Garantált rendszeres befektetés euróban? Igen, ilyen is létezik (X)

Garantált rendszeres befektetés euróban? Igen, ilyen is létezik (X)
Hirdetés

Cikk2023-04-25
 

Euróban szeretnél befektetni, de nem áll rendelkezésedre nagyobb összeg jelenleg? Hosszú távon szeretnél félretenni és ideális lenne valamilyen garancia arra, hogy legalább a befektetett összeget visszakapod lejáratkor? Emellett szeretnél valamilyen védelmet arra az esetre, ha veled valami történne? Az NN Biztosító Kronosz rendszeres díjas, garantált, befektetési egységekhez kötött életbiztosítása mindezt egyben biztosítani tudja számodra.

Egyre népszerűbbek az eurós befektetések

Az elmúlt hónapokban a forint árfolyamának ingadozása miatt sok befektető figyelme a devizamegtakarítások felé fordult. Ez érthető is, hiszen a forint a tavalyi évben érdemben gyengült. Ugyanakkor az is látszik már, hogy nincs semmi garancia arra, hogy ez a trend folytatódik. A forint gyengülése egyáltalán nem törvényszerű.

Ezt támasztja alá az is, ha megnézzük, hogyan alakult a forint árfolyama az euróval szemben az elmúlt egy évben. A hazai fizetőeszköz a 2022. februári 370 Ft/EUR körüli árfolyamról egészen 428 Ft/EUR szint fölé gyengült tavaly októberben. Azóta viszont érdemben erősödött, jelenleg 375-380 Ft/EUR között mozog az árfolyam.

Ha hosszú távon a forint gyengülésére számítunk, akkor érdemes lehet euró alapú befektetést választani. Nincs azonban mindenkinek már eleve jelentős félretett pénze, melyet átválthatna, vagy euróban állna rendelkezésre. A NN Biztosító Kronosz rendszeres díjas, garantált, befektetési egységekhez kötött életbiztosítása ebben a helyzetben jó megoldás lehet, hiszen rendszeres megtakarításról lévén szó a befektetésünket apránként – előre meghatározott havonta, negyedévente, félévente vagy évente – tudjuk félretenni. (A minimális éves díj 1080 euró, azaz 90 euró/hó minimum 15 éves időtávra.)

Hirdetés

Az euró vásárlása önmagában nem befektetés

Természetesen kis tételekben mi magunk is átválthatjuk félretett pénzünket euróra. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a pénzváltás önmagában még nem minősül befektetésnek. (Aktuálisan nyerhetünk, vagy épp veszíthetünk önmagában a forint árfolyamának változása miatt.)

Érdemes tehát az átváltott eurót befektetni, hogy további hozamot, nyereséget érhessünk el.  Kisebb összegek rendszeres, havi befektetése önmagában nem lenne egyszerű. Viszont egy biztosítás esetében már más a helyzet.

A Kronosz rendszeres díjas, garantált, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás keretében 6 eszközalap közül is választhatunk, saját kockázatvállalási hajlandóságunk, hozamelvárásunk szerint. Választható alacsonyabb kockázatú kötvény eszközalap mellett magasabb kockázatú – és ezáltal magasabb hozamelvárásoknak megfelelő – részvényeszközalap is. Ez utóbbiak között vannak különböző földrajzi elhelyezkedésre koncentráló eszközalapok.

Azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy mindegyik megoldás hordoz valamekkora kockázatot, valamint a befizetések legalább 50%-át kötvény eszközalapban kell elhelyezni.

Eurós befektetés garanciával?!

Az NN Biztosító Kronosz rendszeres díjas, garantált, befektetési egységekhez kötött életbiztosítása esetében azonban a kockázat valamelyest mérsékelhető. A tőkegarancia biztosítja, hogy a lejárati és a haláleseti összeg még kedvezőtlen piaci körülmények esetén se legyen kevesebb, mint az alapbiztosításra befizetett rendszeres díjak összege.

Mindez azt jelenti, ha a biztosítást rendszeres díjfizetés mellett megtartjuk lejáratig, akkor a befektetési célra befizetett tőkénk védve van. A biztosítás tartama 15 és 30 év között lehet. Figyelembe kell venni ugyanakkor az életkorunkat is. Szerződéskötéskor a biztosított 16 és 60 év között, a konstrukció lejáratának évében legfeljebb 75 éves lehet.

Biztosítási védelem is kapcsolódik a megtakarítás mellé!

A befektetés mellett fontos családunk anyagi védelme is: ha bármi tragikus történik velünk, szeretteink akkor is legyenek anyagi biztonságban.

A Kronosz rendszeres díjas, garantált, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás biztosítási védelmet nyújt erre a helyzetre is. A megtakarítás, befektetés mellett egy váratlan, tragikus esemény bekövetkeztekor nyújthat segítséget.

Mit érdemes tudni a Kronosz rendszeres díjas, garantált, befektetési egységekhez kötött életbiztosításról?

Mik azok a főbb jellemzők, amit minden befektetőnek érdemes tudnia?

  • A biztosítás pénzneme euró. A minimális havi díj 90 euró, azaz éves szinten 1080 euró minimum 15 év tartamra.
  • Határozott időtartamra szól: a futamidő 15 és 30 év között lehet.
  • A biztosított életkorára is van elvárás. Igényléskor minimum 16, legfeljebb 60 évesek, a futamidő lejáratának évében pedig legfeljebb 75 évesek lehetünk.
  • 6 eszközalap közül választva megtalálhatjuk a számunkra leginkább megfelelő – igényeink és kockázatvállalási hajlandóságunk alapján – lehetőséget.
  • A megtakarítás garanciával párosul, a lejárati és a haláleseti összeg nem lesz kevesebb, mint az alapbiztosításra rendszeresen befizetett díjak.
  • A Biztosító által akciós jelleggel meghirdetett időszakokban eseti befizetésre is van lehetőség, ezzel növelve megtakarításunk értékét.
  • Befektetésünkhöz életbiztosítási védelem is kapcsolódik. Ezáltal anyagi védelmet biztosíthatunk szeretteinknek egy nem várt tragédia esetére.
  • Ha a díjat nem tudod euróban fizetni, csak forintban, akkor érdemes az átváltás költségével és az árfolyamváltozásból eredő díjváltozással, valamint az árfolyamkockázattal is kalkulálnod.
  • Euróban szolgáltató kiegészítő biztosítások választásával a kockázati védelem az egyéni igényeknek megfelelően tovább bővíthető.

Mint minden befektetési formának ennek is vannak előnyei és hátrányai. Másképp megközelítve fel tudjuk mérni, hogy a saját élethelyzetünkben előnyös választás lenne ezt a befektetési formát választani.

Kinek ajánljuk?

  • Mindenkinek, aki hosszú távú befektetési, megtakarítási lehetőséget keres euróban.
  • Mindenkinek, aki gondoskodni szeretne saját és szerettei jövőjéről.
  • Mindenkinek, aki hosszú távú befektetése mellé életbiztosítási védelmet is szeretne.
  • Mindenkinek, aki garanciát szeretne az alapbiztosítás rendszeres díjbefizetéseire.

Kinek nem ajánljuk?

  • Aki mindenképpen forintban szeretne megtakarítani.
  • Annak, akinek jövedelme forintban érkezik, és gondot okoz számára az euróárfolyam ingadozásból fakadó változó biztosítási díj.
  • Aki tisztán biztosítási védelmet keres, befektetési, megtakarítási lehetőség nélkül.
  • Aki befektetési megtakarítási lehetőséget keres, biztosítási védelem nélkül.
  • Annak, aki nem kíván befektetési kockázatot vállalni.

A Kronosz rendszeres díjas, garantált, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás azonban mindenképpen jó megoldás lehet számunkra, ha euróban szeretnénk hosszú távú, rendszeres befektetést. Továbbá ideális megoldás lehet ez a biztosítás, ha hajlandók vagyunk kockázatot vállalni, de szeretnénk garanciát a befizetett díjakra, és a befektetésünket életbiztosítási védelemmel kombinálnánk.

A részletekért kattints ide.

A jelen oldalon található információ a tájékoztatás célját szolgálja, mely nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek, a biztosítási termékek részletes ismertetésének, és nem helyettesíti a szerződési feltételekben leírtakat. A befektetési és az árfolyamkockázatot a Szerződő viseli. Kérjük, hogy a Kronosz rendszeres díjas, garantált befektetési egységekhez kötött életbiztosítási szerződés megkötése előtt a termékekhez kapcsolódó dokumentumokat alaposan olvasd át, és csak ezek ismeretében, és megértése esetén kösd meg az életbiztosítási szerződést!

A szerződéskötésre, a szolgáltatásra, valamint a mentesülésekre és kizárásokra, a díj- és biztosítási összeg módosulásra vonatkozó szabályokat az NN Biztosító Zrt. Általános Életbiztosítási Szabályzata és a 037 jelű Kronosz rendszeres díjas, garantált befektetési egységekhez kötött életbiztosításának Különös Feltételei, Mellékletei, illetve a vonatkozó Kiemelt információkat tartalmazó dokumentum, valamint az Adózási tájékoztató tartalmazzák. Ezekről az NN Biztosító ügyfélszolgálatán kívül az NN Dokumentumtárban is tájékozódhatsz.

Hirdetés