán nem lesz elegendő a megélhetéshez, további 22 százalék szerint pedig a kívánt színvonalú életvitelt sem fogják tudni fenntartani. A legtöbben a jelenlegi fizetésük legfeljebb felével számolnak nyugdíjasként, de a megkérdezettek 32 százaléka szerint is csak a mostani fizetésük felét-háromnegyedét kapják majd kézhez.

Az államtól aligha

Az biztosnak tűnik, hogy az
állami nyugdíj nem jelent majd megoldást a problémára. A hazai demográfiai számítások szerint 2050-re 4 dolgozó embernek 6 másikat kell eltartania. Pénze tehát az államnak sem lesz. Annál is inkább, mert a nemrégiben napvilágra került hírek szerint már a 2011-ben államosított
magánnyugdíj-pénztári vagyon sincs meg

A 2945 milliárd forintból
2020 forint ment az államadósság csökkentésére, 233 milliárd forintot utaltak vissza a lakosságnak reálhozamként, mintegy 500 milliárdot fordítottak a nyugdíjkassza hiányának csökkentésére, 200 milliárd forintnyi értékpapírt pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél helyeztek el. (A kezdeti vagyont 2012-ben és 2013-ban további 44 milliárd forinttal gyarapították a kasszák a további átlépők miatti befizetéseikkel.) A vagyonból tavaly novemberben már
csak 16 milliárd forint maradt meg.

A csodára várva

Az egyértelmű helyzet ellenére a legtöbben a jelek szerint a
csodára várnak, azaz nem tesznek semmit, nem spórolnak öreg korukra. A Generali Biztosítónak tavaly a megkérdezettek mindössze 18 százaléka mondta, hogy tesz valamit azért, hogy legyen nyugdíja. Pedig nem ördöngösségről van szó.
Havi 10-15 ezer forintot félretéve és megfelelően megforgatva egész s
zép összeget gyűjthetünk öregkorunkra. Hogy hogyan?

Azok, akik öreg korukra spórolnak, az esetek majdnem
felében (48%) önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket tesznek, minden negyedik válaszadó nyugdíj célú életbiztosítást kötött, 17 százalékuk pedig a bankszámláján spórol idős korára – derül ki a Generali kutatásából. A legjobb megoldás azonban az, ha
több lábon állunk és megtakarításainkból teszünk az önkéntes nyugdíjpénztárba, a nyugdíj előtakarékossági számlára (nyesz) és valamennyit magunk is forgatunk.

Utóbbi két esetben
ideális választás lehet a befektetési alap. Itt is szakértőkre bízzuk a pénzünket, de magunk választhatjuk meg, hogy megtakarításunkat milyen termékekben fialtassák. Választhatunk kockázatos, ám nagyobb hozammal kecsegtető részvényalapokat éppúgy, mint biztonságos, ám valamivel kisebb hozamot ígérő pénzpiaci alapokat. A választásban segít kalkulátorunk:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Mindent az önkéntes nyugdíjpénztárról

2018. 07. 06.

A nyugdíj célú megtakarítások legnagyobb vonzerejét a befizetések utáni 20%-os adójóváírás adja. Három ilyen nyugdíj célú megtakarítás létezik: nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás és önkéntes nyugdíjpénztár. Többször összehasonlítottuk őket már, de most...

Vihar ide, vihar oda, a nyugdíjpénz jó helyen van!

2018. 06. 20.

Az év első fele alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai nem lesznek olyan kiválóak, mint az utóbbi években. Ennek oka, hogy a kötvények és a részvények felett is borús fellegek gyülekeznek....

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.