Betöltés

Gyakori, de orvosolható hibák, melyek negatívan befolyásolják céged banki megítélését

szerző: Bankmonitor.hu
2015-12-10

A hétköznapi rohanásban gyakran maradnak figyelmen kívül olyan apróságnak tűnő adminisztratív feladatok, amik aktuálisan ugyan nem okoznak zavart a vállalkozások életében, később azonban kellemetlen meglepetést jelenthetnek, ha egy cég hitelt szeretne felvenni.
Mik lehetnek ezek a hibák? Mire figyeljünk, hogy ne forduljon elő cégünk életében ilyen?

„Pár nappal később utaltuk át az esedékes hiteltörlesztőt. Nem baj, bankunk rá sem hederített. Lényeg, hogy hónapon belül rendeztük”

… de baj, főként, ha ez rendszeresen fordul elő! Találkoztunk olyan társasággal, ahol egyszerűen rosszul emlékeztek a fizetési határidőre, így a negyedéves törlesztésnél egy hónappal később utaltak rendszeresen. Láttunk már olyan esetet is, ahol figyelmetlenségből egyszerűen kifelejtettek egy törlesztő részletet. A pénzügyes abban a téves hitben élt, hogy a cég precízen fizeti kötelezettségeit, a valóságban azonban két hetes csúszásban voltak a részletfizetéssel hónapokon keresztül. Nem minden bank figyelmezteti az ügyfelét ilyenkor azonnal.

Miért probléma ez? A bankok a Központi Hitelinformációs Rendszeren keresztül (közismert éven KHR) tájékozódnak ügyfeleik más bankoknál fennálló hitelállományáról. A rendszerben nem csak azt látják, hogy aktuálisan mekkora hitellel rendelkezik az adott társaság, hanem azt is, hogy törlesztéseit hogyan fizeti, illetve fizette: ha volt késedelme, mekkora összegben, mennyi ideig állt fenn. A rendszer nem csak az aktuálisan fennálló hitelről szolgáltat adatokat, hanem a már lezárt hitelekről is.

Ha tehát egy cég figyelmetlenül (fegyelmezetlenül) kezeli törlesztéseit, az nyomot hagy a múltból is, ami bizony a banki hitelbírálat során negatív tényező.  Ne tegyük ki vállalkozásunkat ennek, szenteljünk figyelmet a pontosságra, megéri a befektetett energia!

Annak érdekében, hogy ne felejtkezzünk el fizetési kötelezettségünkről, beállítjuk az utalást jó előre – akár fizetési határidő előtt is, – csakhogy elfelejtünk a számlára pénzt utalni…

 Az ilyen eseteket a banki rendszerek szintén késedelemként, „fedezethiány miatt nem teljesített” tranzakcióként tartják nyilván. (Ez igaz természetesen a kívülről jövő terhelések fedezetlenségére is.)

Minden vállalkozás életében előfordul ez, negatív megítélést csak abban az esetben jelentenek, ha rendszeresen állnak elő. Fölöslegesen ne hozzuk magunkat ilyen helyzetbe, itt megint csak a pontosságra és az odafigyelésre hívnánk fel a figyelmet.

Sikeresen megegyeztünk a NAV-val tartozásunk átütemezésében, de pár napot csúsztunk az egyik részlet kifizetésével…

Több éves múlttal rendelkező cégek közül nem sok olyan társaságot tudnánk említeni, aki ne futott volna bele önhibájából, vagy önhibáján kívüli okból NAV inkasszóba. Ez jelenthet tényleges fizetési problémát, de akár egy hibás NAV lépést is.

A legextrémebb eset, amivel találkoztunk, az volt, amikor egy átütemezett NAV fizetés utolsó törlesztő részletével csúszott meg a cég. Hiába ment át két napos késedelemmel az utalás, a NAV azonnal inkasszálta a társaság számláját az eredeti teljes tartozás összegével, visszamenőleges határidővel.

A cégkivonatban az látszott csak, hogy a társaság NAV végrehajtás alatt állt, amit természetesen azonnal kiszúrt a hitelbíráló bank. A helyzetet még azzal lehetett fokozni, hogy a társaság már rége rendezte a félreértést, csak elfelejtette az inkasszót töröltetni…

Átütemezett tartozás, korábbi rendezett késedelem nem jelent problémát a vállalkozói hiteligénylés során, annak rendezésére, illetve a rendezés lejelentésére szenteljünk kiemelkedő figyelmet!

Itt az év vége, szánj egy kis figyelmet ezekre a „nem is apróságokra”, és vágj neki hiteligénylésednek jó eséllyel, rendezett sorok mellett a 2016-os évben. A Bankmonitor hitel-kalkulátorának segítségével most azt is meg tudod nézni, hogy céged mekkora hitel felvételére lehet alkalmas.


Kedvezményes vállalati hitel kereső Széchenyi hitelek

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
Alábbi hitelekre alkalmas a céged:
Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?
Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?
Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:
  • Hogyan és mennyi idő alatt?
  • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:
Tájékoztatást kérek, hogy:
  • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
  • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.
Kérd szakértőnk segítségét!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyen kijön egy ház a falusi CSOK-ból

2019. 05. 27.

A falusi CSOK támogatás összege viszonylag magas, főleg azért, mert az érintett kistelepülések árai az elmúlt években nem nőttek olyan mértékben, mint Budapesten vagy a vidéki nagyvárosokban. Megnéztük a lehetőségeket....

Személyi kölcsön fotelből, a Bankmonitoron keresztül

2019. 05. 26.

Egyre több mindent intézünk ma már az interneten keresztül: vásárolunk, kifizetjük a közüzemi számláinkat, intézzük banki ügyeinket, de a személyes jelenlét nélküli hitelfelvétel egyelőre még gyerekcipőben jár. A Bankmonitor lépett,...

Hasznos tudnivalók, ha lakáshitelt vennél fel

A legfontosabb, praktikus tudnivalók a lakáshitelről: milyen alapvető feltételeknek kell megfelelni? Mennyi idő alatt kaphatod meg a hitelt? Mi szükséges a jó döntéshez? A lakáshitel legtöbbünknek életünk talán legfontosabb pénzügyi...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.