Forintos dilemma: honnan lesz nyugdíjam?

 • 2014.02.06.
 • szerző: bankmonitor

Tudod már lesz-e nyugdíjad? Tudod, mennyi pénzből szeretnél élni öregkorodban? Tudod, honnan fogod ezt a pénzt előteremteni? A legtöbben ezekre a nyugtalanító kérdésekre nem tudják a választ. Csak várnak ölbe tett kézzel és reménykednek. Pedig jobb saját kezünkbe venni a sorsunkat. Havi pár ezer forintból nem lehetetlen vállalkozás nyugdíjas éveinkre összespórolni egy akkora összeget, amelyből nyugodt időskorunk lehet.

Mennyire lenne szükségünk?Havi
nettó 120-240 ezer forint. Egy átlagos magyarnak ennyi pénzre lenne szüksége nyugdíjas éveiben – derül aki a GfK Hungária piackutató cég és az ING Biztosító közös felméréséből. Azt, hogy ezt a pénzt
honnan fogják előteremteni, arra már a legtöbben nem tudják a választ. A már idézett kutatás szerint a kérdést elintézik azzal, hogy az öregkor messze van, a jövő meg amúgy is bizonytalan, előre gondolkodni ilyen hosszú távra nem reális.

Ettől függetlenül az emberek reálisan látják saját cseppet sem irigylésre méltó helyzetüket nyugdíjba vonulásuk után. A Generali Biztosító kutatása szerint: a felnőtt
magyarok kétharmada arra számít, hogy a várható
nyugdíja sokkal kevesebb lesz, mint jelenlegi jövedelme. A lakosság közel
fele úgy véli nyugdíja egyáltalán nem lesz elegendő a megélhetéshez, további 22 százalék szerint pedig a kívánt színvonalú életvitelt sem fogják tudni fenntartani. A legtöbben a jelenlegi fizetésük legfeljebb felével számolnak nyugdíjasként, de a megkérdezettek 32 százaléka szerint is csak a mostani fizetésük felét-háromnegyedét kapják majd kézhez.

Az államtól aligha

Az biztosnak tűnik, hogy az
állami nyugdíj nem jelent majd megoldást a problémára. A hazai demográfiai számítások szerint 2050-re 4 dolgozó embernek 6 másikat kell eltartania. Pénze tehát az államnak sem lesz. Annál is inkább, mert a nemrégiben napvilágra került hírek szerint már a 2011-ben államosított
magánnyugdíj-pénztári vagyon sincs meg

A 2945 milliárd forintból
2020 forint ment az államadósság csökkentésére, 233 milliárd forintot utaltak vissza a lakosságnak reálhozamként, mintegy 500 milliárdot fordítottak a nyugdíjkassza hiányának csökkentésére, 200 milliárd forintnyi értékpapírt pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél helyeztek el. (A kezdeti vagyont 2012-ben és 2013-ban további 44 milliárd forinttal gyarapították a kasszák a további átlépők miatti befizetéseikkel.) A vagyonból tavaly novemberben már
csak 16 milliárd forint maradt meg.

A csodára várva

Az egyértelmű helyzet ellenére a legtöbben a jelek szerint a
csodára várnak, azaz nem tesznek semmit, nem spórolnak öreg korukra. A Generali Biztosítónak tavaly a megkérdezettek mindössze 18 százaléka mondta, hogy tesz valamit azért, hogy legyen nyugdíja. Pedig nem ördöngösségről van szó.
Havi 10-15 ezer forintot félretéve és megfelelően megforgatva egész s
zép összeget gyűjthetünk öregkorunkra. Hogy hogyan?

Azok, akik öreg korukra spórolnak, az esetek majdnem
felében (48%) önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket tesznek, minden negyedik válaszadó nyugdíj célú életbiztosítást kötött, 17 százalékuk pedig a bankszámláján spórol idős korára – derül ki a Generali kutatásából. A legjobb megoldás azonban az, ha
több lábon állunk és megtakarításainkból teszünk az önkéntes nyugdíjpénztárba, a nyugdíj előtakarékossági számlára (nyesz) és valamennyit magunk is forgatunk.

Utóbbi két esetben
ideális választás lehet a befektetési alap. Itt is szakértőkre bízzuk a pénzünket, de magunk választhatjuk meg, hogy megtakarításunkat milyen termékekben fialtassák. Választhatunk kockázatos, ám nagyobb hozammal kecsegtető részvényalapokat éppúgy, mint biztonságos, ám valamivel kisebb hozamot ígérő pénzpiaci alapokat. A választásban segít kalkulátorunk:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.02.28.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 1,40% 6,13% 5,35% 8,38% 1
  OTP Supra Alap 10,23% 9,03% 5,16% 16,40% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 9,32% 8,14% 6,17% 8,39% 3
  OTP Fundman Alap 18,87% 13,01% n.a. 8,20% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 4,41% 5,01% 4,96% 5,89% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 6,08% 13,50% 9,44% 6,88% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,48% 0,67% 4,26% 4,26% 7
  OTP Trend Alap 16,32% 8,61% 16,71% 14,34% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.